Annonce
Viborg

Byrådets to store partier går efter børnene: Mere musik eller flere penge?

Skoledagene skal være mere spændende mener Socialdemokratiet, mens Venstre mener, at øgede bevillinger vil føre til bedre skoler.
Socialdemokratiet vil sikre, at skolebørnene årligt får en koncert, og Venstre synes, at skolerne skal have tilført ekstra seks millioner kroner årligt.

Viborg: Med en socialdemokratisk statsminister, der for år tilbage lovede, at hun ville være børnenes statsminister, er det måske ikke så underligt, at arbejderpartiets borgmesterkandidat i Viborg Kommune, Mads Panny, har valgsloganet "Mads Panny – Borgmester for børn, omsorg og grøn udvikling" forud for kommunalvalget den 16. november.

Katrine Fusager Rohde, der denne gang stiller op på Venstres liste, har i første omgang lovet sig selv - og nu altså også vælgerne - at børnene i Viborg skal sikres bedre forhold de kommende år. Det vil det liberale borgmesterparti gøre ved at tilføre skolerne seks millioner kroner netto om året. Indtil videre i hvert fald.

Lidt kækt kan man hævde, at det er nemt at love bedre forhold for børnene, når nu der bliver færre af dem.

Annonce

Virkeligheden er dog anderledes, for når børnetallet falder, hvilket det gør for børn i folkeskolealderen, så bliver de kommunale udgifter per barn højere, og dertil kommer, at staten sender færre penge til den arealmæssigt næststørste danske kommune.

Det beskrev folkebladet i søndagens udgave. Der er allerede 400 færre skolebørn i skoleåret 2021-2022, end der var i 2020-2021, og frem til cirka 2028 vil der forsvinde yderligere 1000. I runde tal.

Den slags tal kalder i traditionel kommunal tænkning på en ændring af skolestrukturen herunder ligeså traditionelt på skolelukninger.

Den limpind - altså stillingstagen til skolestrukturen - hopper imidlertid hverken Katrine Fusager Rohde eller Mads Panny på. Der er valg om ni uger.

- Den debat tager det nye byråd fat i. Med de ekstra seks millioner kroner til skoleområdet vil vi bare sikre et løft, som, vi mener, kan mærkes ude på skolerne, siger Katrine Fusager Rohde og føjer til:

- Når vi ved, hvordan vores skolestruktur kommer til at se ud, så kan vi tage en debat om, hvor mange penge vi vil bruge. Der skal ikke herske tvivl om, at jeg synes, at vores skoler og vores dagtilbud skal have et markant løft. Viborgs placering i top 100 i forhold til bevillinger på disse områder er ikke prangende.

Mads Panny siger:

- Skolernes økonomi er klemt i disse år, og økonomien kommer under yderligere pres i de kommende år med faldende børnetal. Disse udfordringer skal vi have løst, så vi kan finansiere forbedringerne i vores udspil, der skal skabe bedre børneliv.

Nærmere kommer vi det ikke.

Mads Panny er mere konkret i sine bud på en fremtid for skolerne i Viborg. I et oplæg peger han blandt andet på, at alle børn skal have ret til at komme på lejrskole sammen med deres klasse, at alle børn skal have en årlig koncert eller teaterforestilling i deres skole, og at skolebørnene i løbet af deres skoletid skal stifte bekendtskab med 10 forskellige idrætsgrene.

- Vi ønsker et bedre børneliv, og derfor vil vi sikre, at der på tværs af kommunen er musikskoleundervisning, lejrskoler og en spændende og aktiv skoledag for alle børn. Lige nu er det for eksempel kun udvalgte elever, der har gavn af vores museer og kulturskolens tilbud om musikundervisning. Det skal vi have bredt ud, så alle elever får lige adgang til vores tilbud, siger Mads Panny.

Venstre og Katrine Fusager Rohde mener, at skolerne selv kan finde ud af, hvad der er godt for lige netop deres skole.

- Det er jeg sikker på, at skolerne bedst ved. Jeg tror ikke helt på den der tanke om, at one size fits all, siger hun.

Annonce
Alarm 112 For abonnenter

Så er den sidste gerningsmand fra brutalt hjemmerøveri blevet dømt: Blodet dryppede ned på det tøj, som de var i gang med at stjæle

Rundt om Viborg

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Danmark

Fredagens coronatal: Næsten 4,5 millioner danskere har fået mindst ét stik med corona-sprøjten

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Viborg For abonnenter

Projekt til 20 millioner er forsinket: Anlæg af Banebyparken skulle være i gang nu - men den kommer

Viborg For abonnenter

'Et flot stadion med forfærdeligt grimme farver': Endelig forvandles facaden på byens fodboldmekka

Bjerringbro

Skovplan: Ingen planer om at sprænge træer i lokal skov væk

Viborg FF

Dårlig kvalitet i Vejle var en enlig svale - Viborg-træner har set spillerne reagere positivt efter skidt indsats

Viborg

- Jeg ser et lyntog (drevet af certificeret grøn strøm) holde på perronen klar til afgang. Skal du med?

Viborg For abonnenter

Politik kan føre til alt - også had mellem partisoldater

Viborg

Indvejningen er slut: 16 ældre har den rette kampvægt

Rundt om Viborg

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Sport

Et stærkt felt med fem ildsjæle - her er kandidaterne til prisen som Årets Idrætsleder

Danmark

En lugt af død bredte sig i kvarteret: - Naboerne spurgte, om jeg havde lig i drivhuset

Debat For abonnenter

Julefrokost - jeg vover det alligevel

Rundt om Viborg For abonnenter

Borgerne skal have indflydelse på, hvilke boliger der bygges på meget omtalt grund

Debat

- Hvis det betyder, at vi gamle skal passe hinanden som gode naboer, takker jeg nej

Annonce