Annonce
Rundt om Viborg

Borgmester: Nu samarbejder vi om mink-sagen

De mange tons nedgravede mink ved henholdsvis Kølvrå og Nr. Felding skaber fortsat debat - og frygt for både drikkevandet og det øvrige miljø. Arkivfoto: Morten Stricker
Ulrik Wilbek oplever lydhørhed hos ny fødevareminister og vil vente på jordundersøgelse. Andre vil stadig have minkene gravet op nu.
Annonce

Viborg/Kølvrå: - Det har ændret sig efter, at Rasmus Prehn er kommet på banen.

Viborg-borgmester Ulrik Wilbek (V) er tilfreds med udbyttet af gårsdagens møde med den nye fødevareminister, og føler sig forsikret om, at Viborg Kommune og de centrale myndigheder nu samarbejder om at håndtere problemerne vedrørende mink-gravene ved Kølvrå.

Et møde i dag, torsdag, med miljøminister Lea Wermelin (S) forventer han vil bekræfte og forstærke dette indtryk.

Borgmester Ulrik Wilbek (V) oplever en større lydhørhed i forhold til mink-problemerne efter ministerskiftet i Fødevareministeriet, og nu er også Miljøministeriet kommet på banen i forhold til et mink-samarbejde med Viborg Kommune om mink-nedgravningen ved Kølvrå. Arkivfoto: Emma Haas

Ulrik Wilbek peger blandt andet på, at kommunen og miljømyndighederne nu sammen gennemfører en jordundersøgelse, der skal vise noget om en eventuel risiko for både drikkevandet og det øvrige miljø.


Det er selvfølgelig skidt, hvis det er ulovligt. Men nu er minkene jo gravet ned

Ulrik Wilbek (V), borgmester i Viborg


Annonce

Ulovligt eller ej

Flere juraeksperter har på det seneste erklæret, at minknedgravningerne i Kølvrå og i Nr. Felding ved Holstebro er ulovlige, fordi de respektive kommuner som miljømyndigheder ikke har givet tilladelse. Kommunerne har blot fået en besked fra Miljø- og Fødevareministeriet om, at der er dispenseret fra "tilladelseskravet" og derefter modtaget en bekendtgørelse om tilladelsen til nedgravning.

Men det juridiske aspekt er dog ikke det, der fylder mest hos Viborg-borgmesteren:

- Det er selvfølgelig skidt, hvis det er ulovligt. Men nu er minkene jo gravet ned. For mig handler det primært om, hvorvidt det er sundheds- eller miljøfarligt. Hvis det er tilfældet skal minkene selvfølgelig væk, siger borgmesteren.

Annonce

SF vil have minkene væk

Andre aktører og interessenter i mink-sagen forlanger fortsat, at minkene skal graves op og brændes eller på anden vis destrueres. Primært på grund af frygten for, at minkene kan skade drikkevandet.

- Det er helt uacceptabelt, at delvist opløste minklig nu begynder at sive til vandmiljøet, eller presser sig op af jorden, hvor ådselsædere kan få fat i dem, mens stanken af forrådnelse bredder sig. Det må miljøministeren simpelthen finde en hurtig løsning på, siger folketingsmedlem Signe Munk, miljø- og fødevareordfører for SF og valgt i Viborg/Vestjyllands Storkreds.

Også interesseorganisationen Danske Vandværker fastholder, at minkene skal væk af hensyn til drikkevandet.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
USA

Følg præsident-skiftet i USA: Trump har efterladt afskedsbrev til Biden

Annonce