Annonce
Rundt om Viborg

Nu tager de sagen i egen hånd: Borgerforening vil selv finde manglende dagplejer

Der er kun en dagplejer i Sparkær, og det hænger ikke sammen. Derfor er borgerforeningen nu gået i gang med finde en eller to nye dagplejere. Arkivfoto: Morten Pedersen
Sparkær Borgerforening er nu selv gået i gang med at finde én - måske to - nye dagplejere i byen, hvor der i dag kun er en dagplejer.

Sparkær: Der mangler pasningsmuligheder til de mindste børn i Sparkær i dag og efter et borgermøde i sidste uge, er Sparkær Borgerforening nu gået i gang med at søge efter en - måske to - dagplejere.

På hjemmesiden sparkaer.dk søger borgerforeningen efter interesserede, der vil være dagplejer i byen, hvor der kun er en dagplejer. Det dækker ikke behovet viste borgermødet, som blev holdt efter, at lokale Majbrit Kvistgaard havde sat fokus på problemet via Facebook.

Hun flyttede til Sparkær for to år siden og har en lille dreng på fire måneder, som hun om to måneder må aflevere i Stoholm for at få passet, fordi der var dér, hun kunne få en plads. Og hun er ikke den eneste, der har været nødt til det og som vil komme til det fremover, hvis ikke der sker ændringer, lyder regnestykket fra Sparkær.

Annonce

Det viser, at der fra januar 2021 og til og med januar næste år er 11 nye indbyggere, der er kommet til verden eller på vej. Plus de små der er født i 2020, som nu skal passes i andre byer fordi pladserne ved den ene lokale dagplejer er optaget.

Det hænger nok sammen i regnearket, men det gør det altså ikke for folk med små børn i Sparkær, siger Kristian Olesen, der er formand for borgerforeningen. Arkivfoto: Morten Pedersen

- Det er ikke hensigtsmæssigt, og da kommunen ikke har søgt dagplejere her i Sparkær, så prøver vi nu at finde nogen, der kunne have lyst. Vi kan jo ikke ansætte, men vi kan jo gå til kommunen og fortælle, at vi har en eller gerne to, der er klar, og på den måde sætte lidt pres på for at finde en løsning, siger Kristian Olesen, der er formand for Sparkær Borgerforening.

Hænger ikke sammen

En privat dagplejer er også en mulighed, der har været nævnt, men det kræver jo, at man finder en eller flere, der har lyst til det. Alternativt er det en mulighed at presse på for at få oprettet vuggestuepladser i den lokale børnehave, og det vil man skride til, hvis det her ikke lykkes, siger formanden.

Ifølge kommunens egne tal så er der en dagplejer per 180 indbyggere i sammenlignelige byer som Mønsted, hvor der er fire dagplejere, og i Stoholm hvor der er 14. I Sparkær er der én til 627 indbyggere, påpegede man i forbindelse med det nylige borgermøde.

- Der er nok samlet set de dagplejere, der er behov for set i det store billede, og det hænger nok sammen i regnearket. Men det gør det altså ikke for folk med små børn i Sparkær, siger Kristian Olesen.

Annonce

En svær øvelse

Lone Frejo, der er områdeleder for dagtilbudsområdet i område vest, forklarer, at kommunens pasningsgaranti betyder, at man er garanteret pasning til sine børn fra 0 til 6 år, men at der ikke er garanti for, om det er vuggestueplads eller hos en dagplejer eller ikke mindst, hvor man får tilbudt en plads.

- Vi har i øjeblikket vuggestuepladser i overskud i Mønsted, og det er der også i Stoholm, hvor der også er dagplejepladser. Også i Viborg midtby er der pladser i overskud. Det skeler vi selvfølgelig til, og de pladser søger vi at få fyldt først, siger Lone Frejo.

Hun påpeger også, at antallet af nyfødte i netop Sparkær har været faldende i en periode. I 2015 var der fire dagplejere i Sparkær, og i 2014 blev der født 10 børn. I 2018 blev der født fire.

- I det seneste halve år er der født fem, og det er glædeligt efter, at det tal har været faldende, siger Lone Frejo og påpeger, at det er en svær øvelse, som borgerforeningen er i gang med.

- Der er jo os, der ansætter, og vi vurderer løbende behovet, og er der vuggestuepladser i Mønsted tre kilometer væk, så fylder vi op der. Lige nu er der ikke behov for flere pladser, men vi følger det hele tæt, og jeg vil ikke udelukke noget, siger Lone Frejo.

Hun oplyser også, at når man søger nye dagplejere, så sker det bredt og ikke i et begrænset geografisk område, og ansøgerne bliver vurderet på kompetencer, om der er plads i hjemmet og endelig behovet i forhold til geografien.

Der er nok samlet set de dagplejere, der er behov for set i det store billede, og det hænger nok sammen i regnearket. Men det gør det altså ikke for folk med små børn i Sparkær.

Kristian Olesen, formand for Sparkær Borgerforening.
Annonce
Viborg For abonnenter

Ejeren var chokeret, da hun så, hvad huset blev brugt til: Nu er bordellet på Holstebrovej sat til salg

Rundt om Viborg

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Danmark

Tirsdagens coronatal: 756 nye smittede - positivprocenten er den højeste i 10 uger

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Viborg

Læser undrer sig: Valgplakater må ikke hænges op endnu - men hvad så med bannere og skærm-reklamer som disse?

Viborg For abonnenter

75-årige Karl Erik ryster og skal til undersøgelse på hospitalet - men to ugers forsøg på at få kontakt med Patientkontoret har været forgæves

Alarm 112

Stoppet med tårnhøj promille - nu skal han i fængsel: Lokal spritbilist uden kørekort får sin tiende dom på 20 år

Navne For abonnenter

Det startede med, at de købte en ræv

Erhverv

Holzmanns 'afløser' på plads i centret: Ny taske- og lædervarebutik flytter ind til black friday

Alarm 112 For abonnenter

Pludselig stod der en kvart million på kontoen: Hashhandleren anede ikke, hvor de kom fra - påstår han

Kultur

Ingen lyskunst på bro og i viadukt før foråret

Rundt om Viborg

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Debat

Høje bygninger kaster altid lange skygger

Bolig

Danmarks billigste 'herregård' til salg: Her har Christian IV overnattet

Rundt om Viborg

Byrådet fastsætter priser på byggegrunde: For under en halv million kroner kan du få lov at bygge i oplandsby

Viborg FF For abonnenter

Utålmodig hollænder venter på sin chance - savner spilletid og et endeligt gennembrud i Viborg

Debat

Kan Jens Rohde trække KD ind på Christiansborg?

Annonce