Annonce
Bjerringbro

Cáfe-jubilæum overdøvet af corona-krisen

Frank Brejndahl Poulsen kunne onsdag 15. marts fejre ét-års jubilæum som leder af Café Frirummet, men den festlige stemning udeblev. Foto: Hanne Bliksted
Frank Brejndahl Poulsen leverer mad ud til de mange ældre, som normalt kommer i Café Frirummet.

Bjerringbro: En jubilæumsdag plejer at være festlig, men netop da Frank Brejndahl Poulsen onsdag 15. marts kunne fejre ét-års jubilæum som leder af Café Frirummet, blev mange af stamgæsterne væk. Formentlig fornemmede de, hvad der var på vej, og om aftenen tonede statsminister Mette Frederiksen frem med corona-restriktionerne. Siden har caféen ikke været den samme.

- Ofte kommer der 25-30 mennesker og drikker en kop kaffe om eftermiddagen, og til aften plejer jeg at sælge mellem 30 og 40 portioner og nogle gange er det helt op til helt 100 portioner. Heldigvis var jeg allerede startet på at sælge take away, så nu har jeg udvidet det, så de mange ældre stadig kan få varm mad, fortæller han.

- Af hensyn til smittefaren leverer vi maden hos kunderne, som primært er ældre mennesker. Vi stiller maden uden for døren og ringer på. Så går vi lidt væk og venter på, at kunden kommer ud, og vi sikrer os, at vedkommende har det godt, siger Frank Brejndahl Poulsen.

- Det er svært lige nu, for mange ældre er vant til at komme her. Når jeg går ud med affald, er der flere, som fra altanerne bag caféen spørger, hvornår jeg åbner igen. Det ved jeg ikke, men det er helt sikkert, at jeg åbner igen, siger han, mens han koncentreret skræller den ene kartoffel efter den anden.

Dagens menu er kartoffelmos med millionbøf og rødbeder. Det kræver 25-30 kg kartofler, og da vandforsyningen midlertidigt er afbrudt på grund af reparation af rørene, kan den elektriske kartoffelskræller ikke køre, så han må ty til håndskrælleren.

Annonce

- Hvis vi lukker, så går kunderne andre steder hen. Og så er det godt samfundssind, at vi hjælper alle dem, som i øjeblikket er lukket inde, og det gælder for størstedelen af de mennesker, som plejer at komme her. Når vi leverer aftensmad ud, får stamkunderne af og til en bolle eller et stykke lagkage oveni, og de får nok også en lille påskehilsen.

Frank Brejndahl Poulsen, Café Frirummet.

Store karbonader

Frank Brejndal Poulsen drømte som ung om at blive kok, men det blev ikke til noget. I mange år arbejdede han i byggeindustrien, men på grund af "skavanker", som han kalder det, kom han på fleksjob. Det er han fortsat, og derfor er det hans døtre, som står som ejere af caféen, og dertil kommer et par personer, som er i en form for praktik. De mange frivillige, som tidligere har hjulpet, er lige nu sendt hjem på grund af smittefaren.

I tidens løb har han ofte lavet mad til venner og bekendtes fester, og det med at lave 100 portioner karbonader - hans egen livret - tager han i stiv arm.

- Og det er store karbonader, 200 gram, den mængde kød passer lige med mine hænder, siger han og slår hænderne med de blå handsker sammen.

Normalt planlægger han menuen tre uger frem, men nu hvor han kun sælger take away, planlægger han kun en uge frem, og retterne tilrettelægges, så de kan transporteres i en flamingopakke uden, at maden bliver blandet for meget, for til hans retter hører også en god sovs, ikke sauce eller andet vandpjask, nej det skal være sovs, og det sætter kunderne også stor pris på.

Samfundssind

Selv om indtjeningen lige nu er minimal, så kan han ikke se noget alternativ.

- Hvis vi lukker, så går kunderne andre steder hen. Og så er det godt samfundssind, at vi hjælper alle dem, som i øjeblikket er lukket inde, og det gælder for størstedelen af de mennesker, som plejer at komme her. Når vi leverer aftensmad ud, får stamkunderne af og til en bolle eller et stykke lagkage oveni, og de får nok også en lille påskehilsen, siger han, der som mange andre er bekymret for økonomien.

- Jeg har bygget om og investeret i nyt komfur og ny ovn og venter på en ny vask, så det bliver et rigtigt industrikøkken. Men hvis jeg havde vidst, at der kom en coronakrise, så havde jeg nok ikke gjort det, siger han som gennem sit 59-årige liv har oplevet flere kriser men hver gang formået at kæmpe sig videre.

- Det kan jo ikke hjælpe at se alt for sort på det, og heldigvis får jeg god hjælp af 'tøserne', siger han om døtrene på 24 og 25 år, som er flinke til at hjælpe til med både at lave mad og bringe det ud.

Før corona-krisen havde Frank Brejndahl Poulsen flere planer for Café Frirummet, en af dem er udeservering. Den plan rumsterer stadig i hans hoved.

- Når vi kommer på den anden side, så tror jeg, at folk vil fejre det på samme måde, som efter 2. verdenskrig i 1945, og ja så kan vi holde den påskefrokost, som vi havde set frem til efter succesen i 2019, lyder det optimistisk, mens han griber endnu en kartoffel.

Frank Brejndahl Poulsen har et stort lager af flamingokasser til transport af maden. Foto: Hanne Bliksted
Frank Brejndahl Poulsen elsker at lave mad, og han nyder at kunne glæde ældre mennesker med et varmt måltid hver dag. Foto: Hanne Bliksted
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Danmark For abonnenter

Myndigheder advarede mod lungekræftskanning: Sygehuse fortsatte alligevel med forkert kræftskanning i et år

Annonce