Annonce
Rundt om Viborg

Borgmester: Godt at minkene kommer op

Minknedgravningen ved Kølvrå med jordvolde på toppen blev for nylig afsluttet. Nu har regeringen og et folketingsflertal besluttet, at minkene skal graves op igen - i maj næste år. Foto: Morten Pedersen
Borgmester Ulrik Wilbek (V) accepterer, at minkene i Kølvrå først skal graves op i maj. K-politiker og beboer i Kølvrå vil have opgravningen gennemført hurtigere.

Kølvrå: - Jeg havde naturligvis gerne set, at det skete hurtigere. Men det er nok det mest forsvarlige for at undgå risici at vente. Det vigtigste er, at minkene kommer op - også for beboerne i Kølvrå.

Det siger Viborgs borgmester, Ulrik Wilbek (V), i forbindelse med, at S-regeringen og Enhedslisten, SF, Radikale Venstre, Alternativet og De frie Grønne er blevet enige om, at de cirka fire millioner nedgravede mink ved Kølvrå og Nørre Felding skal graves op igen i maj næste år.

Ulrik Wilbek fortæller, at han har talt med sin Holstebro-kollega, H.C. Østerby (S), og at de to er helt på linje i denne sag.

Annonce
Viborg-borgmester Ulrik Wilbek (V) mener, at kommunen må acceptere, at minkopgravningen først kan ske forsvarligt i det sene forår 2021. Arkivfoto: Emma Rose Haas

Udvalgsformand utilfreds

Når minkene ikke graves op hurtigere skyldes det ifølge fødevareminister Rasmus Prehn (S) blandt andet, at myndighederne ikke vil udsætte de mennesker, der skal håndtere minkligene, for at blive smittet med coronavirus.

Det er dog ikke et argument, som blandt andre Stine Damborg Hust (K), formand for Viborg Byråds klima- og miljøudvalg, umiddelbart køber:

- Man må kunne vil håndtere smitterisikoen på samme måde, som da minkene blev gravet ned i huj og hast. Jeg synes, at det er ærgerligt, hvis der skal gå så lang tid, før de graves op, når vi fra en rapport ved, at der er en risiko for, at der sker nedsivninger til grundvandet i løbet af få måneder.


Det med at vente for at undgå smitterisikoen er en dårlig undskyldning

Steffen Venø, beboer i Kølvrå


Stine Damborg Hust oplyser, at hun efter nytår vil drøfte med sit udvalg og med borgmesteren, om Viborg Kommune kan presse på for en hurtigere opgravning.

I november blev millioner af aflivede mink gravet ned ved Kølvrå og Nørre Felding. Nu er det politisk besluttet, at de skal graves op igen og derefter køres til forbrænding. Arkivfoto: Morten Pedersen
Annonce

- Dårlig undskyldning

Det vil sikkert bekomme Steffen Venø, mekaniker og bilforhandler i Kølvrå, vel. I november arrangerede han en demonstration mod minknedgravningen, og selv om det nu er besluttet, at minkene skal op igen, er det efter hans mening ikke godt nok:

- Det er alt for længe at vente til maj. Jo længere tid, minkene ligger der, jo større er risikoen for, at de forurener. Det med at vente for at undgå smitterisikoen er en dårlig undskyldning. Det kan godt være, at det vil være dyrere at gøre det nu. Men det må koste, hvad det koster, siger Steffen Venø.

 
Annonce
Sport For abonnenter

Karakterbog: Stærkt sammenhold sikrede storsejren

Rundt om Viborg

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Danmark

Onsdagens coronatal: Nu er over 74 procent af befolkningen færdigvaccineret

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Sport

Storsejr sikret i Horsens: Viborg HK fortsætter sæsonen ubesejret

Sport For abonnenter

Kampen minut for minut: Viborg HK storsejrede i Horsens

Viborg

Varieret boligprojekt på vej i banebyen: Svanemærket er fællesnævneren for de mange forskellige boligtyper

Rundt om Viborg

12 nye boliger på vej i oplandsby: Fristen for at påvirke udformningen af midtby-projekt udløber snart

Debat

'Viborgs borgere og medarbejdere bliver ført bag lyset: Byrådet fejer nedskæringer ind under gulvtæppet'

Rundt om Viborg For abonnenter

Genbrugs-succes: Ny butiksflytning betød dobbeltsalg - og lidt til

Bjerringbro For abonnenter

Radiser og salat på taget af lokal idrætshal - idéer er der nok af

Rundt om Viborg

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Rundt om Viborg

Nu tager de sagen i egen hånd: Borgerforening vil selv finde manglende dagplejer

Danmark

Marias mor havde planlagt selvmord gennem flere år - Min verden gik fuldstændig i sort

Livsstil For abonnenter

Merete så et opslag på Instagram og tog springet ud i det ukendte: Sagde sit job op og solgte stort set alle sine ting

Viborg For abonnenter

I 2019 var Karin Gaardsted og Mette Nielsen i direkte duel om socialdemokratiske stemmer, uden at nogen af dem kom i Folketinget - nu kan historien gentage sig

Kultur

750.000 kroner til Viborgs nye, eksperimenterende teater: - Det er en bekræftelse på, at vi er på rette vej

Annonce