Annonce
Navne

"Bor du ikke i kirken, Margit?"

Søndag den 17. december er der afskedsreception for sognemedhjælper Margit Rossmeisl, som i små 20 år har fungeret ved Vestervang Kirke i Viborg. Foto: Lone Weinreich

Søndag den 17. december er der afskedsreception for sognemedhjælper Margit Rossmeisl, som i små 20 år har fungeret ved Vestervang Kirke i Viborg. Hun er så kendt et ansigt i kirken, at de yngste medborgere flere gange har spurgt, om hun ikke bor inde i kirken.

viborg: Når 66-årige Margit Rossmeisl i morgen, søndag den 17. december, trækker i søndagstøjet - og der ér virkelig tale om regulært søndagstøj - og spadserer over i Vestervang Kirke, så har hun over en periode på nitten år gjort det hele 494 gange.

Sognemedhjælperen, som er født på Blicher-egnen - altså lidt uden for Viborg - har således været på arbejde i kirken hver anden søndag i de nitten år, hvor hun har bestredet jobbet, og hertil kommer de mange andre dage på et år, hvor Margit Rossmeisl er trasket over i kirken for at tage sig af de opgaver, der nu engang knytter sig til jobbet som sognemedhjælper ved en moderne dansk folkekirke. Og det har hun haft det overordentlig godt med. Det siger hun nu, hvor hun står foran et otium, som måske - måske ikke - vil blive nydt i Viborg. Mulighederne er således mange for en kvinde, der har arbejdet, siden hun var bare 11-12 år gammel og passede naboens børn - også om natten.

Margit Rossmeisl er uddannet lærer fra Aalborg Seminarium og arbejdede i 26 år på forskellige skoler i bl.a. Aalborg, Grindsted og på Sydsjælland, og en dag så hun så i lærernes fagblad et stillingsopslag for jobbet som sognemedhjælper ved Vestervang Kirke, og da hun kendte Viborg og samtidig godt kunne tænke sig et job med mere frihed i, søgte hun stillingen og fik den. Og netop friheden i jobbet - altså friheden til bl.a. selv at få idéer til f.eks. nye tiltag i kirken - har Margit Rossmeisl skattet højt i alle årene, ligesom hun har nydt at møde og at være sammen med så mange forskellige sognebørn i alle aldre. Margit Rossmeisl har således gennem årene både haft sang og musik med de helt små børn, der én gang ugentlig er kommet i kirken med deres mødre på barsel eller med dagplejemødrene, og det har bestemt været en dag i ugen, som den musikkyndige sognemedhjælper har set frem til.

"At lede kirkens børnekor sammen med organisten og at have børneklub og at arbejde med juniorkonfirmanderne har også været en gave", siger Margit Rossmeisl, som kunne skrive en hel bog med alle de pusseløjerlige, underfundige og til tider store, undrende spørgsmål, som hun er blevet stillet af den yngste generation gennem årene. Børn, som f.eks. oprigtigt har spurgt, om Margit da i grunden ikke bor i kirken, når hun nu tilsyneladende altid ér der.

Er nogen kommet til at sige en ed - og det kan jo ske for både ung og gammel - i kirken, så har Margit Rossmeisl altid sagt - og det mener hun forresten stadig - at Vorherre er ret ligeglad med, om man bander, "men det er bageren ikke", så derfor er det bedst, at man lader være med at bande. I hvert fald hvis man gerne vil gøre et godt indtryk og gerne vil have et job; f.eks. hos en bager.

I de 19 år som sognemedhjælper har Margit Rossmeisl ud over arbejdet med børn i alle aldre også stået for en litteraturklub, en debatcafé og sognets besøgstjeneste, ligesom hun har været med i kirkebladsudvalget og ledet det såkaldte "Jubelkor", som op til jul - og sammen med kirkens børnekor - er allermest "på". Der er således højsæson for optrædener med de to kor, og kirkens børnekor, som denne sæson tæller 44 små stemmer i alle tonearter, har således traditionen tro været ude på nogle af byens plejehjem for at gå Luciaoptog og for at berige de ældste medborgere med fin sang og hyggelig stemning.

Nu er det så alt sammen slut for Margit Rossmeisl, når hun i løbet af december lige så stille takker af og spadserer hjem til sin lejlighed i sognet. Hvad der skal ske i det otium, der nu venter den afholdte sognemedhjælper, er ikke til at vide, men det passer hende fint. Én ting er dog sikker: de tre børn og de ni børnebørn, som alle bor på Sjælland, vil i fremtiden nok kunne se lidt mere til deres mor og bedstemor. I hvert fald behøver hun nu ikke længere skynde sig hjem med det sidste lørdagstog for at kunne nå op på arbejde i kirken søndag klokken 10.

Der er afskedsreception for Margit Rossmeisl i kirkens lokaler umiddelbart efter gudstjenesten i Vestervang Kirke i morgen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Viborg

Tre år med collager

Annonce