Annonce
Viborg

'Buschaufføren' og hans familie får lov at blive i Danmark

37-årige Said Abdullahi, hans kone og parret seks børn - hvoraf tre er født i Danmark - har endelig fået fremtiden på plads. Arkivfoto: Morten Dueholm
Said Abdullahi, hans kone og parrets seks børn - hvoraf halvdelen er født i Danmark - har alligevel fået lov at blive i landet. For små tre år siden fik de ellers besked på, at de snart skulle "hjem" til Somalia.

Viborg: Bussen ruller endnu, og smilet er tilbage på læben hos Said Abdullahi, der i februar 2017 ellers så sort på sin og familiens fremtid.

Han og hans familie havde som en række andre med somalisk baggrund fået besked på, at deres hjemland nu var så sikkert, at deres opholdstilladelse i Danmark blev inddraget.

Det var nu ikke alle, der var enige i den betragtning - herunder Said Abdullahi selv, som ikke havde lyst til at se sine børn vokse op i det stærkt uroplagede, østafrikanske land.

Nu er beskeden så også endegyldigt, at det behøver han ikke.

Små tre år senere har Said Abdullahi, der arbejder som buschauffør, nemlig endegyldigt fået forlænget sin opholdstilladelse efter i årevis at have ventet på udlændingestyrelsen.

- Det er fantastisk. Jeg er så glad, og det er børnene virkelig også, jubler han.

Beskeden tikkede ind via e-boks i fredags. Uvisheden er slut, og nu kan familien begynde at se fremad, lyder det fra Said Abdullahi.

- De to ældste bliver 13 og 14 år. Nu kan de få et ungdomsarbejde, og de vil forhåbentlig kunne tage med deres skoler og sportshold på ture til udlandet, hvilket de ellers ikke har kunnet, påpeger han samtidig.

Annonce
Said Abdullahi med sine tre ældste børn, Nawal, 11, Nasro, 13 og Abdi 12. Foto: Morten Pedersen.

Tre hårde år

Forlængelsen sker efter, at regeringen besluttede, at flygtninge kan få lov til at forblive i Danmark, hvis de har fast arbejde og har haft det i to år, skriver Tv Midt Vest.

Meningen var oprindeligt, at Said og familien skulle have forladt Danmark senest den 13. marts 2017, men afgørelsen blev altså påklaget, og siden har de levet i uvished. Viborg Stifts Folkeblad mødte dengang de ældste børn - Nasro, Abdi, Nawal - på deres skole. De var dengang ni, 10 og 11 år og var stærkt påvirkede af udsigten til at skulle forlade deres venner og liv for at vokse op i et land, de ikke forbandt med meget godt.

Det var på baggrund af en lovændring, som S-R-regeringen lavede i 2015, at 800 sager som Saids blev gennemgået på ny, skrev Politiken dengang. Ifølge avisen betød det, at der for at inddrage opholdstilladelser ikke længere »stilles krav om, at der er sket fundamentale, stabile og varige ændringer i hjemlandet«.

Den danske rapport fra 2015 blev lavet fra lufthavnen i den somaliske hovedstad, fordi man af sikkerhedshensyn ikke turde tage udenfor for at besigtige forholdene. Alligevel mente man altså, at landet var sikkert nok for Said, Nasro, Abdi, Nawal og resten af familien.

Jens Rohde (R) kom på banen og rasede imod hjemsendelserne. Han kaldte ved den lejlighed Somalia for det farligste sted i verden, og han sammenlignede sagen med Tamil-sagen.

- Jens Rohde, advokaten Kåre Traberg Smidt, min ven Diana Maud (integrationskonsulent, red.) og Tina (Søndergaard, Venligboerne i Viborg, red.) ... Der er så mange, der har hjulpet og støttet os. Det har været tre hårde år, men de har mindet os om, at vi ikke må give op, siger Said Abdullahi.

Said kom til Danmark i 2009, da han flygtede fra Mogadishu i Somalia på grund af den borgerkrig, der hærgede. I tre et halvt år sad han i en flygtningelejr i Danmark, hvorefter han fik opholdstilladelse og flyttede til Viborg i 2012. Han fik samtidig sin familie til landet. En familie, som altså blev forøget med tre, og som bliver forsørget af Said Abdullahis løn.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce