Annonce
Viborg

Blev nummer et foran 1400 andre gymnasieelever: Viborg-elever vinder stor konkurrence om fremtidens medicin

Vinderne fra 2.z på Viborg Gymnasium foran deres såkaldte poster. Fra venstre er det Ida Clara Østerballe, Anna Hviid Rasmussen og Jacob Navntoft Jensen. Foto: Viborg Gymnasium
Ud af i alt 1400 deltagere var det tre elever fra Viborg Gymnasium, der løb med sejren i en landsdækkende forskningskonkurrence.

Viborg: Eleverne Anna Hviid Rasmussen, Jacob Navntoft Jensen og Ida Clara Østerballe fra 2.z på Viborg Gymnasium kan kalde sig vindere af Drughunters, der er en konkurrence om at udvikle nye løsninger inden for hjerneforskning.

Konkurrencen arrangeres af medicinalvirksomheden Lundbeck, der hvert år stiller en opgave til gymnasieklasser i kemi, biologi og bioteknologi, som handler om hjerneforskning og om behandling af hjernesygdomme.

Sejren affødte naturligvis jubel på vinderholdet fra Viborg Gymnasium.

Annonce

- Vi blev ekstremt glade, men det var også en stor overraskelse. Da vi meldte os til, havde vi ikke regnet med, at vi ville vinde en konkurrence så stor som Drughunters. Vi håbede selvfølgelig på det bedste, og da vi fik at vide, at det var os, der vandt, var det meget overvældende, og det var utrolig dejligt at få sit hårde arbejde anerkendt, siger Anna Hviid Rasmussen.

- Det har været et spændende projekt, hvor vi skulle komme med et bud på en mulig kur, og hvor det derefter skulle præsenteres for en række forskere. Det har været en lærerig oplevelse, hvor vi har arbejdet på at udvikle en mulig kur, der kan være med til at hjælpe rigtig mange mennesker med denne hjernelidelse, siger Jacob Navntoft Jensen.

Om konkurrencen

  • Drughunters er en naturfaglig konkurrence for danske gymnasieelever med kemi, biologi eller bioteknologi på A- eller B-niveau. Den arrangeres af Lundbeck i forbindelse med Forskningens Døgn.
  • Konkurrencen tager udgangspunkt i hjernesygdomme og den moderne lægemiddeludvikling. Der kan vælges mellem opgaver med en kemisk, biologisk eller bioteknologisk indgangsvinkel. Opgaverne er udformet, så de kan indgå som en del af pensum.
  • Eleverne fik i starten af december udleveret opgaverne og havde fire måneder til at udarbejde en videnskabelig plakat, en såkaldt poster. Undervejs har gymnasierne mulighed for at få besøg og oplæg fra Lundbecks forskere.

Skal inspirere

Eleverne vandt i faget bioteknologi, og de har arbejdet med hjernesygdommen Parkinsons, som mindst 8000 danskere lever med.

- Jeg har uden tvivl tænkt mig at studere videre inden for naturvidenskab, da det er noget, jeg har en kæmpe interesse inden for. Konkurrencen gav en unik mulighed for at lære at "tænke som forskere" i den forstand, at vi skulle løse et problem med studier som det primære materiale til at lede efter svar. Konkurrencen øgede ligeledes min interesse for hjernen og hjerneforskning, da det var en utroligt spændende proces, siger Ida Clara Østerballe.

Ud af 1400 deltagende elever var de tre fra Viborg Gymnasium udpeget som finalister og skulle præsentere deres projekter på en videokonference foran de andre finalister og Lundbecks forskere. Normalt foregår finaledagen på Lundbecks hovedkontor i København, men på grund af corona-situationen foregik finalen i år digitalt.

Formålet med konkurrencen er at øge unges interesse for naturfag og inspirere flere unge talenter til at blive forskere.

- Jeg håber, at Drughunters kan være med til at inspirere de her unge mennesker til at læse videre på en naturvidenskabelig uddannelse, og måske bliver nogle af dem hjerneforskere en dag, siger Johan Luthman, koncernforskningsdirektør for forskning og udvikling i Lundbeck.

To elever fra 2.x fik en flot andenplads inden for faget kemi. Deres sølvmedaljeprojekt handlede om et lægemiddel mod depression.


Konkurrencen gav en unik mulighed for at lære at "tænke som forskere" i den forstand, at vi skulle løse et problem med studier som det primære materiale til at lede efter svar.

Ida Clara Østerballe, 2.z, Viborg Gymnasium


Annonce
Viborg For abonnenter

Plads til dobbelt så mange vandhunde efter 1. august: Viborg Svømmehal er klar til flere gæster efter nedlukning

Danmark

Tirsdagens coronatal:Yderligere 810 personer er testet coronapositive

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Viborg

Borgerne har fået ny GPS: Anja kan forklare sammenhængen og vise vej i det kommunale system

Viborg For abonnenter

Efter megen snak om rå beton fik viborgenserne selv syn for sagen: Peak 12 blev godt modtaget af gæsterne

Rundt om Viborg

Lokal herregård lukker dørene op for gæster: Enestående mulighed for et besøg

Viborg

Viborgs vandrette elevator er snart på skinner igen

Viborg For abonnenter

Byrådsmedlemmer efter skybrud: Der skal gøres noget ved kloakkerne nu

Danmark

Her er de nyeste corona-tal søndag: 497 nye smittetilfælde

Sport For abonnenter

Viborg HK fik en kæmpesejr og et godt udbytte med hjem fra Tyskland

Viborg

Se videoen - Byens nye hotel slår dørene op: Peak 12 er officielt åbnet

Danmark

Familie på fem bor på få kvadratmeter: Livet på en husbåd er besværet værd

Kultur For abonnenter

Dagens magasinfund: Bronzealderens krigere

Viborg FF For abonnenter

Bagkanten: Nederlaget til FCM var et sundt virkelighedstjek

Viborg

Landboforeninger i offensiven om vandplaner: Problemerne skal løses lokalt og i fællesskab

Annonce