Annonce
Viborg

Blev nummer et foran 1400 andre gymnasieelever: Viborg-elever vinder stor konkurrence om fremtidens medicin

Vinderne fra 2.z på Viborg Gymnasium foran deres såkaldte poster. Fra venstre er det Ida Clara Østerballe, Anna Hviid Rasmussen og Jacob Navntoft Jensen. Foto: Viborg Gymnasium
Ud af i alt 1400 deltagere var det tre elever fra Viborg Gymnasium, der løb med sejren i en landsdækkende forskningskonkurrence.

Viborg: Eleverne Anna Hviid Rasmussen, Jacob Navntoft Jensen og Ida Clara Østerballe fra 2.z på Viborg Gymnasium kan kalde sig vindere af Drughunters, der er en konkurrence om at udvikle nye løsninger inden for hjerneforskning.

Konkurrencen arrangeres af medicinalvirksomheden Lundbeck, der hvert år stiller en opgave til gymnasieklasser i kemi, biologi og bioteknologi, som handler om hjerneforskning og om behandling af hjernesygdomme.

Sejren affødte naturligvis jubel på vinderholdet fra Viborg Gymnasium.

Annonce

- Vi blev ekstremt glade, men det var også en stor overraskelse. Da vi meldte os til, havde vi ikke regnet med, at vi ville vinde en konkurrence så stor som Drughunters. Vi håbede selvfølgelig på det bedste, og da vi fik at vide, at det var os, der vandt, var det meget overvældende, og det var utrolig dejligt at få sit hårde arbejde anerkendt, siger Anna Hviid Rasmussen.

- Det har været et spændende projekt, hvor vi skulle komme med et bud på en mulig kur, og hvor det derefter skulle præsenteres for en række forskere. Det har været en lærerig oplevelse, hvor vi har arbejdet på at udvikle en mulig kur, der kan være med til at hjælpe rigtig mange mennesker med denne hjernelidelse, siger Jacob Navntoft Jensen.

Om konkurrencen

  • Drughunters er en naturfaglig konkurrence for danske gymnasieelever med kemi, biologi eller bioteknologi på A- eller B-niveau. Den arrangeres af Lundbeck i forbindelse med Forskningens Døgn.
  • Konkurrencen tager udgangspunkt i hjernesygdomme og den moderne lægemiddeludvikling. Der kan vælges mellem opgaver med en kemisk, biologisk eller bioteknologisk indgangsvinkel. Opgaverne er udformet, så de kan indgå som en del af pensum.
  • Eleverne fik i starten af december udleveret opgaverne og havde fire måneder til at udarbejde en videnskabelig plakat, en såkaldt poster. Undervejs har gymnasierne mulighed for at få besøg og oplæg fra Lundbecks forskere.

Skal inspirere

Eleverne vandt i faget bioteknologi, og de har arbejdet med hjernesygdommen Parkinsons, som mindst 8000 danskere lever med.

- Jeg har uden tvivl tænkt mig at studere videre inden for naturvidenskab, da det er noget, jeg har en kæmpe interesse inden for. Konkurrencen gav en unik mulighed for at lære at "tænke som forskere" i den forstand, at vi skulle løse et problem med studier som det primære materiale til at lede efter svar. Konkurrencen øgede ligeledes min interesse for hjernen og hjerneforskning, da det var en utroligt spændende proces, siger Ida Clara Østerballe.

Ud af 1400 deltagende elever var de tre fra Viborg Gymnasium udpeget som finalister og skulle præsentere deres projekter på en videokonference foran de andre finalister og Lundbecks forskere. Normalt foregår finaledagen på Lundbecks hovedkontor i København, men på grund af corona-situationen foregik finalen i år digitalt.

Formålet med konkurrencen er at øge unges interesse for naturfag og inspirere flere unge talenter til at blive forskere.

- Jeg håber, at Drughunters kan være med til at inspirere de her unge mennesker til at læse videre på en naturvidenskabelig uddannelse, og måske bliver nogle af dem hjerneforskere en dag, siger Johan Luthman, koncernforskningsdirektør for forskning og udvikling i Lundbeck.

To elever fra 2.x fik en flot andenplads inden for faget kemi. Deres sølvmedaljeprojekt handlede om et lægemiddel mod depression.


Konkurrencen gav en unik mulighed for at lære at "tænke som forskere" i den forstand, at vi skulle løse et problem med studier som det primære materiale til at lede efter svar.

Ida Clara Østerballe, 2.z, Viborg Gymnasium


Annonce
Livsstil For abonnenter

Værtsparret for Viborg Sø-camping siger tak for nu: - Vi skal til at lære at holde fri

Rundt om Viborg

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Danmark

Onsdagens coronatal: Højeste antal smittede i to måneder

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Erhverv For abonnenter

Thorkild og Erik vil ikke bare acceptere en ny 16 etager høj nabo

Viborg For abonnenter

Ejeren var chokeret, da hun så, hvad huset blev brugt til: Nu er bordellet på Holstebrovej sat til salg

Viborg

Politikere undrer sig og sender besked til hospitaler: - I må altså gerne ansætte medarbejdere på deltid

Kultur

Forskningen fortsætter på Skovgaard Museet: 1,8 millioner kroner givet til nyt projekt

Bjerringbro

Hvis jeg ikke kan gøre det rigtigt - vil jeg hellere vente

Viborg For abonnenter

Nordic Waste renser minkjord fra Kølvrå og vil nu også fjerne PFOS og PFAS

Debat

Man flytter da efter et plejehjem

Rundt om Viborg

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Viborg For abonnenter

75-årige Karl Erik ryster og skal til undersøgelse på hospitalet - men to ugers forsøg på at få kontakt med Patientkontoret har været forgæves

Danmark

Lykke var træt af at bruge op mod 1500 kroner på kalendergaver - men så fik hun en idé, som kan spare forældre en masse penge

Sport

Mange mål, usikre straffekast og en træfsikker nordmand: Hvad siger statistikkerne om Viborg HK's indsats indtil videre?

Sport For abonnenter

Ligaens to mest kontraivrige hold tørner sammen: - Det handler om at være vågen og aldrig slappe af

Alarm 112

Kontrol på massageklinik: Kvinde fik straksdom for ulovligt arbejde og ophold og blev udvist for anden gang

Annonce