Annonce
Bjerringbro

Bondegård med ismejeri

26-årige Sidsel Christensen er uddannet virksomhedsleder på landbrugsskolen og passer til daglig de 115 køer på mors og fars gård i Højbjerg. Men 115 køer er efterhånden en lille bedrift, så derfor har Sidsel også tid til at drive det nye ismejeri med sin mor. Foto: Preben Madsen.

Højbjerg får i dag sit ejet ismejeri. 49-årige Asta Jensen og hendes datter vil lave is af mælken fra gårdens køer.

højbjerg: 49-årige Asta Jensen fra Højbjerg driver sammen med sin mand et landbrug, der i dag bliver ét de fire første i Danmark til at åbne eget ismejeri. For tre år siden åbnede det første i Sæby, og i sidste weekend åbnede et i Sønderborg og et ved Aalborg.

»Det lyder til, at der er god opbakning. De fortalte, at de havde omkring 1000 gæster,« fortæller Asta Jensen, der med et lettere nervøst smil indrømmer, at det er nogle flere, end hun havde regnet med.

Ismejeriet er en del af et Hollandsk koncept, der i løbet af de seneste 10 år har bredt sig til flere lande. Som ny ismejerist har Asta Jensen investeret i en særlig ismaskine gennem det Hollandske firma, der også er levringsdygtig i opskrifter, ingredienser, emballage og kummefryser. Hovedingrediensen skal gårdens køer dog selv levere.

»Bondegårds-isen«, som den kaldes, bliver lavet af frisk mælk fra egen stald, og i øvrigt bliver der ikke tilsat syntetiske stoffer som stabilisator og e-numre. Det betyder blandt andet, at kunderne kommer til at kigge langt efter jordbæris. Det kan nemlig ikke lade sig gøre at fremstille med ren frugt, som de mange andre varianter af frugtis, maskinen ellers kan røre sammen på bare en halv time.

»Vi troede, at det var en fejl til at starte med. Men da vi ringede til Holland og spurgte, fik vi at vide, at lige præcis jordbæris ikke kan laves med den gode smag uden tilsætningsstofferne,« fortæller Asta Jensen.

Til gengæld kan maskinen lave en jordbærsorbet, »der virkelig smager af jordbær«.

»Til 10 liter is går der fire kilo jordbær, og det giver en rigtig frisk smag,« siger Asta Jensen.

Hele vejen igennem kommer den gode smag og kvalitet før prisen. Til 10 liter flødeis går der tre kilo mælk, og det betyder, at isen er tungere end den billige vanilieis fra køleren i supermarkedet. Og selv om samfundskonjunkturen i øjeblikket får nogle danskere til at slække på idealerne om sunde og bæredygtige indkøb, tror Asta Jensen på, at isen kan sælges. Også fra en landevej mellem Tange og Rødkærsbro.

»Jeg tror på, at folk stadig tænker over, hvad de putter i munden,« forklarer hun.

Asta Jensen skal drive ismejeriet sammen med sin 26-årige datter Sidsel Christensen, og i dag inviterer mor og datter inden for til åbent hus.

For bare tre måneder siden stod der køer og heste i den gamle staldlænge, som på kort tid er bygget om til ismejeri og gårdbutik. Mor Asta Jensen og datter Sidsel Christensen står i spidsen både ved ismaskinen og bag disken. Ud over is kommer de også til at sælge specialprodukter som honning, øl og vin. Derudover vil kunderne kunne bestille kød fra gårdens kvægbesætning.
Udover landbruget og den nye is-satsning, driver familien på Møllevang også et lille feriested. I sommerhalvåret tilbyder familien bondegårdsferie, og stort set alle uger er på forhånd optaget.
Annonce
Forsiden netop nu
Viborg

Diskussion om træ-politik er ikke slut endnu

Annonce