Annonce
Danmark

Christina er 33 år og har kræft: Lægen sagde, man ikke fik kræft i min alder

Christina Frederiksen. Privatfoto
Christina Frederiksens læge mente, at hun ikke fejlede noget. Få uger senere fik hun konstateret brystkræft. Lægeformand erkender, at lægerne skal blive bedre til at diagnosticere unge med kræft
Annonce

Hvert år får omkring 1400 unge i alderen 15-39 år konstateret en kræftsygdom.

33-årige Christina Frederiksen, der bor Aarhus, er én af dem.

Hun er nu i gang med et behandlingsforløb for brystkræft, men det var ikke let at komme i gang, for hun følte sig ikke taget seriøst af sin læge, fortalte hun i dagens udgave af radioprogrammet Radio4 Morgen.

Christina Frederiksen fandt i efteråret 2019 en knude i brystet, men da hun gik til sin læge, mente lægen, at Christina ikke fejlede noget og ikke skulle bekymre sig. Christina insisterede dog på at blive henvist til en videre undersøgelse, hvilket lægen indvilligede i.

Hun fik så via brev en tid til en mammografi-undersøgelse, men der var først tid i september 2021. Altså knap to år senere. Det kunne hun ikke vente på. Derfor blev hun undersøgt på et privathospital nogle uger senere. Her konstaterede de, at hun var syg med brystkræft.

- Min kræft havde spredt sig. Havde jeg ventet to år, så havde min fremtid nok set lidt anderledes ud, end den gør nu. Jeg synes ikke, at det kan være rigtigt, at man ikke får den udredning, man beder om, når man går til lægen. Jeg synes, at man har ret til at blive undersøgt grundigt gennem et kræftpakkeforløb, fortalte Christina Frederiksen mandag om sit sygdomsforløb i Radio4 Morgen.

- Når man har min alder og skal igennem sådan en omgang, føler man sig meget alene. Jeg troede, at min oplevelse var et enkeltstående tilfælde, men da jeg begyndte i kemobehandling, viste det sig, at der var mange, der havde lignende historier, siger hun.

Hun har været igennem 12 kemobehandlinger og to operationer. Hendes håb er, at hun har fem ugers strålebehandling tilbage.

Christina Frederiksen følte sig ikke taget seriøst, da hun henvendte sig til sin læge med små knuder i brystet. Privatfoto
Annonce

Vigtigt med mere opmærksomhed

Kræft rammer kun sjældent unge mellem 15 og 39 år og derfor tror de praktiserende læger ofte, at smerterne kommer af andre årsager, lyder det fra Pia Riis Olsen, der er ungekoordinator og klinisk sygeplejespecialist på Kræftafdelingen på Aarhus Universitetshospital.

Det sker jævnligt, at hun møder unge, der har været længe undervejs i systemet, inden de får stillet en kræftdiagnose.

En af grundene kan være, at de unge selv kommer sent til egen læge med symptomer, fordi de måske skyder det hen, siger hun. En anden grund er, at lægerne ofte vurderer, at smerterne kommer af andre årsager.

Hun mener, at de praktiserende læger skal blive bedre til at henvise til et kræftpakke-forløb:

- Har man en mistanke, skal man trykke på kræftpakke-forløbet. Der er mange situationer, hvor lægerne tænker, at det er noget andet og vil se tiden an. Det er vigtigt med mere opmærksomhed. Det er der også kommet de senere år og i det hele taget er der kommet fokus på, at unge får kræft og der er unge i systemet, der kan falde mellem to stole, siger hun til Radio4 Morgen.

Annonce

Lægeformand er ikke tilfreds

Hvert år bliver 38.000 danskere diagnosticeret med en kræftsygdom. 1400 af dem er mellem 15-39 år.

Derfor er lægerne ikke vant til at diagnosticere de unge kræftofre, erkender formand for de praktiserende læger, Christian Freitag, der ikke er tilfreds med situationen og siger, at lægerne skal blive bedre til det.

- Sygdomsmønstre er ikke tydelige nok for os. Vi ser ikke nok børn med kræft til, at klokken ringer hver gang, hvor den skal ringe. Så tidligt, som vi kunne tænke os, at den skulle ringe, siger han.

Christian Freitag mener, at et bedre samarbejde mellem de praktiserende læger og speciallægerne på sygehusenes kræft-afdelinger kan hjælpe til med, at unge med mulig kræft får et mere smidigt forløb i sundhedsvæsnet.

Christina Frederiksen. Privatfoto

Hør hele interviewet med Christina Frederiksen, der har brystkræft. Hun følte sig ikke hørt hos sin egen læge.

Hør hele interviewet med formanden for de praktiserende læger, Christian Freitag hér.


Hør hele interviewet med Pia Riis Olsen, der er ungekoordinator og klinisk sygeplejespecialist på Kræftafdelingen på Aarhus Universitetshospital.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Sport For abonnenter

17-årig startdebutant var smadret til sidst: Fansene gav mig et boost

Annonce