Annonce
Bjerringbro

Borgermøde under åben himmel: Frygt for at lokal skov ender som et månelandskab

Skovfoged ved Naturstyrelsen Kronjylland Steen Bonne Rasmussen (tv) og hans kollega forstfuldmægtig Jakob Dahl tog de mange kritiske spørgsmål i stiv arm. Foto: Hanne Bliksted
35-40 spørgelystne mennesker deltog i borgermødet om lokal skovs fremtid.

Bjerringbro: Bliver skoven til et månelandskab?

Sådan lød et af de kontante spørgsmål fra de 35-40 personer, som tirsdag aften deltog i borgermødet om Hjermind Skovs fremtid. Planen er, at den 160 hektar store skov ikke længere skal være produktionsskov men såkaldt urørt skov, og derfor skal tsugagran, douglasgraner og andre ikke-europæiske træer fjernes.

- I sætter vel bare en stor skovningsmaskiner på og efterlader skovbunden pløjet op, lød det halvsurt fra en mand, som så mange andre af deltagerne synes, at Hjermind Skov er fin som den er.

Annonce

Men det er den ikke i forhold til statens overordnede plan om at sikre en højere biodiversitet. Og når det gælder Hjermind Skov, er det ikke langt ude i fremtiden. Om seks år forventes 35-40 procent af de eksisterende træer at være væk. Nogle områder efterlades åbne, og andre steder plantes træer og buske med blomster og bær, som skal tiltrække dyr, fugle og insekter. De fleste stier bevares, men det er slut med drænede grøfter, vandet skal løbe i snoede naturlige bække.

På turen rundt i skoven var der flere stop, hvor skovfolkene fortalte om, hvad der må blive, og hvad der skal væk.  Foto: Hanne Bliksted

Græsning

Borgermødet i skoven var ikke den nemmeste opgave for skovfoged ved Naturstyrelsen Kronjylland Steen Bonne Rasmussen og hans to kollegaer, men de fortalte nøgternt og roligt om de planer, som de indtil for nylig selv troede, lå 20-25 år ude i fremtiden, men som ser ud til at skal være gennemført om seks år.

Planen om at indhegne ti procent af "den nye skov" til græsning fik heller ingen klapsalver. Forstfuldmægtig Jakob Dahl beroligede dog med, at indhegningen afhænger af, om man får penge til det, og umiddelbart ser det ikke ud til, at Hjermind Skov kommer i betragtning.

- Det er dyrt både at hegne ind og se efter dyrene, og hvis det bliver aktuelt, bliver der kun tale om sommergræsning, sagde han, et svar som så ud til at berolige skeptikerne.

Douglasgranerne her er nogle af de træer, som ikke længere skal være i Hjermind Skov. Foto: Hanne Bliksted 
Susanne Lindgren Nielsen (tv) og Signe Lindgren Driefer havde læst godt op på stoffet og stillede flere kritiske spørgsmål på turen i Hjermind Skov. Foto: Hanne Bliksted
Annonce

Ture med hunden

Mens solen sendte dagens sidste stråler ned mellem træstammerne, gik turen rundt i skoven  i skarpt trav, og folkene fra Naturstyrelsen Kronjylland stoppede op på udvalgte steder og viste eksempler på de træer, som ikke længere er ønsket i skoven og besvarede spørgsmål.

Blandt deltagerne var 20-årige Signe Lindgren Driefer og hendes mor Susanne Lindgren Nielsen, som begge havde læst godt op på stoffet og stillede flere kritiske spørgsmål. De er begge rigtig glade for skoven og bryder sig ikke om, at skoven skal ende som et månelandskab, som en mand sagde.

- Jeg går ture med hunden og kører på mountainbike her. Jeg kan ikke forstå, at der skal  fældes skov herude, mens man planlægger nye skove tæt på de store byer. Det giver ingen mening, men det er nok fordi den urørte skov er billigere at passe, sagde Susanne Lindgren Nielsen.

Jeg går ture med hunden og kører på mountainbike her. Jeg kan ikke forstå, at der skal  fældes skov herude, mens man planlægger nye skove tæt på de store byer, det giver ingen mening, men det er nok fordi den urørte skov er billigere at passe.

Susanne Lindgren Nielsen
Annonce

Bronx MTB

Flere ville vide, om Hjermind Skov på sigt kan blive en naturnationalpark. Svaret var, at Hjermind Skov er for lille til sådan et projekt.

En mand spurgte til, hvor meget biodiversiteten kan øges med de store forandringer, men skovfolkene måtte erkende, at det er svært at måle den slags. De fik til en vis grad opbakning til "projekt ny skov" fra folk, som arbejder med skov og oplever, at blandt andet grønspætter og sortspætter foretrækker urørt skov.

Blandt deltagerne var også folk fra den lokale mountainbikeklub Bronx MTB, som det seneste halvandet år har arbejdet hårdt på at anlægge spor i skoven. De blev dog beroliget med, sporene bliver der, måske med få ændringer.

Alle interesserede kan i høringsperioden komme med forslag til den nye skov.

- Lige nu har vi "kun" planer om at udvide parkeringspladserne i skoven og måske flytte et par mountainbikespor. Ellers er tavlen ren, så det er med at komme med ideer, lød det fra Steen Bonne Rasmussen, da gruppen var nået godt halvvejs gennem ruten, og mange var blevet lidt klogere på, hvordan Hjermind Skov vil se ud i fremtiden.

Borgermødet startede med en kort introduktion på Kjællinghøl Rasteplads. Foto: Hanne Bliksted
Annonce
Sport For abonnenter

Karakterbog: Stærkt sammenhold sikrede storsejren

Rundt om Viborg

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Danmark

Onsdagens coronatal: Nu er over 74 procent af befolkningen færdigvaccineret

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Sport

Storsejr sikret i Horsens: Viborg HK fortsætter sæsonen ubesejret

Sport For abonnenter

Kampen minut for minut: Viborg HK storsejrede i Horsens

Viborg

Varieret boligprojekt på vej i banebyen: Svanemærket er fællesnævneren for de mange forskellige boligtyper

Rundt om Viborg

12 nye boliger på vej i oplandsby: Fristen for at påvirke udformningen af midtby-projekt udløber snart

Debat

'Viborgs borgere og medarbejdere bliver ført bag lyset: Byrådet fejer nedskæringer ind under gulvtæppet'

Bjerringbro For abonnenter

Radiser og salat på taget af lokal idrætshal - idéer er der nok af

Bjerringbro

Landsby skal leve med kloak-arbejde i halvandet år endnu - til gengæld har borgerne fået en ny sø

Rundt om Viborg

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Rundt om Viborg

Nu tager de sagen i egen hånd: Borgerforening vil selv finde manglende dagplejer

Danmark

Marias mor havde planlagt selvmord gennem flere år - Min verden gik fuldstændig i sort

Livsstil For abonnenter

Merete så et opslag på Instagram og tog springet ud i det ukendte: Sagde sit job op og solgte stort set alle sine ting

Viborg For abonnenter

I 2019 var Karin Gaardsted og Mette Nielsen i direkte duel om socialdemokratiske stemmer, uden at nogen af dem kom i Folketinget - nu kan historien gentage sig

Kultur

750.000 kroner til Viborgs nye, eksperimenterende teater: - Det er en bekræftelse på, at vi er på rette vej

Annonce