Annonce
Viborg

Budgettet er lagt - skatten sættes ned

Politikerne i Viborg Byråd - undtagen Enhedslistens ene mand - er enige om næste år budget. Arkivfoto: Morten Dueholm
Onsdag ved 15-tiden blev der skrevet under på Viborg Kommunes nye budget. Der var flere penge at give af end tidligere, og det betyder skattelettelser og flere midler til de ældre og handicappede. En ny Stoholm Skole bliver også en realitet.
Annonce

Viborg: Skatten i Viborg Kommune sænkes med 0,2 procent. Det er en af de store overskrifter i det budget, politikerne i Viborg Byråd onsdag blev enige om.

Kommuneskatten sænkes og ryger dermed ned på niveau med kommunerne i Region Midtjylland: fra 25,7 til 25,5 procent.

Kun Enhedslistens Flemming Gundersen vælger at stå uden for det budget, der sender 18 millioner kroner afsted til de ældre og fem millioner kroner til social- og handicapområdet. Vel at mærke fem millioner udover de syv, man i forvejen var enige om.

På anlægssiden står det nu klart, at der skal bygges en ny skole i Stoholm. I alt er der over de kommende fire år fundet 120 millioner kroner til at bygge en helt ny folkeskole ved idrætscenteret. Også et trinbræt i Sparkær er en realitet, ligesom der bruges 10 millioner kroner på en ny idrætshal i Houlkær, såfremt der fra lokalt hold også kan findes et tilsvarende beløb.

Det fortæller borgmester Ulrik Wilbek (V), der har ledet forhandlingerne.

- Skattelettelsen er på betingelse af, at vi får kompensation, understreger han.

Skatten har været det store stridspunkt i forhandlingerne - og det, der gør, at Enhedslisten ikke kan se sig selv i budgettet. Omvendt ville konservative gerne have haft den endnu længere ned. Kompromissets kunst.

Et budget på mere end seks milliarder kroner indeholder en hel del store og små nyheder: Eksempelvis sættes der i 2024 20 millioner kroner af til infrastrukturinvesteringer på Ellekonebakken, så et nyt og ambitiøst helhedsprojekt kan realiseres af Boligselskabet Sct. Jørgen, ligesom der sættes 15 millioner kroner af til vedligeholdelse af kommunens broer og tunneller.

Også skolerne får flere penge til at kompensere for de udskudte strukturændringer. I småtingsafdelingen - set i det store billede - er en halv million kroner til papfabrikken i Bruunshåb og en million til nye toiletter på Sønæs.

En østlig omfartsvej blev der ikke sat penge af til, fortæller Ulrik Wilbek:

- Det skyldes, at vi er afhængige af, at staten giver et ankeranlæg til omkring 50 millioner kroner. Gør den det, så er vi klar over, at vi også skal til at investere i den, siger borgmesteren.

Om budgetforhandlingerne siger han overordnet, at:

- Det er altid en fordel at have lidt flere penge at gøre med, og det har vi haft denne gang. Men det gør også, at der er mange ønsker. Der er det vigtigt at skelne imellem "need to have" og "nice to have".

I øvrigt fortæller Ulrik Wilbek, at kommunens budget ikke rammer serviceloftet, hvilket der ellers har været frygt for - og forudsigelser om.

- Men gik vi op til serviceloftet i år, så ville det koste på likviditeten. Samtidig er der en del kommuner, som kommer til at gå over serviceloftet, og så kan vi trække lidt ned, så vi ikke samlet set bliver straffet af staten, påpeger Venstre-borgmesteren.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Viborg

Flid for et godt formål

Annonce