Annonce
112

Byens unge gør, som der bliver sagt - men er det stilhed før stormen?

Sted1, som er et fritids- og klubtilbud i Vestergade til kommunens unge, er naturligvis lukket i denne tid. Men det betyder ifølge den daglige leder ikke, at de unge nu bare hænger på gaden. Arkivfoto: Morten Dueholm.
Ingen fester og ingen ballade i gaden. Det er meldingen fra både politiet og fra unge-værestedet Sted1. De unge holder sig - som langt de fleste andre - i hjemmet under corona-krisen.

Viborg: Børn og unge i Viborg har indtil nu taget corona-krisen og den dertilhørende nedlukning af samfundet på eksemplarisk vis.

Sådan lyder det samstemmende både fra politiet, SSP-samarbejdet og fra Søren Mønsted Krog, som er daglig leder af Sted1 i Vestergade - et kommunalt fritids- og klubtilbud under Viborg Ungdomsskole.

Tilbuddet er for alle kommunens 13-19-årige børn og unge, men det benyttes fortrinsvis af personer i udsatte positioner.

Søren Mønsted Krog er en af dem, der ved allermest om, hvad der rører sig blandt byens børn og unge, og ifølge ham har de altså gjort, som der er blevet sagt.

- Vores børn og unge har taget fantastisk godt imod budskabet og restriktionerne, der har været i forhold til sundhedskrisen. De har hørt efter, og de har virkelig taget det til sig, siger han.

- Men selvfølgelig har de da syntes, at det er super ærgerligt, at vi har lukket hos Sted1, og det har de spurgt meget til.

Annonce
Jeg oplever ikke, at der er fyldt med unge mennesker, når jeg bevæger mig ud i bybilledet. Det er min klare opfattelse, at der er utrolig stille, og det kan godt være, at det er stilhed før stormen. Men det kan også rent faktisk være et udtryk for, at de unge passer på hinanden ved at være hver for sig

Søren Mønsted Krog, daglig leder, Sted1

Frygteligt på alle måder

Som for så mange andre er hans arbejde også rykket med hjem på privatadressen i disse uger, og udbruddet af covid-19 har fået stor indflydelse på hans og kollegaernes arbejde de seneste dage.

Arbejdet på Sted1 i Vestergade består til daglig i at skabe tryghed og nærvær, vise nysgerrighed og skabe rammerne for et godt fællesskab for de unge, og det er naturligvis umuligt at gøre fuldt ud, når Sted1 er lukket, og de ansatte arbejder hjemmefra.

- Vi har ikke den personlige kontakt, vi kan ikke se hinanden i øjnene, dufte eller mærke efter, og det gør, at vi ikke helt kan få de små mellemregninger, som vi ellers får i vores daglige snakke med de unge mennesker. Derfor er der helt sikkert noget, vi ikke får øje på, som vi måske kommer til at bruge lidt ressourcer på, når vi kommer tilbage, siger Søren Mønsted Krog.

- Den personlige kontakt er en mangelvare. Der er nogle af vores unge, for hvem den fysiske kontakt er altafgørende, og de synes helt sikkert, at det her er frygteligt på alle måder.

Stilhed før stormen?

Selvom Sted1's arbejde er gjort en hel del besværligere af den nuværende sundhedskrise, virker det altså alligevel til, at byens unge - også de mere utilpassede af slagsen - har efterkommet myndighedernes anvisninger om at blive hjemme.

- Jeg oplever ikke, at der er fyldt med unge mennesker, når jeg bevæger mig ud i bybilledet. Det er min klare opfattelse, at der er utrolig stille, og det kan godt være, at det er stilhed før stormen. Men det kan også rent faktisk være et udtryk for, at de unge passer på hinanden ved at være hver for sig, siger Søren Mønsted Krog.

På samme måde har Sted1-lederen ikke indtryk af, at Viborgs unge holder fester i disse dage. Dog kan han have sin tvivl om, hvorvidt de kan holde sig derhjemme helt indtil efter påske, hvor corona-retningslinjerne i den nuværende situation udløber.

- Det kan godt være, at vi får en anden situation, i takt med at vi nærmer os påske, siger Søren Mønsted Krog.

- Jeg kunne forestille mig, at hvis vejret bliver ved med at stråle, som det gør lige nu, at nogen på et tidspunkt vil tænke, at "nu er det altså nok med det her. Nu har jeg været nok inde. Nu har jeg brug for at komme ud og mødes med nogle andre".

Sted1's medarbejdere er tilgængelige på telefon hver dag indtil klokken 22 - også i weekenderne. Og det er et tilbud, som en stor del af de unge benytter sig af.

Søren Mønsted Krog, daglig leder af Sted1, har en klar oplevelse af, at byens unge har taget myndighedernes råd og restriktioner til sig. Men han stiller også spørgsmålstegn ved, om det kan holde helt frem til efter påske. Privatfoto.
Sted1 flyttede i sommeren 2017 fra Vesterbrogade til de nye rammer i Vestergade. Under normale omstændigheder benyttes tilbuddet dagligt af mellem 40 og 60 unge. Pressefoto.
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Viborg FF

Viborg FF-træner er spændt før sæsonens tredje premierekamp

Annonce