Annonce
Bjerringbro

Bonde-nostalgi blomstrer på Borre-ejendom

Inger og Jørgen Nielsen fra Sinding er begge vokset op på husmandsbrug, hvor der skulle hårdt arbejde til fra alle i familien for at tingene til at hænge sammen. Parret fandt det sjovt at finde ting på Borre Landbrugsmuseum, som de kunne genkende fra deres egen opvækst på landet. Foto: Louis Schmidt-Lund
Ægtepar har samlet gamle landbrugsredskaber i 25 år. To gange årligt er der åbent hus, og det benyttede mange sig af søndag
Annonce

BORRE: -Nej, se der, det er jo en….

Sådan lød det mange gange i løbet af søndagen, hvor pænt mange fandt vej til en gammel firlænget gård på Bakkevej lige oven for Borre. Der var åbent hus i Borre Landbrugsmuseum, hvor der er samlet og udstillet ting brugt i landbruget helt tilbage fra den tid, hvor oldefar var barn.

Et par fra Sinding ved Silkeborg havde bevæget sig ind i en af længerne, hvor selv bjælkerne i en måske tidligere lade var taget i brug for at få plads til alt.

- Sådan en har jeg kørt i til kirke juleaftensdag, siger Jørgen Nielsen, 74 år, da han lader blikket glide opad.

Ordene er rettet mod en kane lavet i træ, hestetrukket, forstås.

Den tre år yngre ægtefælle Inger, 71 år, lader hænderne glide hen over en aflang tærsker., muligvis fra den hæderkronede fabrik Dronningborg i Randers. Sådan en var i brug på hendes fødested, når kernerne fra årets høst skulle skilles fra stråene.

- Og der står maskinen, som kunne trække tærskeren, supplerer hendes mand.

Sådan en som blev monteret med en rem, som kunne sætte fut i forskellige redskaber til at lette arbejdet i datidens landbrug. Længe før den første traktor fandt vej til Danmark, endnu længere før nutidens selvkørende mejetærskere klarer det hele i en proces.

Annonce

Håndens arbejde

Adskillige eksempler på håndværktøj viser, at landbrug dengang var håndens arbejde.

Hverken Inger eller Jørgen har i deres arbejdsliv haft landbruget som erhverv. Hun er uddannet skolelærer og underviste på Skægkær Skole lige uden for Silkeborg. Han har arbejdet med at lave kølecontainere hos det tidligere Norfrig i Hvam ved Thorning og hos busfabrikken Scania (tidligere DAB) i Silkeborg.

Men de har altid haft heste, og deres ferier er ofte tilbragt på hesteryg i lande verden over. Og de har det til fælles, at de voksede op på små husmandssteder.

- Vi er vokset op med mange af de ting, vi kan se her, så det her er en rigtig tur ned ad mindernes gade, siger Inger Nielsen.

- Det var et fattigt, flittigt, slidsomt og virksomt liv for at få tingene til at hænge sammen. Vi manglede dog aldrig det helt fornødne, og det der kunne mangle, byttede man sig ofte til hos naboerne, tilføjer hun.


Det var et fattigt, flittigt, slidsomt og virksomt liv for at få tingene til at hænge sammen. Vi manglede dog aldrig det helt fornødne, og det der kunne mangle, byttede man sig ofte til hos naboerne.

Inger Nielsen


- Det var så langt fra den overflod, vi ser i dag, og som slet ikke er nødvendig til livets opretholdelse. Jeg kunne som dreng gå en hel dag i spænding, hvis jeg vidste, at når min far kom hjem, havde han et par nye gummistøvler med til mig. Sammenlignet med dengang er det både sjovt og lidt underligt at se og høre, hvordan folk i corona-krisen har reageret og udtalt sig om det, man mangler. Men måden samfundet, staten, har tacklet krisen, viser hvilken overflod, vi har at tage af i dag, funderer Jørgen Nielsen.

Bodil Rasmussen og Søren Ravn har boet på Bakkevej i 29 år, og for 25 år siden begyndte de at samle gamle landbrugsting som en hobby. Det udviklede sig til Borre Landbrugsmuseum. Foto: Louis Schmidt-Lund
Annonce

Har samlet i 25 år

Bag samlingen i Borre Landbrugsmuseum står ægteparret Bodil Rasmussen og Søren Ravn, begge opvokset på egnen. De har boet på ejendommen i 29 år, og de seneste 25 år har de samlet gamle landbrugsting.

- Vi har aldrig drevet jorden, den er forpagtet ud, men da vi satte bygningerne i stand, blev gamle landbrugsting for alvor vores hobby. Vi har fået ting foræret, andet har vi købt, og vi hygger os med at holde tingene i stand og arrangere udstillingen, så tingene hænger lidt sammen, når man ser dem, siger Bodil Rasmussen, som faktisk er uddannet landmand.

Hun sluttede sit arbejdsliv som pedel på et plejehjem, mens gemalen har været murerarbejdsmand hos byggefirmaet FBA Huse i Viborg. Hænderne er således skruet rigtigt på hos begge, men det har også været nødvendigt, i takt med at samlingen blev større, og der skulle flyttes rundt på tingene i de tre længer.

Borre Landbrugsmuseum er bestemt ikke et af dem på statsstøtte, og to gange åbent hus årligt er en gratis omgang for gæsterne.

Ellers kan man se udstillingen efter aftale på samme vilkår, og det benytter foreninger og selskaber sig ofte af.

- Vi har ikke plads til traktor- og motorer fra landbruget, men foreninger bag den slags vil meget gerne se vores samling, og det samme gælder blandt andet pensionistforeninger, siger Bodil Rasmussen.

Selv om det er seniorer i den voksne afdeling, som ofte præger gæsterne, så hænder det da, at bedsteforældre har børnebørn med. I år kunne parret dog glæde sig over, at der også var en del nye ansigter, som lagde vejen omkring Borre.

Både inger og Jørgen Nielsen voksede op på små husmandsbrug, og på Borre Landbrugsmuseum så de mange ting fra deres barndom. Foto: Louis Schmidt-Lund


- Vi er vokset op med mange af de ting, vi kan se her, så det her er en rigtig tur ned ad mindernes gade.

Inger Nielsen
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce