Annonce
Læserbrev

Bylivet. Unge bliver overfaldet - hvad sker der?

Læserbrev: Julen 2019 blev en del anderledes, end vi havde forventet i familien. Min søn på 20 år blev i forbindelse med den traditionsrige bytur 1. juledag slået ned på vej hjem! Af en ukendt gerningsmand – umotiveret vold. Dagene, der fulgte, var præget af stor bekymring. Undersøgelser på sygehuse, hos tandlægen, afhøring hos politiet m.m. Vi fik alle steder en rigtig god behandling, der har hjulpet min søn til at hele.

Nu sidder jeg, som mor tilbage og tænker, hvad skete der lige der? Desværre har jeg efterfølgende erfaret, at en del i min omgangskreds – kender andre unge eller selv har børn, der har oplevet noget tilsvarende. Nogen har oplevet at blive overfaldet af flere på én gang, og én er blevet truet til tavshed af sin voldsmand. Vi taler altså her om ganske almindelige unge, der bare gerne vil have en sjov og hyggelig aften i byen. Det er ikke beskrivelsen af et internt rockeropgør.

DKR (det kriminalpræventive råd) oplyser, at mellem 1 og 3 % af befolkningen udsættes hvert år for vold. Tallet har været stabilt gennem 30 år. Okay. Jeg husker fra min egen tid som ung i bylivet, at der var slåskampe, men det havde en anden karakter. En uenighed voksede, og de to blev enige om at få det afgjort ude på gaden. Efterfølgende kunne de indimellem drikke en øl sammen, og så var det ude af verden. Det var en anden tid – og de havde været lige gode om det, som man sagde.

I dag er det anderledes, mener jeg. Men hvorfor? Tidligere var de unge hovedsageligt påvirket af alkohol. Nu er bylivet fyldt med mange forskellige euroforiserende stoffer, som den enkelte ikke altid kender virkningen af. Er det så en undskyldning? Nej. Ingenting kan forsvare umotiveret vold. Det kan måske forklare, men aldrig være en undskyldning.

Jeg tror dog ikke, at det er her svaret skal findes. En del unge er ikke tilfreds med livet og tilværelsen, som den er. Der stilles store krav fra omgivelserne både i det nære miljø og fra samfundets sige. Ikke alle kan leve op til det. En ung bliver præget til at tænke mere på sig selv end på sidemanden. Tidligere handlede det om fællesskab, og hvor langt kan vi nå ad den vej? De fællesskaber, der eksisterer i dag i gademiljøet, er usunde og er præget af blandt andet uforløst vrede, ligegyldighed, misundelse og måske endda had.

Der er en høj grad af polarisering i samfundet, som jeg ikke bryder mig om. Vi skal have alle med, så vi ikke får en restgruppe, der er og føler sig udenfor. Alle gør, hvad de er i stand til – nogen har brug for mere støtte end andre, og det skal de have. Ellers skilles vore veje for alvor og det vil være begyndelsen til afvikling af vores velfærdssamfund.

Ingen må misforstå mig – vold er no go – jeg har blot reflekteret i tiden efter min søns overfald. Jeg forsøger ikke at finde en mening for hans overfald, for den finder jeg ikke. Jeg er jo blot en mor.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Bjerringbro

Van(d)vittig situation: Tangeværket åbnede for nødslusen

Sport For abonnenter

Vild udvikling på halvandet år: Nu venter OL og attentat på legendarisk dansk rekord

Annonce