Annonce
Rundt om Viborg

Bureaukrati forsinker bolig-overtagelse

18 kommunale ældreboliger i bebyggelsen Parkvænget i Frederiks står til at blive overtaget af Boligselskabet Viborg. Men besværligheder vedrørende låneomlægning har betydet, at handlen endnu ikke er gennemført. Arkivfoto: Viborg Kommune
Problemer med låneomlægning spærrer vejen for Viborg Kommunes salg af 18 ældreboliger i Frederiks til et alment boligselskab.

Frederiks: Handlen er godkendt i byrådet, og lokalplanen er også på plads. Men de 18 ældreboliger på Parkvænget i Frederiks tilhører stadig Viborg Kommune, selv om det efter en fælles plan skulle have været Boligselskabet Viborg, der nu skulle have skødet.

Direktør Grethe Hassing, Boligselskabet Viborg, begrunder det med, at det ikke umiddelbart lader sig gøre at skifte kommunens lån i Kommunekredit ud med et almindeligt kreditforeningslån.

- Det er en besværlig proces. Vi havde håbet at få det på plads inden nytår. Men det når vi ikke, siger Grethe Hassing.

Annonce
Boligselskabet Viborgs direktør, Grethe Hassing, ærgrer sig over, at uforudsete låneproblemer foreløbig har sat købet af ældreboliger i Frederiks i stå. Arkivfoto: Agata Lenczewska-Madsen

Lånemodel på vej

Det andet store, lokale boligselskab, Boligselskabet Sct. Jørgen, står i en lignende situation med hensyn til en planlagt overtagelse af en halv snes kommunale ældreboliger i Klejtrup.

Problemstillingen er grundlæggende, at de private kreditforeninger aktuelt ikke har en låneform, der direkte kan erstatte de kommunale lån i Kommunekredit. Men direktør Hans Erik Lund fra Sct. Jørgen oplyser, at hans boligselskab sammen med Nykredit lige arbejder på at strikke en lånemodel sammen, der er nogenlunde identisk med Kommunekredits - og som derfor forhåbentlig kan opnå den nødvendige godkendelse i en statslige styrelse under Finansministeriet.

Forventningen er, at forslaget til den nye låneform er færdigt inden månedens udgang.

- Men det bliver helt sikkert ikke noget, vi får godkendt inden nytår, siger Hans Erik Lund.

Bekymring

At det overhovedet er relevant med en ny form for kreditforeningslån kan føres tilbage til, at Viborg Byråd for nogle år siden besluttede at skille sig af med en række ældreboliger i nogle oplandsbyer, herunder Frederiks og Klejtrup. Kommunen havde flere steder oplevet problemer med at få lejet boligerne ud, og mente derfor, at det var hensigtsmæsigt at få nogle af ældreboligerne konverteret til almene familieboliger i stedet.

I Frederiks førte det til en aftale om, at Boligselskabet skulle købe 18 ud af i alt 24 ældreboliger på Parkvænget. En aftale, der i øvrigt medførte en vis uro i lokalsamfundet. Fra borgerforeningens side blev der udtrykt frygt for, at ældre mennesker, der ønskede sig en handicapvenlig lejebolig kunne få svært ved at finde én i hjembyen.

Boligselskabet Viborg har dog svaret, at der ikke er grund til bekymring. Ifølge direktør Grethe Hassing er boligselskabet indstillet på at give ældre borgere fortrinsret, når der bliver ledige boliger på Parkvænget.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Danmark

Liveblog: Politiet opfordrer til at sprede påskehandlen ud over flere dage

112

Ingen sigtet for corona-kriminalitet i Viborg: - Det er den adfærd og fornuft, der skal bringe os i mål

Annonce