Ulrik Wilbek mødtes med borgmester fra nabokommunerne.
Tange: Sagen om et kort eller et langt stryg ved Tange Sø eller fuldstændig lukning af søen er efterhånden en gammel diskussion, og selv om Viborg Kommunes borgmester Ulrik Wilbek (V) mødtes med nabokommunernes borgmestre i Randers forleden, så er der ikke meget nyt.
- Vi er ikke enige, men vi er fortsat i dialog, om hvad der skal ske, siger Wilbek.
Viborg Byråd besluttede på sit møde i november, at sende sagen med forslag til et omløbsstryg ved Gudenåcentralen på 2,4 km videre til Miljø- og fødevareministeriet. Inden da havde nabokommunerne sagt nej til at bakke op om sagen. I byrådet mindede Kai O. Andersen (SF) om, at sagen om stryget ikke er en solosag. Han bakkede dog op om sagen, da Ulrik Wilbek på det tidspunkt havde aftalt møde med nabokommunerne Favrskov, Silkeborg og Randers, hvor Gudenåen løber. Men det møde kom der ikke noget ud af.
Intet nyt møde
Det er især planerne for en ny faunapassage med et omløbstryg på 2,4 kilometer i plantagen ved Gudenåcentralen, der i øjeblikket er fokus på. Viborg Kommune har sendt sagen videre til Miljø- og Fødevareministeriet.
- Vi er gode venner, selv om vi ikke er enige. Nu bliver vi nødt til at høre, hvad Miljøministeriet vil gøre i sagen, siger Ulrik Wilbek efter mødet med borgmestrene, uden at han dog forventer, at der umiddelbart kommer penge fra ministeriet til et projekt ved Tange Sø.
Borgmesterene har ikke aftalt nyt møde i sagen.
Kanosejlads
Borgmester i Favrskov Kommune Nils Borring (S) ærgrer sig over, at løsningen med et langt stryg gennem skoven øst for Tange Sø, som der var opbakning til i sidste byrådsperiode, ikke umiddelbart ser ud til at blive til noget. Han er ikke begejstret for omløbsstryget på 2,4 ved Tangeværket.
- Biologerne mener ikke, at et stryg på de 2,4 km er det optimale for fiskene, og heller ikke en rapport fra ingeniørfirmaet Rambøll peger på det stryg som en optimal løsning, siger Nils Borring
Han erkender, at løsningen med det lange stryg er den meste kostbare løsning, men han håber, at der er fonde og andre, som vil bidrage til etableringen ikke mindst med udsigt til gode turistindtægter fra kanosejlads og fiskeri.
- Men det vigtigste er at finde en løsning, som alle kan leve med, siger Nils Borring.