Annonce
Læserbrev

Brændeovne. Forunderlige, omskiftelig verden

Annonce

Læserbrev: Foranlediget af en artikel i Viborg Folkeblad den 06. februar 2020, som beskriver regeringens holdning til private brændeovne, føler jeg trang til at komme med en kommentar.

Siden Arilds tid, (hvornår det så var), har de fleste mennesker være glade for at spise varm mad. Faktisk helt op til det, vi ynder at kalde vor tid, har man måttet tilberede sin mad over bål eller i hvert fald over åben ild. Det åbne ildsted har samtidigt sørget for, at vore forfædre kunne holde varmen, selv dengang der efter sigende var kolde vintre.

I dag er det heldigvis ikke nødvendigt at lave mad over bål i det daglige, kun ved særlige og hyggelige lejligheder bruger vi den mulighed. I spejder- og friluftskredse er det dog stadig ret almindeligt. Mange boligejere har i god tro og med en vis miljøbevidsthed anskaffet brændeovne, og samtidig var der mulighed for at spare på de dyre fossile brændsler.

At alle brændeovne ikke er lige effektive, er sikkert klart for de fleste, men tanken om, at det skulle være livsfarligt for naboer og lokalbefolkningen i øvrigt at opholde sig i nærområdet i fyringssæsonen, ligger nok uden for de flestes fatteevne. Så må man tænke, utroligt at vi som menneskehed har overlevet så længe og oven i købet er blevet flere om at bebo kloden.

Nu kan vi så konstatere, at miljøministeren går til angreb på brændeovnsejerne, da hun mener, det er bevist at, de står 70% af den samlede danske partikelforurening og hvert år er skyld i over 500 dødsfald. Hvis det går, som miljøministeren har agt, skal Miljøstyrelsen fremover kontrollere, at der ikke bruges brændeovne, som er fremstillet før 2003. Miljøstyrelsen skal kunne uddele bødeforlæg på 5000,- kr. hvis ikke boligejerne lever op til reglerne.

Miljøministeren ser egentlig helst, at man skiller sig af med sin gamle brændeovn og ikke køber en ny og moderne i stedet. I forbindelse med de ambitiøse tanker, kunne det være rart at vide, om reglerne på længere sigt også tænkes at omfatte lejrbål, sankthans-bål og andre uhumskheder, hvor det kan være svært at undgå at indånde den åbenbart meget farlige og giftige røg.

Kåre Press-Kristensen, seniorrådgiver i rådet for grøn omstilling og underviser i luftforurening på DTU, udtaler højt og flot, at danske brændeovne koster vores samfund 5-10 milliarder årligt i sundhedsudgifter. Det svarer efter hans mening til 65-70 % af den samlede danske partikeludledning, f.eks står vejtrafikken kun for 10 %. Selv nye, moderne brændeovne forurener mere end gamle lastvogne, påstår han. Men samtidig siger han også, det er jo nemt at gøre noget ved, man kan bare forbyde det.

Hvad er det dog for en holdning at lægge for dagen? Jeg har indtil nu troet på, at vi lever i et frit og demokratisk samfund, men jeg bliver vist nødt til at tage min hidtidige holdning op til overvejelse. Hvis disse planer føres ud i livet, kan de kun betegnes som bureaukratiske og udokumenterede overgreb på sagesløse boligejere i den hellige, grønne klimatilpasnings ånd.

Brændeovn Arkivfoto: Kristian Djurhuus/Ritzau Scanpix
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Debat

Debat: Landbrugets CO2-udledning

Annonce