Annonce
Rundt om Viborg

Bypedeller giver en hånd for byen - og hygger undervejs

Lisbeth Bennedsgaard (th.) udgør  sammen med Karen Ladefoged og Anni Weller (tv.) det kvindelige islæt i pedelkorpset - inden videre da. Foto: Uffe Salomonsen
De 15 landsbypedeller i Sparkær er kommet i gang med det frivillige arbejde her i efteråret. Motivationen er at give en hånd til byen, fortæller pedellerne.
Annonce

Sparkær: En hånd til byen og lidt hygge undervejs med andre Sparkær-borgere.

Det er motivation bag den frivillige indsats hos Sparkærs nye korps af landsbypedeller, fortalte pedellerne, da folkebladet kiggede forbi onsdag i den forløbne uge.

Landsbypedellerne mødes hver 14. dag om morgenen til en kop kaffe i Medborgerhuset. Her fordeles også dagens opgaver, og så går det ud i byen bevæbnet med buskryddere, plæneklipper, malerpensler, skuffejern og koste - alt efter hvad der skal laves.

Jørn Tidemann er tovholder for Sparkærs landsbypedeller - her er han selv igang med malerpenslen. Foto: Uffe Salomonsen

- Det er jo for at holde byen pæn. Det er jo ikke alting, som kommunen gør, og det er jo heller ikke meningen, at vi skal gøre det arbejde, som kommunens folk tager sig af, men at vi gør det ekstra. Og det er heldigvis en gruppe med gode folk, der kan tage fat, for der er masser at lave, siger Jørn Tidemann, der er tovholder for korpset af landsbypedeller.

Det tæller 15 medlemmer - denne onsdag er ni af dem i færd med at sprede sig rundt omkring i byen. Jørn Tidemann selv skal male flagstangen ved Medborgerhuset, og så skal borde og bænkesæt på Torvet ved købmanden også have en gang maling.

Annonce

En del af udviklingsplan

Landsbypedelkorpset er blevet en realitet som følge af, at landsbyen sammen med kommunen i efteråret sidste år begyndte arbejdet med at at få lavet en lokal udviklingsplan, hvor man sætter ord på ønskerne for udviklingen i byen og fordeler opgaverne mellem kommunen og lokalsamfundet.

En af idéerne var at få samlet et korps af landsbypedeller, som også er dannet i blandt andet Stoholm, Mønsted og Møldrup og Ørum.

Jørn Tidemann var med i udviklingsgruppen bag mødet og blev så tovholder for pedellerne.

- Jeg har ellers altid været med i mange foreninger og sammenhænge, så jeg tænkte egentlig, at jeg havde gjort mit. Men det er jo også hyggeligt at være afsted sammen med de andre her. Det sociale betyder meget, og det tror jeg egentlig, at alle vil sige, siger han, mens malerspanden bliver fundet frem.

Annonce

Græs og buske

Denne dag er der ud over malertjansen også planer om græsslåning ved stadionområdet, buskryddere skal i brug i læbælterne, og petanquebanen skal have en tur - blandt andet.

Græsslåningen foregår på en ny traktor, og den styrer Preben Pedersen som regel, fortæller han, mens han er i gang med græsset omkring tennisbanen ved klubhuset.

Preben Pedersen er fast mand på havetraktoren. Foto: Uffe Salomonsen

- Jeg har lidt problemer med luftvejene, så det er som regel mit arbejde, for det her kan jeg godt holde til. Jeg har meldt mig, fordi at jeg vil være med til at holde byen pæn. Og så er jeg jo pensionist og har tiden til det, og på den måde kommer jeg ud og får mødt de andre, siger Preben Pedersen, inden turen går videre med havetraktoren.

Ole Mackenhauer er også blandt de nye pedeller, og denne dag har han kurs mod læbæltet mellem fodboldbanerne med en buskrydder sammen med en af de andre pedeller.

Ole Mackenhauer er klar med buksrydderen i læbæltet ved fodboldbanerne. Foto: Uffe Salomonsen

- jeg kan godt lide, at tingene ser ordentligt ud, så det vil jeg godt hjælpe til med, og jeg har også i mit arbejdsliv været vant til at arbejde med store og mindre maskiner. Og så får vi jo også snakket lidt, siger Ole Mackenhauer, mens buskrydderen kommer i gang.

Annonce

Kvindeligt islæt

Landsbypedelkorpset tæller tre kvinder, og de har sammen indtaget petanquebanen med skuffejern, spand og rive.

- Når vi nu har tiden til det, er det jo fint at hjælpe til her. Der er jo også det sociale. Det er hyggeligt at komme afsted, sagde Lisbeth Bennedsgaard, der sammen med Karen Ladefoged og Anni Weller er det kvindelige islæt i korpset - ind til videre da.

Det betyder også, at det med at pynte lidt op i byen - som at plante nyt i krukkerne rundt omkring - som regel bliver deres tjans, griner de.

- Sådan er det nok lidt. Er der i øvrigt nogen, der har nogle havekrukker, de ikke bruger, stående i garagen, så vil vi altså gerne overtage dem, siger Anni Weller med et smil.

Der er i øvrigt plads til flere landsbypedeller, hvis man har lyst- det er bare at møde op hver anden onsdag klokken 9.00 i Medborgerhuset - næste gang er den 7. oktober - ellers kan man kontakte Jørn Tidemann, der altså er tovholder.

Et  større kommende projekt for landsbypedellerne er anlæggelsen af en fodboldgolfbane i Billingeparken, hvor pedellerne også står for at passe det grønne område.

Fodboldgolfbane i Billingeparken er et kommende projekt for landsbypedellerne - her en skitse over banen. Foto: Uffe Salomonsen


Det er jo også hyggeligt at være afsted sammen med de andre her. Det sociale betyder meget, og det tror jeg egentlig, at alle vil sige, siger han, mens malerspanden bliver fundet frem.

Jørn Tidemann, landsbypedel
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
CORONAVIRUS

Liveblog: Stort flertal bag ny hjælpepakke - her er de vigtigste punkter

Annonce