Annonce
Rundt om Viborg

Borgmester: Godt at minkene kommer op

Minknedgravningen ved Kølvrå med jordvolde på toppen blev for nylig afsluttet. Nu har regeringen og et folketingsflertal besluttet, at minkene skal graves op igen - i maj næste år. Foto: Morten Pedersen
Borgmester Ulrik Wilbek (V) accepterer, at minkene i Kølvrå først skal graves op i maj. K-politiker og beboer i Kølvrå vil have opgravningen gennemført hurtigere.

Kølvrå: - Jeg havde naturligvis gerne set, at det skete hurtigere. Men det er nok det mest forsvarlige for at undgå risici at vente. Det vigtigste er, at minkene kommer op - også for beboerne i Kølvrå.

Det siger Viborgs borgmester, Ulrik Wilbek (V), i forbindelse med, at S-regeringen og Enhedslisten, SF, Radikale Venstre, Alternativet og De frie Grønne er blevet enige om, at de cirka fire millioner nedgravede mink ved Kølvrå og Nørre Felding skal graves op igen i maj næste år.

Ulrik Wilbek fortæller, at han har talt med sin Holstebro-kollega, H.C. Østerby (S), og at de to er helt på linje i denne sag.

Annonce
Viborg-borgmester Ulrik Wilbek (V) mener, at kommunen må acceptere, at minkopgravningen først kan ske forsvarligt i det sene forår 2021. Arkivfoto: Emma Rose Haas

Udvalgsformand utilfreds

Når minkene ikke graves op hurtigere skyldes det ifølge fødevareminister Rasmus Prehn (S) blandt andet, at myndighederne ikke vil udsætte de mennesker, der skal håndtere minkligene, for at blive smittet med coronavirus.

Det er dog ikke et argument, som blandt andre Stine Damborg Hust (K), formand for Viborg Byråds klima- og miljøudvalg, umiddelbart køber:

- Man må kunne vil håndtere smitterisikoen på samme måde, som da minkene blev gravet ned i huj og hast. Jeg synes, at det er ærgerligt, hvis der skal gå så lang tid, før de graves op, når vi fra en rapport ved, at der er en risiko for, at der sker nedsivninger til grundvandet i løbet af få måneder.


Det med at vente for at undgå smitterisikoen er en dårlig undskyldning

Steffen Venø, beboer i Kølvrå


Stine Damborg Hust oplyser, at hun efter nytår vil drøfte med sit udvalg og med borgmesteren, om Viborg Kommune kan presse på for en hurtigere opgravning.

I november blev millioner af aflivede mink gravet ned ved Kølvrå og Nørre Felding. Nu er det politisk besluttet, at de skal graves op igen og derefter køres til forbrænding. Arkivfoto: Morten Pedersen
Annonce

- Dårlig undskyldning

Det vil sikkert bekomme Steffen Venø, mekaniker og bilforhandler i Kølvrå, vel. I november arrangerede han en demonstration mod minknedgravningen, og selv om det nu er besluttet, at minkene skal op igen, er det efter hans mening ikke godt nok:

- Det er alt for længe at vente til maj. Jo længere tid, minkene ligger der, jo større er risikoen for, at de forurener. Det med at vente for at undgå smitterisikoen er en dårlig undskyldning. Det kan godt være, at det vil være dyrere at gøre det nu. Men det må koste, hvad det koster, siger Steffen Venø.

 
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Sport

Friis og Grønning om potentielt snarlig oprykning: - Vi vil stadig vinde vores egne kampe

Sport

Det stinker af superligafodbold - Viborg FF tilbage på sejrskurs mod Helsingør

Annonce