Annonce
Viborg

Borgere inddrages i at finde en løsning på hættemåge-gener

Lokale borgere har sagt ja til at være med til at finde en løsning på generne fra mågekolonien ved Søndre Mose i Viborg. Arkivfoto: Morten Pedersen
Forskere og lokale borgere forsætter i efteråret en proces, der har det formål at mindske generne fra hættemågekolonien i Søndre Mose.

Viborg: Et borgermøde i juni viste opbakning fra lokale borgere til at være med til at finde en løsning på den generende hættemågekoloni i Søndre Mose ved Søndersø.

Nu har klima- og miljøudvalget med baggrund i det sagt god for, at Center for Adaptiv Naturforvaltning under Aarhus Universitet fortsætter arbejdet sammen med lokale beboere hen over efteråret med det mål, at kortlægge problemets omfang, finde forslag til en løsning og i sidste ende at få mindsket generne fra de mange hættemåger.

Kommunen og centret holdt den 20. juni et borgermøde, hvor 22 borgere fra knap 20 husstande var mødt frem, og der var fuld opbakning fra de fremmødte til fortsætte med og ikke mindst være med til at finde en løsning på problemet.

Den opbakning betyder nu, at klima- og miljøudvalget beder Centret for Adaptiv Naturforvaltning om at gå videre med oplægget til en proces, hvor man i samarbejde med borgerne hen over efteråret først kortlægger problemets omgang og undersøger forskellige løsninger.

- Vi tænker også, at Det grønne råd i Viborg Kommune skal inddrages. Mågerne er til gene, men der er også grænser for, hvad vi kan gribe til af midler for at gøre noget ved det, siger Stine Damborg Hust (K), der er formand for klima- og miljøudvalget.

Hun henviser til, at mågerne er fredet og i øvrigt generelt i tilbagegang ligesom mosen er fredet, og der er derfor ingen nem løsning i forhold til at regulere antallet af hættemåger ved at skyde dem eller ved at fjerne de småøer, hvor mågerne bygger rede.

Påvirker livskvalitet

Ifølge dagsordenen fra klima- og miljøudvalgets møde gav nogle borgere på mødet udtryk for, at generne fra mågerne går ud over deres livskvalitet, ligesom andre var bekymret for, om mågerne vil sprede sig yderligere.

Der blev dog også givet udtryk for, at der skal være plads til fugleliv i mosen, men altså at det overordnede ønske er en løsning, der resulterer i færre hættemåger i mosen.

Den såkaldt afklarende proces forventes at begynde i denne måned og afsluttes hen mod årets udgang. Det hele skal resultere i en slutrapport, hvor også løsningsforslag fra borgerne vil komme med.

Det anslås, at der er omkring 200 ynglende hættemågepar i kolonien.

Annonce
Forsiden netop nu
Annonce