Annonce
Leder

Chokerende: Svenske læger må sende syge i døden

Det var en chokerende oplevelse at se svensk tv fra torsdag aften. Se her, hvad en overlæge sagde:

»Nu står vi over for manglende ressourcer, og det betyder, at patienter, som vi normalt ville holde i live i dage og uger, og som til sidst ville kunne komme tilbage til livet - de patienter kan vi måske ikke længere tage os af«.

Det forudsagde overlæge Andreas Hvarfner fra det verdensberømte Karolinske Universitetssjukhuset i Stockholm.

Og valget mellem, hvem der skal dø, og hvem der får chancen for livet, kan være aktuelt allerede her i weekenden eller først i næste uge. Hvad værre er, så er Stockholm 14 dage forud for resten af Sverige i forhold til corona-udviklingen, og Stockholm vil ikke kunne forvente meget hjælp fra resten af landet.

Det blev også nævnt, at et kriterium for at få livgivende behandling kan være, hvor mange år man kan forventes at have tilbage at leve i. I et informationsbrev til afdelingerne skriver ledelsen:

»Vi kommer til at afslutte intensivbehandlingen af et stort antal patienter, som vi i en normal situation og med ubegrænsede ressourcer fortsat ville have behandlet«.

Den svenske statsepidemiolog Anders Tegnell, der er hovedansvarlig for, at Sverige har bevaret det åbne smitte-samfund, afviser, at beskyttelsesstrategien for de ældre er mislykket. Hvor stædig har man lov til at være.

Lige nu skal vi danskere tage os sammen og fortsætte den linje, vi har valgt. På baggrund af ovenstående er jeg dybt taknemmelig over, at vi havde en regering, et folketing og en Sundhedsstyrelse, som tog et lederskab og handlede. Den katastrofe, der bliver tegnet i Sverige lige nu, er jo ikke til at holde ud.

Jeg har skrevet mange linjer om tungt bureaukrati og snirklede beslutningsprocesser. Det gælder i hvert fald ikke her. Vores sundhedsvæsen har vist handlekraft og styrke. Fra gulvet til toppen, og det har været helt afgørende. Og vi må ikke lade de fejl, der er begået undervejs, overskygge alt det fantastiske.

Så vi har en meget vigtig opgave med at bevare disciplinen. Hold nu påskeferie på en måde, så vi kan bevare den kurs, der sandsynligvis betyder, at Danmark formentlig kan komme i den situation, at vi kan hjælpe broderfolket hinsidan.

Chefredaktør Lars Norup.
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Kultur

Dyrebakken ikke klar til at åbne

Læserbrev

To politiske veje for Danmark

Annonce