Annonce
Rundt om Viborg

Corona-krisen fortsætter: Kun halvt så mange tager flyveren

Midtjyllands Lufthavn har gang i ruteflyvningen igen efter fem måneders coronanedlukning - men der er langt fra så mange passagerer som før, pandemien brød ud. Arkivfoto: Morten Pedersen
DAT har reduceret antallet af ruteflyvninger, og genåbnede Midtjyllands Lufthavn har mistet næsten halvdelen af passagererne.
Annonce

Karup: I forhold til sidste år har der i august-september været mellem 40 og 50 procent færre passagerer med ruteflyet til og fra København.

Det oplyser lufthavnschef Frans Bjørn-Thygesen fra Midtjyllands Lufthavn ved Karup.

Sammenholdt med at ruteflyvningen var indstillet fra marts til august, forventer han derfor, at lufthavnen i år kommer til at mangle omkring halvdelen af sin indtjening i forhold til 2019, hvor nettoomsætningen var 15,2 millioner kroner.

Det betyder formentlig, at 2020-underskuddet ikke vil kunne dækkes af de seks millioner kroner, som de ni midt-vestjyske ejerkommuner bevilgede i driftstilskud, før coronakrisen brød ud.

Frans Bjørn-Thygesen har da også forlængst meddelt ejerkommunerne, at der vil være behov for yderligere tilskud, hvis Midtjyllands Lufthavn skal komme ud af dette år uden at udhule egenkapitalen, der ved indgangen til 2020 var på knap 6,2 millioner kroner.

Lufthavnschef Frans Bjørn-Thygesen har bedt ejerkommunerne om ekstra penge i år for at kunne dække corona-tabet i Midtjyllands Lufthavn. Arkivfoto: Morten Pedersen

Hvor stort et tilskudsbeløb, der bliver brug for ekstra i år, kan endnu ikke gøres præcist op, da det afhænger af, hvor mange passagerer, der vil være i de sidste tre-fire måneder. Det hører også med til det samlede billede, at Midtjyllands Lufthavn har været omfattet af lønkompensationsordningen, som nu er ophørt.

Annonce

Frygten for corona

Ifølge Frans Bjørn-Thygesen er en pæn del af kernekunderne - erhvervsfolkene - begyndt at flyve igen. Men langt fra alle:

- Der er sikkert nogle, der er fortsat med at holde videomøder i stedet for de fysiske. Men ikke alle møder egner sig jo til det, og her må vi fortælle folk, at der ikke er en større corona-risiko ved at flyve end ved at anvende andre transportformer, siger lufthavnschefen.

DAT, der flyver på ruten mellem Karup og København, bebudede før genoptagningen den 10. august fem-seks daglige afgange på hverdage. Men efter en periode med dette antal satte DAT den såkaldte frekvens ned, så der nu kun er tre-fire flyvninger per dag. Og der er ikke meget, som tyder på, at det ændrer sig foreløbig. I hvert fald ikke i opadgående retning.

For nylig underkendte EU-kommissionen nemlig en dansk støtteforanstaltning gående ud på, at staten som en hjælpende hånd til indenrigsluftfarten indtil dette års udgang ville betale for op til 60 procent tomme sæder i indenrigsflyene.

Annonce

- Betal for sikkerheden

På den baggrund forstår Frans Bjørn-Thygesen godt, at DAT ikke som planlagt vil flyve seks gange tur/retur mellem Karup og København. Til gengæld mener han, at EU's afvisning af den danske "model" for at understøtte indenrigsflyvningen er urimelig og inkonsekvent.


Her må vi fortælle folk, at der ikke er en større corona-risiko ved at flyve end ved at anvende andre transportformer

Frans Bjørn-Thygesen, lufthavnschef i Karup


Han peger på, at ovennævnte driftstilskud fra ejerkommuner jo ikke er ulovligt konkurrenceforvridende, fordi er er tale om vigtig infrastruktur og opretholdelse af en mindre, regional lufthavn.

- Men i stedet for passager-støtten, kunne staten jo også i stedet betale for den ekstra security, som lufthavnen er pålagt som følge af terrorlovgivningen, og som udgør op mod 40 procent at vores samlede driftsudgifter, siger Frans Bjørn-Thygesen, der ved flere lejligheder har gjort dette synspunkt gældende over for skiftende transportministre - også den nuværende, Benny Engelbrecht (S).

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Coronavirus

Live: Professor opfordrer til at droppe daglige coronatal

Sport For abonnenter

Viborg FF skiftede stil med succes - bolden skulle oftere direkte op til "holdets Hulk"

Annonce