Annonce
Rundt om Viborg

Borgmester: Vi vil gerne støtte op om det lokale handelsliv

Viborg-borgmester Ulrik Wilbek (V) og de øvrige medlemmer af byrådets økonomiudvalg vil gerne, at kommunen lægger mest mulig handel lokalt, men det er ikke så lige end sag, erkender han. Arkivfoto: Morten Pedersen
Byrådets økonomiudvalg ønsker, at kommunen støtter det lokale handelsliv, men både lovgivning og økonomi giver udfordringer, mener borgmesteren.
Annonce

Viborgegnen: - Det er et enigt økonomiudvalg, der siger: Lad os se i hvor høj grad, vi kan tilgodese det lokale handelsliv.

Sådan siger borgmester Ulrik Wilbek (V) efter, at byrådets økonomiudvalg forleden havde en sag på dagsordenen om "Viborg Kommunes indkøb af fødevarer".

Sagen var en udløber af blandt andet undren og protester fra købmænd i oplandet over, at kommunen tilsyneladende har strammet op i forhold til, om institutioner, skoler og lignende kan handle hos den lokale købmand eller brugs.

Samtidig rammer problemstillingen ind i, at Viborg Kommune, som tidligere omtalt i folkebladet, lovgivningsmæssigt står over for at skulle sende mindre fødevareindkøb (under 1500 kroner) i offentligt udbud. Det er den slags føde- og dagligvareindkøb, som blandt andet børnehaver og plejehjem hidtil har kunnet foretage i en lokal butik.

Ifølge kommunens indkøbsafdeling løber disse "mindre indkøb" op i cirka 10 millioner kroner om året. Til sammenligning køber Viborg Kommune dagligvarer ind for årligt omkring 32 millioner kroner via faste leverandøraftaler - primært fra engrosfirmaet Hørkram i Aarhus.

Det er et enigt økonomiudvalg, der siger: Lad os se i hvor høj grad, vi kan tilgodese det lokale handelsliv

Ulrik Wilbek (V), borgmester i Viborg Kommune

Annonce

Flere hensyn

Flere købmænd og brugser i mindre oplandsbyer frygter for deres omsætning - og måske i sidste ende deres eksistens - hvis de mister kommunens indkøb.

Og det er en problemstilling, som Viborg Kommune ifølge Ulrik Wilbek tager alvorligt. Men det er ikke det eneste hensyn, der er at tage, understreger han.

Kort sagt handler det om tre ting, der ikke nødvendigvis harmonerer: Kommunens indkøb skal være lovlige i forhold til blandt andet EU's udbudsregler, indkøbene skal så vidt muligt tilgodese lokale handlende - og så skal kommunen få mest muligt ud af skatteborgernes penge. Det sidste handler især om at undgå, at medarbejderne "ofte render til købmand" i arbejdstiden og om, at undgå for stort et arbejde på rådhuset med fakturaer og småregnskaber.

Alle tre elementer er vigtige, men Viborg Kommune kommer ikke uden om et snarligt, offentligt udbud af "småindkøbene". Valget står i mellem at tilslutte sig en fælleskommunal aftale gennem Staten og Kommunernes Indkøbsservice (SKI) - eller selv at lave et udbud. Beslutningen skal træffes i det tidlige forår 2020 - sandsynligvis på et økonomiudvalgsmøde i marts - for april er fristen for at gå med i SKI-aftalen, der skal have fuld virkning fra 2021.

Annonce

E-handel skal med

Uanset om det bliver det ene eller det andet, vil man ifølge Ulrik Wilbek sandsynligvis skulle kunne byde ind med en form for e-handel, hvis man vil have en fast aftale med kommunen. Om selv om Viborg Kommune vælger at lave sit eget udbud, så er der jo ingen garanti for, at lokale bydere - eksempelvis lokale butiksdrivende i fællesskab - får ordren.

Meget er således op ad bakke, hvis man som lokal købmand vil handle med kommunen fremover. Men "vi er indstillet på, at vi skal gøre det bedst muligt" for de lokale butiksdrivende, siger borgmesteren.

Det indebærer også, at det skal undersøges, om Viborg Kommune lovligt kan fortsætte med at lade sine institutioner og afdelinger foretage "akutindkøb" på op til 250-350 kroner.

Inden beslutningen om den ene eller anden udbudsform vil kommunens udbuds- og indkøbsafdeling indkalde til et såkaldt dialogmøde med lokale dagligvarebutikker. Det bliver sandsynligvis i januar. Et lignende møde blev holdt i november. Her deltog 11 repræsentanter for butikker, der alle har hjemme i kommunens mindre byer.

Knud Gaarn-Larsen (t.h.), der er formand for socialøkonomiske Skelhøje Købmandsgaard, mener, at kommunen i højere grad bør anlægge et lokalt og kommunalt helhedssyn i forhold til sine indkøb. Arkivfoto: Morten Dueholm
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
CORONAVIRUS

Live: Smittetal sætter kedelig rekord - over 900 nye coronatilfælde i Danmark

Sport For abonnenter

Folkebladet mener: Teenagere skal tage en tørn og give ny energi

Annonce