x
Annonce
Viborg

Bosted siger farvel til dets leder: Vil være en kommunal institution

Fynbohus skal ikke længere være en selvejende institution, mener bestyrelsen. Arkivfoto: Morten Pedersen
Fynbohus har afskediget sin leder igennem næsten 25 år. Samtidig vil bestyrelsen også vinke farvel til sit særeje, så Vammen-institutionen fremover kommer på kommunale hænder.

Viborg/Vammen: Viborg Kommune har overtaget ledelsen af den ellers selvejende institution Fynbohus, et døgntilbud for 22 udviklingshæmmede med psykiatriske diagnoser.

Det sker efter, at bestyrelsen på Fynbohus har afskediget Anne Vind, som eller har stået i spidsen for bostedet siden 1996.

John Koldby, formand for Fynbohus, fortæller, at det ikke har været nogen let beslutning - men at den i hans øjne har været nødvendig:

- Vi har kendt hinanden længe, konstaterer han.

- Men Anne Vind har været syg siden oktober, og siden da har jeg selv ageret leder af Fynbohus helt indtil i fredags. Da der ikke var udsigt til, at hun ville komme tilbage foreløbig, og huset mangler en leder, var det den beslutning, vi traf på et ekstraordinært bestyrelsesmøde forleden, fortæller han.

Annonce
John Koldby, formand for Fynbohus' bestyrelse, har måttet træffe en svær, men nødvendig beslutning, fortæller han. Arkivfoto: Morten Dueholm

Farvel til særeje

Afskeden med afdelingslederen var ikke den eneste markante beslutning, bestyrelsen traf på sit møde.

Den har nemlig samtidig valgt at ophæve sit særeje. Fremover skal Fynbohus således være en 100 procent kommunal institution.

- Der er ikke nogen fordel for Fynbohus ved at være selvejende, siger John Koldby.

- Måske nærmere tværtimod, tilføjer han.

John Koldby mener ikke, at beslutningen om at ophæve særejet kommer til at betyde særligt meget for dagligdagen, men han erkender dog, at det er et drastisk skridt rent formelt.

- For idéen med selvejet var jo, at vi skulle præge institutionen i den retning, vi gerne ville, og give den det billede og udtryk, som vi ønskede. Men som man plejer at sige, er det dem, der betaler musikken, som bestemmer melodien, og i og med, at Viborg Kommune ikke har villet give mere til Fynbohus end den reelle pladspris, så kan det ikke hænge sammen. Vi kan ikke opnå noget "ekstra" eller "anderledes" ved at være selvejende.

Forstyrrende, men god løsning

Forhandlingerne med Viborg Kommune om overdragelsen er indledt.

Til en start har kommunen fra og med i dag sat en midlertidig leder ind på stedet, nemlig Jan B. Therkelsen, som hidtil har været leder af Kærsangervej 252 i Viborg samt af nabotilbuddet Kærsangervej.

- Jeg har været rundt og spørge mine afdelingsledere, om nogle kunne have lyst. Hans eget personale er nok lidt kede af det, men det er kun en midlertidig løsning, siger Kim Søgaard, chef for handicap i Viborg Kommune.

Jan B. Therkelsens to tilbud skal i perioden ledes af Birgith Langballe, som i øvrigt var med til at oprette netop Kærsangervej 252 for få år siden.

Hun er i forvejen leder af en række øvrige, kommunale botilbud: Safranvej, Solvænget og Åvang.

- Jeg synes, vi har fundet en god løsning, men jeg er godt klar over, at det griber forstyrrende ind, men jeg har fået håndslag fra personalet på, at de synes, at det er okay, siger Kim Søgaard.

Fynbohus er som nævnt hjemsted for 22 borgere, som udover deres udviklingshæmning har diagnoser som eksempelvis skizofreni, spiseforstyrelser, asperger eller bipolar sygdom. En del af dem har ligeledes traumer fra en opvækst i dysfunktionelle familier. Det er med andre ord en meget kompleks gruppe af borgere.

John Koldby formulerer det selv således, at opgaven med at drive Fynbohus med årene er blevet "større og større".

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Viborg

Kæmper for at følge med: Efterspørgslen på Bilka To Go er eksploderet

Leder

Er pegefingeren lige højt nok i vejret?

Danmark

Liveblog: 5071 danskere testet positiv for corona - men smittetallet kan være op til 70 gange højere

Annonce