Annonce
Bjerringbro

Byens unge indretter ungdomshuset Broen i gammelt diskotek

Den moderne rå murstensvæg og døren dukkede op bag flere lag sort maling,. Halvmuren til venstre er ny og erstatter et gammelt gelænder. Foto: Hanne Bliksted
Byens unge indretter ungdomshuset Broen i gammelt diskotek.
Annonce

Bjerringbro: Bygge rimer på hygge, og det handler ikke kun om at bygge, når en flok af byens unge mødes i det tidligere diskotek Walk In på Nørregade. Mens de hamrer vægge ned, piller plader af vinduer og diskuterer planerne for huset, er der også tid til hygge og at få nye venner.

- Det bedste er, at man har fået nye venner her, siger Jonas Boye Laugesen, da han sammen med fem andre viser rundt mellem gipsplader, værktøj og gamle døre. Han er uddannet tømrer og har kunnet sætte de andre i gang med forskellige opgaver.

I februar startede de på at renovere den gamle KFUM-bygning fra 1906. I starten var der 25-30 unge, som arbejdede der, men på grund af corona-krisen ændrede det sig til otte-ti personer, og renoveringen er ikke gået helt så hurtigt som de unge forventede.

Det er dog ikke kun corona-krisen, som har overrasket de unge. Undervejs i arbejdet er skjulte døre, vinduer og en loftslem dukket op, og alle bygningens 14-15 vinduer var dækket af kraftige plader, som var skruet ind i vindueskarmen med syv-otte cm skruer.

- Og det var billige skruer, som ikke umiddelbart kunne skrues ud, fortæller Jakob Ekberg. Han er en af de fire fra den lokale ungdomsforening Møllerne, som står bag etablering af ungdomshuset.

Huset ejes af KVN Din Bolig i Viborg, og selskabet bidrager til en del af renoveringen, og resten forventer Møllerne kan betales med bidrag til fra fonde.

Murstensvæggen er nybygget, og erstatter et gelænder. Fra venstre er det Jonas Boye Laugesen, Liv Bech, Tobias Feldborg, Jakob Ekberg, Alex Thava og Frederik Løbner. Foto: Hanne Bliksted
Annonce

Fire lag gulv

Umiddelbart så opgaven med at ændre diskoteket til et værested overkommelig ud, og med stor energi malede de unge de sorte vægge i lyse farver. Men hurtigt indså de, at der skulle mere til, så flere gange måtte de starter forfra, væggene blev renset og et nymalet gelænder revet ned og erstattet af en nybygget murstensvæg, hvor de har fået god hjælp fra en lokal murer.

- Det meste af huset var malet sort, og det har givet helt andre rum, da vi fik malingen fjernet, fortæller Jakob Ekberg.

I øjeblikket ligger gipsplader og andre byggematerialer spredt ud i det største rum, som skal blive til en café med bar og scene. Her er maling og gammelt puds fjernet fra væggene, og her kom den rå murstensvæg frem, så caféen får en helt moderne new yorker-look.

Caféens gulv har krævet meget knofedt. Først blev der fjernet hele fire lag gulv, hvor det nederste lag var det værste.

- En var tilsyneladende gået amok med en sømpistol, og på hver kvadratmeter var der omkring 100 søm, som vi skulle tage op med koben, fortæller Liv Bech.

Efter mange timers hårdt arbejde nåede de det oprindelige gulv, og de solide gulvbrædder er nu slebet ned og har fået en gang lak. I øjeblikket er det 'nye' gulv dækket af pap, så det ikke bliver ødelagt af støv fra de andre projekter, de unge har i gang.

Midt på gulvet ligger de gamle sorte døre fra toiletterne, og Liv Bech vil sammen med to veninder dekorere dørene med glade farver.

- Indtil da har vi 'kun' børnehavetoiletter, siger hun med henvisning til at toiletterne i forgangen i øjeblikket er uden døre, som man kender det fra børneinstitutioner.

Annonce

Forsvundet fortand

De unge lægger ikke skjul på, at opgaven med at renovere det tidligere KFUM-bygning, som i mange år husede forskellige diskoteker, har givet en del overraskelser. Mange af de unge har været på udebane, fordi de ikke er vant til håndværksarbejde.

- Men indtil nu har det været en god blanding af et godt fællesskab og at arbejde for noget fælles, hvor vi bruger vores hænder, siger Liv Bech.

Undervejs har de også været nødt til at tale koordinering og sikkerhed, det var især nødvendigt efter, at nogle med kraftige spark forsøgte at fjerne en kælderdør, mens en anden ung mand stod på den anden side. Det kostede ham en fortand. Heldigvis fandt de unge hurtigt tanden mellem splinter og træstumper på gulvet, og tanden blev limet på igen.

Planen var, at Broen skulle åbne til Bjerringbro Kulturfestival i maj, men da festivalen blev aflyst på grund af corona, og arbejdet i huset også blev forsinket, så er der ikke nogen endelig dato.

- Vi håber at kunne invitere til nogle arrangementer senere på året, siger Jakob Ekberg, da han kigger rundt i lokalet, som skal være café med plads til både hygge og lektielæsning.

I caféen skal der også være en scene, hvor unge fra for eksempel gymnasiet eller højskolen kan optræde. I kælderen kan indrettes lokaler til musik, keramik eller hvad brugerne har lyst til.

Væggene har været malet mange gange, og mange steder er der også sat gipsplader op. Nu fjernes det hele. Her er det Frederik Løbner, som renser væggen, mens Jonas Boye Laugesen (tv), Tobias Feldborg og Liv Bech står i den gamle bar . Foto. Hanne Bliksted
Annonce

Bæredygtig kiosk

Broen er ikke kun tænkt som et værested for byens unge. Der skal også indrettes en kiosk, som Mathias Pinderup og Henrik Tønning får ansvaret for. I 2019 vandt de Bjerringbro Gymnasiums iværksættercafé og sælger nu bæredygtige husholdningsartikler på nettet.

- Kiosken får navnet Miljøhverdag, og her vil vi sælge bæredygtige husholdningsartikler, og der skal også være en afdeling med genbrugstøj. Det skal være et supplement til caféen, og forhåbentlig kan det være med til at sikre, at Broen kan køre rundt økonomisk, så det bliver et bæredygtigt sted, siger Mathias Pinderup.

Kamilla Tikjøb Wøldike er en anden af de aktive unge. Hun har tidligere forsøgt at etablere et værested for børn og unge i 4.- 9. klasse, og de 30.000 kroner, hun fik til det, skydes nu ind i Broen.

- I flere år har det været et projekt for mig at få skabt et ungdomshus, og jeg ser det som en kæmpe sejr for hele byen, at nu sker det. For mig er det nok indretningen, der trækker, men ikke kun den mere fine del - det handler lige så meget om alt det rå arbejde som at ordne gulve og sætte nye vægge op. Det er jo fedt at lære, siger Kamilla Tikjøb Wøldike.

Arbejdet med at renovere det gamle diskotek har trukket ud på grund af coronakrisen. Her er de unge i det lokale, hvor kiosken med genbrugstøj og bæredygtig husholdningsartikler skal indrettes. Foto: Hanne Bliksted
Både Tobias Feldborg (tv) og Jonas Boye Laugesen glæder sig over et godt fællesskab i Broen. Foto: Hanne Bliksted
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Viborg

Regulering af landbruget går for vidt

Annonce