Annonce
Viborg

Carte Blanche snart klar med afskedsforestilling: Et overflødighedshorn af minder og rørende performances

Holdet på Carte Blanche har i måneder arbejdet på den afsluttende forestilling Skatkammer. Foto: Christina Blangstrup Dahl
I 15 år har publikum kunnet få stillet deres sult efter kreative og anderledes forestillinger på egnsteatret Carte Blanche. Til nytår er det slut, og derfor er der snart et brag af en nostalgisk og avantgardistisk afskedsforestilling.
Annonce

Viborg: Der er ingen tristesse at spore på Carte Blanche disse dage. Og dét på trods af, at hele holdet arbejder hårdt på gøre afskedsforestillingen "Skatkammer" færdig til premieren den 3. september.

Eller måske er det netop fordi, der arbejdes på en forestilling, at humøret er i top. Det er jo det, man elsker allermest på egnsteatret.

Stemningen er i hvert fald langt mere sprudlende, legende, undersøgende - ja, næsten helt fortryllende - når man bevæger sig rundt på det store areal, teatret råder over.

- Det føles mere som en fest, og som "nu skal vi bare give den gas". Alle har givet sig 100 procent, siger lederen Sara Topsøe-Jensen.


Det føles mere som en fest, og som "nu skal vi bare give den gas". Alle har givet sig 100 procent.

Sara Topsøe-Jensen


I den store sal, der typisk danner rammen om forestillingerne, er der etableret lange, snævre og mørke gange. De leder publikum gennem flere "rum" med sanselige oplevelser, hvor der leges med sand, skygger og spørgsmål. Det er i grænselandet mellem installation og teater, og det kræver interaktion med et publikum for at "spille".

Carte Blanche har med hjælp fra Viborg Bibliotekerne genskabt en boglabyrint fra en tidligere forestilling. Privatfoto

I øvesalen er der også skabt flere oplevelser. Når publikum træder igennem den store eventyrbog, kommer de ind i et andet univers.

En labyrint af bøger sætter rammen for én performance. Et lysforladt rum fuld af kuriositeter og levn fra barndommen sætter rammen for en anden. Og i et tredje rum, hvor lyset stadig er sparsomt, står hylde op og hylde ned fuld af minder fra Carte Blanches mange forestillinger.

Annonce

Et kig i gemmeren

Idéen til "Skatkammer", overflødighedshornet af alt hvad der er Carte Blanche, opstod hurtigt.

- Vi gemmer rigtig meget, og vi kan godt lide genbrug. Det kan være ting, men også spørgsmål, siger Sara Topsøe-Jensen og fortsætter:

- Det er spændende at se, hvad der sker, når man stiller det samme spørgsmål men i en ny kontekst.

Med et tilskud på en kvart million kroner fra Statens Kunstfond har Carte Blanche kunnet hive nogle fremragende performere med i afskedsforestillingen. Foto: Christina Blangstrup Dahl

Da man for knap tre måneder siden påbegyndte arbejdet, havde man ikke en fast plan. I stedet tømte man bogstaveligt talt lageret for alt, der var, og lod inspirationen flyde frit.

Det har resulteret i både nye idéer og genfortolkninger af gamle.

- Men der var nogle ting, vi vidste, vi ville have med. For eksempel boglabyrinten, siger Sara Topsøe-Jensen.

Annonce

Fleksibilitet

Forestillingen er født i corona-krisen, og smitterisiko er derfor også tænkt ind.

Oplevelser på Carte Blanche har i alle teatrets 15 år båret præg af høj publikumsinvolvering. Men "Skatkammer" har en medfødt fleksibilitet, der gør, at man kan skrue op og ned for niveauet af interaktion afhængigt af, hvordan smittetrykket ser ud.

- Vi kan skalere op og ned, uden det går ud over oplevelsen, siger teaterlederen og uddyber, at også antallet af gæster kan justeres:

- Og det er jo næsten federe, jo færre der er.

Derudover gælder - efterhånden almindelige - forholdsregler med afspritning og afstand. Og så tilbyder teatret desuden masker, hvis man har det bedst med det.

"Skatkammer" er fuld af kuriositeter, der er samlet ind gennem 15 år. Foto: Christina Blangstrup Dahl
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Viborg

Nærværende ledelse er afgørende

Danmark

Søren Brostrøm øjner smittens skyer over efteråret - og en fremtid med mere hygiejne

Annonce