Annonce
Rundt om Viborg

Cirka 15 ejendomme i Viborg Kommune skal i gang med at aflive mink

Alle landets mink skal aflives. Arkivfoto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Viborg Kommune har cirka 15 ejendomme med mink. Ejerne skal nu i gang med at aflive deres dyr, selv om der endnu ikke er konstateret corona-smitte på minkfarmene i Viborg Kommune.

Viborgegnen: I Viborg Kommune er der cirka 15 minkfarme. Ejerne af farmene skal som alle andre minkavlere i Danmark nu til at skille sig af med deres dyr, og må i hvert fald midlertidigt og måske også permanent til at sige farvel til deres erhverv.

Selv om det naturligvis er dybt alvorligt for den enkelte, så er Viborg Kommune langt fra at være en af de kommuner i landet, der har en stor andel af minkavl. Til sammenligning har man i Holstebro Kommune 112 ejendomme med mink, og her er der konstateret smitte med corona på fem af ejendommene. Lidt længere mod nord i Vesthimmerlands Kommune er der 31 minkejendomme og smitte på otte af dem. I Viborg Kommune har der ikke været smitte på minkfarmene.

Fødevarestyrelsen angiver antallet af minkfarme i Viborg Kommune til 17. Ifølge miljømedarbejder Karin Stavnskær fra Viborg Kommune, der har det miljømæssige opsyn med minkfarmene, er der dog kun 15 farme med minkavl i kommunen. I lighed med andre former for landbrug er der ikke miljøtilsyn hvert år, så hun understreger, at det er muligt, at dyreholdet kan være afviklet på enkelte af ejendommene.

Annonce

- Vi har tidligere haft minkavl på flere ejendomme, men en del står tomme, fortæller hun.

Bonus for hurtig aflivning

I skrivende stund er det svært at få oplysninger om, hvordan aflivningen af alle landets mink skal foregå, men som det fremgik af pressemødet onsdag eftermiddag er både politi, forsvar, beredskabsstyrelse og hjemmeværn i beredskab til at hjælpe til med opgaven. Minkavlerne kan dog også gøre det selv, og i går blev det offentliggjort, at de får en særlig bonus på 20 kroner ekstra i erstatning per dyr, hvis de kan tømme deres besætning i løbet af 10 dage. Viborg Kommune er endnu ikke blevet kontaktet i forbindelse med aflivningen.

- Vi afventer, om vi bliver det, men ind til videre er vi ikke involveret. Det afhænger af, hvor hurtigt processen skal gå, siger hun.

Minkavlere i Viborg Kommune

I øjeblikket er der 15 minkfarme i Viborg Kommune. Der kan dog være farme blandt dem, som aktuelt ikke har besætning. Sådan fordeler de sig i forhold til de gamle kommunegrænser:

Viborg: En farm.

Fjends: To farme.

Karup: En farm.

Bjerringbro: To farme.

Tjele: Tre farme.

Møldrup: Fem farme.

Hvam-området: En farm.

Annonce

En menneskelig krise

Torben Wiborg er chefkonsulent i landbrugsrådgivningsselskabet Velas, som blandt sine ejere har landboforeningen Midtjylland og familielandbruget Midtjylland. Han er tovholder i Velas' kriseteam. Han har ikke overblik over, om minkavlerne i Viborg Kommune er kunder hos Velas, men det er sandsynligt, at nogle af dem er dem er det. For rådgiverne er det også vanskeligt at have overblik over situationen i øjeblikket, men Torben Wiborg understreger, at det er en uhyre alvorlig situation, som den enkelte minkavler står i, og at rådgivningsselskabet er klar til at hjælpe.

- Det handler jo ikke kun om, hvad man får i økonomisk erstatning. For minkavleren er det fundamentet for hele livet, der trækkes væk. Ud over at minkavleren står med en økonomisk udfordring er det også en mere eksistentiel udfordring. Hvad skal man gøre med hensyn til fremtidigt erhverv og måske også familiens bopæl? Det er alt, der er i spil på en gang. Det giver en menneskelig krise, hvor man måske nærmest er i chok. Dertil kommer så problemerne med kompensation, og hvad man skal gøre konkret i forhold til aflivning og smitte-bekæmpelse. Hvad skal man for eksempel gøre for at beskytte sig selv og medarbejderne og familien mod smitte, spørger han.

Annonce

Krise-taskforce

I Velas har man nedsat en krise-taskforce, der forsøger at få overblik over situationen, så man kan give de rigtige svar til minkavlerne.

- Vi prioriterer også at få dem besøgt så hurtigt som muligt for at skabe ro over situationen. Vi forsøger at være i super-tæt dialog. Jeg håber, at man fra politisk side forstår, at det ikke kun drejer sig om at give erstatning for at slå besætningerne ned. Det mest retfærdige vil være, at det er staten, der bliver ejer af pelsdyrbesætningerne, så ejerne bliver økonomisk friholdt, siger han.

I folkebladets torsdagsudgave fortalte minkavleren Henrik Lyhne fra Sjørup om, hvordan det opleves at sige farvel til et erhverv, som hans familie har levet af i flere generationer. Det kan du læse om her.


Det er alt, der er i spil på en gang. Det giver en menneskelig krise, hvor man måske nærmest er i chok.

Torben Wiborg, chefkonsulent i landbrugsrådgivningsselskabet Velas.
Annonce
Viborg

Tag kandidattesten til kommunalvalget her

Viborg FF For abonnenter

Genlæs livebloggen: Viborg FF lammetævede AaB i Aalborg

Rundt om Viborg

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Danmark

Mandagens coronatal: 1411 nye coronasmittede - højeste tal i efteråret

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Viborg FF

Så kom sejren - Viborg FF tævede AaB i vanvittigt målorgie

Viborg FF For abonnenter

Karakterbogen: Flyvende hollændere og mange andre gode Viborg-præstationer

Sport

Spillere tager afstand fra stenkast mod fanbus

Livsstil

Ambulancer er under hårdt pres, men udrykninger til livstruende tilfælde holder tiden

Debat

Slår for mange børn sig på vores folkeskole?

Rundt om Viborg For abonnenter

Lokal politiker er optimist: Hjarbæk Fjord vil med de rigtige løsninger få det bedre over de kommende 10-15 år

Bjerringbro For abonnenter

Liverpool Academy på dansk græs: Fodbold på engelsk med danske oversættelser

Rundt om Viborg

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Alarm 112

De pårørende er underrettet: Det var en 29-årig mand fra Tjele, der mistede livet på Kjellerupvej - vidner så ham slingre

KANDIDATTEST

Ved du, hvem du vil stemme på? Tag kandidattesten her

Viborg

Salg af byggegrunde: Rekorden er - nok - slået

Viborg For abonnenter

Kloge Camille brugte flere ungdomsår isoleret på værelset: Nu knokler hun i timevis med den ko-passion, hun fik ro til at finde

Viborg

Det er bare så fantastisk, når tingene går op i en højere enhed: - Herinde gør vi alting sammen

Annonce