Annonce
Viborg

Blev nummer et foran 1400 andre gymnasieelever: Viborg-elever vinder stor konkurrence om fremtidens medicin

Vinderne fra 2.z på Viborg Gymnasium foran deres såkaldte poster. Fra venstre er det Ida Clara Østerballe, Anna Hviid Rasmussen og Jacob Navntoft Jensen. Foto: Viborg Gymnasium
Ud af i alt 1400 deltagere var det tre elever fra Viborg Gymnasium, der løb med sejren i en landsdækkende forskningskonkurrence.

Viborg: Eleverne Anna Hviid Rasmussen, Jacob Navntoft Jensen og Ida Clara Østerballe fra 2.z på Viborg Gymnasium kan kalde sig vindere af Drughunters, der er en konkurrence om at udvikle nye løsninger inden for hjerneforskning.

Konkurrencen arrangeres af medicinalvirksomheden Lundbeck, der hvert år stiller en opgave til gymnasieklasser i kemi, biologi og bioteknologi, som handler om hjerneforskning og om behandling af hjernesygdomme.

Sejren affødte naturligvis jubel på vinderholdet fra Viborg Gymnasium.

Annonce

- Vi blev ekstremt glade, men det var også en stor overraskelse. Da vi meldte os til, havde vi ikke regnet med, at vi ville vinde en konkurrence så stor som Drughunters. Vi håbede selvfølgelig på det bedste, og da vi fik at vide, at det var os, der vandt, var det meget overvældende, og det var utrolig dejligt at få sit hårde arbejde anerkendt, siger Anna Hviid Rasmussen.

- Det har været et spændende projekt, hvor vi skulle komme med et bud på en mulig kur, og hvor det derefter skulle præsenteres for en række forskere. Det har været en lærerig oplevelse, hvor vi har arbejdet på at udvikle en mulig kur, der kan være med til at hjælpe rigtig mange mennesker med denne hjernelidelse, siger Jacob Navntoft Jensen.

Om konkurrencen

  • Drughunters er en naturfaglig konkurrence for danske gymnasieelever med kemi, biologi eller bioteknologi på A- eller B-niveau. Den arrangeres af Lundbeck i forbindelse med Forskningens Døgn.
  • Konkurrencen tager udgangspunkt i hjernesygdomme og den moderne lægemiddeludvikling. Der kan vælges mellem opgaver med en kemisk, biologisk eller bioteknologisk indgangsvinkel. Opgaverne er udformet, så de kan indgå som en del af pensum.
  • Eleverne fik i starten af december udleveret opgaverne og havde fire måneder til at udarbejde en videnskabelig plakat, en såkaldt poster. Undervejs har gymnasierne mulighed for at få besøg og oplæg fra Lundbecks forskere.

Skal inspirere

Eleverne vandt i faget bioteknologi, og de har arbejdet med hjernesygdommen Parkinsons, som mindst 8000 danskere lever med.

- Jeg har uden tvivl tænkt mig at studere videre inden for naturvidenskab, da det er noget, jeg har en kæmpe interesse inden for. Konkurrencen gav en unik mulighed for at lære at "tænke som forskere" i den forstand, at vi skulle løse et problem med studier som det primære materiale til at lede efter svar. Konkurrencen øgede ligeledes min interesse for hjernen og hjerneforskning, da det var en utroligt spændende proces, siger Ida Clara Østerballe.

Ud af 1400 deltagende elever var de tre fra Viborg Gymnasium udpeget som finalister og skulle præsentere deres projekter på en videokonference foran de andre finalister og Lundbecks forskere. Normalt foregår finaledagen på Lundbecks hovedkontor i København, men på grund af corona-situationen foregik finalen i år digitalt.

Formålet med konkurrencen er at øge unges interesse for naturfag og inspirere flere unge talenter til at blive forskere.

- Jeg håber, at Drughunters kan være med til at inspirere de her unge mennesker til at læse videre på en naturvidenskabelig uddannelse, og måske bliver nogle af dem hjerneforskere en dag, siger Johan Luthman, koncernforskningsdirektør for forskning og udvikling i Lundbeck.

To elever fra 2.x fik en flot andenplads inden for faget kemi. Deres sølvmedaljeprojekt handlede om et lægemiddel mod depression.


Konkurrencen gav en unik mulighed for at lære at "tænke som forskere" i den forstand, at vi skulle løse et problem med studier som det primære materiale til at lede efter svar.

Ida Clara Østerballe, 2.z, Viborg Gymnasium


Annonce
Livsstil For abonnenter

Corona-efterslæb og forældre, der ikke vil presse deres børn, gør det svært at hjælpe unge med overvægt: Det er frustrerende, lyder det fra dem, der ellers gerne vil

Danmark

Lørdagens coronatal: 402 indlagte med corona - og 427 er testet positive siden i går

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Rundt om Viborg

Byggeriet er gået i gang: 27 udlejningsboliger med egen have er på vej midt i byen

Leder For abonnenter

Ulvene skal tæmmes - også i Viborg, Karup og Bjerringbro

Alarm 112

Politiet havde travlt med at finde narko: Ung mand forsøgte at tygge sit hash væk, men forgæves

Sport For abonnenter

Serieoverblikket: SIK spillede sig på førstepladsen med sejr i topopgør

Nordsøen skal plastres til med energiøer og vindmøller for hundredvis af milliarder: - Det er en rigtig, rigtig god forretning, lover klimaministeren

Viborg

Lavede deres første salg sammen, da de var ni og 10 år gamle: Nu har ungt makkerpar åbnet nyt bilhus i Viborg

Viborg FF For abonnenter

Mange ønsker blev opfyldt søndag aften: Viborg FF har en europæisk sætbold lige foran sig

Debat

Biltræf med særlig menu tiltrak tusinder af gæster

Viborg For abonnenter

Casper var udviklingshæmmet, omsorgsfuld og kun 24 år, da han døde: - Behøvede han virkelig at ligge syg helt alene?

Det halter med udredning af astmapatienter: I fire år troede Janne, at hun havde astma, men medicinen hjalp aldrig

Alarm 112

30-årig mand truede ansatte på ølbar med banderelationer

Sport For abonnenter

Karakterbogen: Læs her, hvordan Viborg HK-spillerne gjorde det i den europæiske finale

Sport For abonnenter

Viborg HK fik ørerne i den tyske maskine i finalen: Vi blev jo bare totalt udspillet, der var ikke noget at gøre

Annonce