Annonce
Rundt om Viborg

Borgerne planlægger udvikling af deres landsby

Den grønne kile i Vammen strækker sig gennem en stor del af landsbyen, men Vammen-borgerne vil gerne udvide den, så det bliver til en grøn stjerne. Arkivfoto: Morten Dueholm
Udviklingsplanen for Vammen, der er blevet til efter en borger-workshop, er nu sendt i høring.
Annonce

Vammen: Vammen-borgerne har i samarbejde med Viborg Kommune lagt sig fast på, hvordan de ønsker, at deres landsby skal udvikle sig i de kommende år. Nu er udviklingsplanen i offentlig høring frem til torsdag den 4. februar.

Formelt er det et tillæg til kommuneplanen, som Viborg Kommune har udarbejdet på grundlag af udviklingsplanen,  der er i offentlig høring. Tillægget omfatter den del af ønskerne i udviklingsplanen, som har betydning for den overordnede kommuneplan.

Startskuddet til arbejdet med udviklingsplanen blev taget på en udviklings-workshop, der blev holdt i Vammen i oktober 2019. Initiativet med at lave lokale udviklingsplaner, hvor kommunens landsbyer og mindre byer arbejder sammen med kommunen om udformningen, blev taget i byrådets landdistriktsudvalg, og efterhånden har en lang række af kommunens byer fået udviklingsplaner.

Når man læser forslaget til udviklingsplan, er der ikke tvivl om, at Vammen-borgerne gennemgående er ret tilfredse med deres landsby allerede nu. Vammen beskrives som en aktiv landsby med mange selvstændige erhvervsdrivende og enkeltmandsfirmaer og en landsby med et godt socialt sammenhold og mange aktiviteter, der samler borgerne.

Annonce

En rundere by

Blandt de forbedringer, man ønsker sig, er en større sammenhæng mellem boligområderne. Vammen har udviklet sig på en måde, så den er blevet ret langstrakt, og de nyeste byggemodninger understreger den tendens. Derfor vil man gerne skabe en udvikling med flere forskellige boligformer og en bedre sammenhæng mellem byområderne. Byens struktur skal styrkes omkring centrum, og huller og hjørner skal fyldes ud ved, at man bygger mere bynært. En gennemgående sti rundt om byen skal også være med til at skabe sammenhæng.

Særligt flere lejeboliger er blandt ønskerne. Både yngre og ældre Vammen-borgere efterspørger flere lejeboliger. En cykelsti til Lindum er et stort ønske, og i planen er der også forslag til andre trafikforbedringer blandt andet på Haugårdsvej og Norupvej.

Annonce

Fra grøn kile til stjerne

I 2014 kunne man i Vammen indvie landsbyens nye grønne kile, der strækker sig gennem centrale dele af landsbyen. Den blev til som led i et projekt med områdefornyelse. Denne grønne kile ønsker borgerne at få videreudviklet, så den bliver til en grøn stjerne, der også har forbindelse fra  skolen, gennem kirkeskoven og hen til Grøndalsvej. Også en bedre udnyttelse af nærheden til Tjele Langsø står på Vammen-borgernes ønskeseddel.

Byudviklingen har gjort Vammen meget langstrakt, men Vammen-borgerne vil gerne skabe en rundere by med flere nye boliger tæt på centrum. Arkivfoto: Morten Pedersen

Blandt ideerne er også et landsby-laboratorium, hvor man kan kombinere vintergræsningen for græsningslaugets får med undervisning og aktiviteter for børn og unge og shelters og naturlegeplads. "Sleep with the sheep" lyder slagordet for dette.

Et bedre samarbejde mellem foreninger og andre aktører i byen og en videreudvikling af området omkring købmandsforretningen indgår også i Vammen-borgernes planer.


Blandt ideerne er også et landsby-laboratorium, hvor man kan kombinere vintergræsningen for græsningslaugets får med undervisning og aktiviteter for børn og unge og shelters og naturlegeplads.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Debat

Pihl: Jeg stemmer imod en rigsretssag!

Danmark

Mails afslører: Planer om at samle behandling af børn med kræft i hovedstaden har været undervejs i tre år

Coronavirus

Ny melding fra Pfizer: Vil levere vaccinedoser som lovet fra 25. januar

Viborg FF For abonnenter

Assistenten var tilfreds efter 2-2 mod AGF: - Fik svar på mange ting

Annonce