Annonce
Viborg

Borgmesterens beretning, den 23. marts: Ensomme flokdyr

Også Urik Wilbek (V) mærker i denne tid et stort afsavn. Han mangler fællesskab og kulturoplevelser som så mange andre. Arkivfoto: Morten Dueholm
Viborg Stifts Folkeblad vil i disse uger bringe en daglig status med borgmester Ulrik Wilbek (V), som løbende vil fortælle om udviklingen. Dette interview er lavet mandag den 23. marts klokken 07.48.

Viborg: Da sangeren Poul Krebs i marts 2009 udgav albummet Angeleno Road, kaldte han et af numrene for Ensomme flokdyr.

Sangen, som er indspillet sammen med Søren Huss og Michael Falch, kunne være et passende titelnummer for året 2020.

I hvert fald kan borgmester Ulrik Wilbek sagtens forstå, at sådan nogen som os her i den tredje uge i corona-land føler trang til at komme ud og være sociale.

At vi som Johnny er lige ved at blive sindssyge ...

- Der er virkelig brug for selvdisciplin for tiden, siger han.

- Det behov, mange af os har for kulturoplevelser, begynder virkelig at kunne mærkes. Vi savner håndbold, fodbold, koncerter og fællesskabet, og især hvis det her kommer til at vare længe, så kommer det behov op i os. Vi kan nemt risikere, at der opstår en civil ulydighed, fordi folk bare har behov for at være sammen med nogen, hvis de ikke skal blive sindssyge. Dét skal vi være meget opmærksomme på, siger Ulrik Wilbek.

- Det er vigtigt, at folk ikke tror, at det er dem, der er specielle, fordi de er ved at få klaustrofobi. Vi er flokdyr, understreger han.

- Jeg kan godt selv mærke, at jeg savner kultur, men da jeg også elsker natur, kan det godt gøre det lidt op, og det er jo nemmere i Viborg end i Aarhus eller København by at kompensere på den måde. Lad os være glade for det. Jeg har gjort det, at jeg prøver at finde nye steder, som jeg ikke kendte, men som også er smukke.

Annonce

Byrådet ud af kraft

Et nyt lovgrundlag fra social- og indenrigsministeren betyder, at kommunerne nu må holde byrådsmøde uden tilhørere - også via Skype, hvis de ikke kan få det til at fungere.

- Men det kan vi jo godt, konstaterer Ulrik Wilbek med henvisning til sidste uges velafviklede byrådsmøde.

Han fortæller, at der i meddelelsen fra ministeriet også står, at man nu også må afgøre byråds- og regionsrådssager i økonomiudvalg/forretningsudvalg.

- Altså kan man i princippet sætte byrådet ud af kraft, siger Ulrik Wilbek og tilføjer:

- Det forestiller jeg mig nu ikke kommer til at ske i Viborg Kommune.

Selvmodsigende

Ulrik Wilbek fortæller også, at der kommer en del "selvmodsigende" beskeder for tiden.

- Eksempelvis hører vi nu, at der ikke er grænser for, hvor mange der skal testes. Der er bare ikke noget testmateriale i tre af regionerne, så det giver ikke rigtig nogen mening, siger han.

Der er medarbejdere i den sociale sektor, som lige nu er sendt hjem med covid-19 symptomer, og som ikke kan blive testet. Det er problematisk for både dem og for de borgere, kolleger og pårørende, de har været i berøring med, at ingen ved, om de er smittet med corona-virus eller ej.

- Det er rigtig ærgerligt, og forhåbentlig kommer der mere test-udstyr, konstaterer Ulrik Wilbek.

Slut med fitness i det fri

Henover weekenden er der i øvrigt sket yderligere lukninger af flere steder, eksempelvis de udendørs fitnessredskaber, som findes rundt omkring.

- Mange af dem er ikke vores, så vi har bedt eksempelvis foreningerne om at lukke dem. Det handler om smitten, for der kan da virkelig være en konkret smittefare, så det, synes jeg, er helt fornuftigt.

- Men det er klart, at der bare bliver færre og færre tilbud hele tiden, der er tilgængelige - så vi skal ud og genopfinde os selv som naturmennesker. Alternativet er, at man bare sidder i sin lejlighed eller i sit hus og ser på streamingtjenester, og det giver så nogle sundhedsudfordringer.

Hvor stor er sandsynligheden for- tror du - at børnene er tilbage i skolerne, og at samfundet er åbnet mere om en uge?

- Ikke ret stor ... Men udviklingen er i øjeblikket lineær, den er ikke eksplosiv. Heldigvis, siger Venstre-borgmesteren om de daglige udviklinger i antallet af indlagte med covid-19.

- Men de påstår jo, at den helt store stigning kommer i denne og næste uge, tilføjer borgmesteren.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Viborg For abonnenter

Marc har levet med hustruvold: - Det værste var ikke slagene - det var ordene

Annonce