Annonce
Viborg

Borgmesterens beretning, den 24. marts: Pengene retur?

Ulrik Wilbek. Arkivfoto: Morten Dueholm
Viborg Stifts Folkeblad vil i disse uger bringe en daglig status med borgmester Ulrik Wilbek (V), som løbende vil fortælle om udviklingen. Dette interview er lavet tirsdag den 24. marts klokken 07.50.
Annonce

Viborg: Som Ulrik Wilbek konstaterede i går - og som du kan læse andetsteds - var forlængelsen af nedlukningen af Danmark ikke nogen stor overraskelse.

For Viborg Kommune er situationen umiddelbart "status quo".

Det, der er lukket, forbliver umiddelbart lukket, og meget er for tiden "same-same," siger Ulrik Wilbek.

Knap to uger inde i nedlukningen er der dog stadig en del dilemmaer, mener han.

- Hvad skal være åbent, hvad skal være lukket, hvem må arbejde, og hvem må ikke? Så længe, regeringen har meldt ud, at kun de kritiske funktioner skal holdes åbent, så er det sådan, det er. Så må vi se, om der blødes op i løbet af de kommende tre uger, siger han.

Borgmesteren mener, at især de ansatte hos Park & Vej kunne gøre gavn ved at udføre en masse vedligeholdelsesarbejde. Arbejde, som umiddelbart ikke indeholder nogen smitterisiko.

- Men omvendt vil nogle af de ansatte herfra skulle overgå til ældreplejen, hvor de kan løse nogle andre opgaver, og det er også et af argumenterne for, at nogle ikke må møde op på arbejde: At så har man nogle at rykke rundt med.

Annonce

Pengene tilbage?

Når det offentlige først så småt åbnes op efter fem uger, begynder der at være en del andre spørgsmål, der skal diskuteres.

Politikere på Christiansborg har så småt taget hul på debatten om, hvorvidt betalingerne til sfo, børnehave og vuggestue skal standes - og eventuelt refunderes - for den periode, hvor de har været lukket.

- Det er Folketinget, der bestemmer det - ikke kommunerne. Det ville være rigtig uheldigt, hvis én kommune gav pengene tilbage, og andre ikke gjorde. Man skal bare være klar over, at én måned, hvor man giver forældrene pengene tilbage, vil for vores kommune betyde, at vi mister 8,5 millioner kroner.

- Indtil videre tror jeg, at der er en forståelse for, hvis ikke det sker, men hvis nedlukningen bliver yderligere forlænget - udover påsken - så kommer det nok på tale, mener Venstre-borgmesteren.

Pædagogerne skal selvfølgelig stadig have løn, men hvad med de penge man betaler til madordninger for de små - de hober sig vel op, når der ikke købes alt det rugbrød og kylling og lasagne, der plejer?

- Ja, det har du sådan set ret i, siger Ulrik Wilbek, som dog også her kaster bolden videre til Christiansborg i København.

Annonce

Ingen ensretning

I København har de i øvrigt lokalt lavet andre tiltag, som dog ikke umiddelbart bliver relevante på viborgensisk jord.

I hovedstaden er der nemlig sat skilte op, der gør, at folk skal bevæge sig i samme retning - med uret - rundt om søerne.

- Der går jo også rigtig mange mennesker rundt om både Nørresø og Søndersø i Viborg, men jeg synes faktisk, at deres adfærd er utrolig hensigtsmæssig, og folk træder til side, når de møder nogen. Og så er vi heller ikke så mange, som de er i København, hvor de heller ikke har så mange andre steder at gå end rundt om deres søer, siger Ulrik Wilbek.

- Så vi kan bedre fordele os, og lige nu gør vi derfor ikke noget i den retning. Det virker ikke til at være et problem, og vi ønsker ikke at genere folk yderligere.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Viborg

Tre initiativrige idrætsforeninger dyster om hæderspris - læs portrætter af klubberne her

Viborg HK For abonnenter

Tog det store skridt på samme tid - nu fører de an på hver deres tophold

Annonce