Annonce
Viborg

Bunker af fordomme om ordblinde

Viborg Kommunes læsecenter på Houlkærskolen. Foto: Morten Dueholm
Der huserer stribevis af fordomme om ordblinde. Blandt andet at de er mindre kloge end andre. Det viser en stor undersøgelse lavet af Nota - Nationalbibliotek for mennesker med læsevanskeligheder.

Viborg: Under den noget provokerende overskrift "Er du dum eller hvad?" lavede Nota - Nationalbibliotek for mennesker med læsevanskeligheder - tidligere på året en stor undersøgelse af vores holdninger til og viden om ordblindhed - herunder ikke mindst vore fordomme.

Og de trives i bedste velgående, kan man konstatere.

59 procent af samtlige såkaldte respondenter svarede i undersøgelsen, at de har oplevet fordomme om, at ordblindhed har noget med lavere intelligens at gøre, og 62 procenter har mødt mennesker, der mener, at ordblinde har sværere ved at gennemføre en uddannelse.

Nota har indsamlet data ved at sende elektroniske spørgeskemaer ud til 2140 personer på blandt andet Notas mailinglister, ordblindefora og sociale medier på sider med relevans for ordblindhed. 1873 udfyldte hele spørgeskemaet.

Svarene kom fra undervisere, forældre, ordblinde og naturligvis "andre".

Annonce

Glad for svar

Mange respondenter har knyttet små fortællinger til deres besvarelser, og det er blandt i disse, man finder forklaringen på Notas rapport om undersøgelsen.

Den stammer nemlig fra en skoleleder, der netop overhørte en samtale mellem to elever, hvorunder altså den ene til den anden sagde: "Kan du ikke læse? Er du dum eller hvad?"

Mange ordblinde, som har deltaget i undersøgelsen, har svaret, at de flere gange har mødt fordomme om, at de ikke har fulgt godt nok med i skolen.

En af de ordblinde, som deltog i undersøgelsen, skrev således:

"Min folkeskolelærer mente ikke, at jeg var i stand til at tage en uddannelse. Jeg er ingeniør og kom ud med top 3-karakterer i både gymnasium og DTU".

Undersøgelsen viser også, at de fleste fordomme trives i aldergruppen 41-50-årige, mens de færreste huserer i aldergruppen 21-30-årige.

For de ordblinde selv handler det om, at de som regel er glade, når de får en forklaring på, hvorfor de har svært ved at læse og skriver.

En mor til en ordblind sammenfatter det således:

"Da min datter fik sit resultat af sin ordblindetest, sagde hun meget lettet: "Mor, jeg er så glad for, at jeg er ordblind, for det betyder, at jeg ikke er dum"".

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Danmark For abonnenter

Tusindvis af borgere betaler allerede mere end gennemsnittet: Nu risikerer de højere skat efter udligningslussing

Annonce