Annonce
Erhverv

Corona-krisen: Intet er så galt - at det ikke er godt for noget

Mange går sikkert rundt lige nu og håber, at de snart vågner op af en drøm, som startede med, at Danmark blev erklæret for lukket land.

Skoler og institutioner lukkede, medarbejdere i det offentlige og private hjemsendtes, og Danmark vågnede op til en hverdag, hvor man kunne få den opfattelse, at bare vi alle har toiletpapir nok, så skal vi nok klare os. Ikke fordi covid-19 skulle medføre diarré, men simpelthen fordi vi havde set, at alle andre hamstrede, og så måtte vi nok også hellere have 200–300 ruller på lager.

Hele verden var med andre ord præget af irrationelle og fuldstændig panikagtige handlinger, uden grundlag og uden nogen form for fornuft.

Her nogle uger senere er det dog gået op for de fleste, at det ikke var en drøm, og at det hele ikke var et spørgsmål om hverken gær eller toiletpapir, men i stedet handlede det om en helt ny måde at leve vores liv på, en helt ny måde at arbejde på og en helt ny måde at omgås hinanden på.

Med andre ord fik alle pludselig øjnene op for helt nye værdier i deres liv, og ingen havde længere travlt med at forsøde deres liv med luksusrejser til Maldiverne, købe Louis Vuitton tasker eller hænge ud på smarte caféer. Der var pludselig helt andre og mere nærværende udfordringer, der pressede sig på.

Nu kan vi så begynde at lære af oplevelsen og håbe, at værdierne holder ved, og at vi alle får øjnene op for de mange gode ting katastrofen bar med sig.

Vi kan i dag se, at andre katastrofer som for eksempel 9/11 den dag i dag har fået os til at ændre vaner og indføre nye retningslinjer, tænk bare på hvor let det var at komme igennem en lufthavn tidligere, og tænk på hvordan finanskrisen har fået os til at spare mere op, og tænke over vores økonomi på helt nye måder.

Nu er tiden så kommet til atter at stoppe op, og drage konklusionerne af corona-krisen 2020 og herigennem sikre, at vi alle kommer klogere, stærkere og rigere ud på den anden side.

Når folk bliver sendt hjem fra arbejde, og institutionerne lukker, så går det pludselig op for os, at vi ikke er alene. Naboerne er i samme situation, og måske går det for første gang op for dig, at naboen faktisk også har børn.

Vi taler pludselig sammen, også om nærværende emner, vi leger med vores børn og taler om emner, som vi aldrig tidligere har berørt. Vi spørger naboen, i behørig afstand over hækken, om der er noget, som vi kan hjælpe med og generelt ændres familiemønstre pludselig fra dag til dag.

Hvorfor skal der en pandemi til før, vi slukker børnenes iPad og sammen ligger planer for dagen?

Vi begynder alle at arbejde hjemme, hvilket vi burde have gjort for længe siden. Miljøet får det markant bedre. Trængslen på vejnettet formindskes, og når vi ved, at vi i Danmark spilder over 25–30 mia. kroner hvert år på at holde i kø, så burde det nok blive lov, at dem, der kan arbejde hjemmefra, gør det minimum to dage om ugen.

Der sker færre uheld i trafikken, når trængslen mindskes. Vi får alle mere tid til familien og hinanden, når vi ikke skal bruge 1–2 timer hver vej for at komme på arbejde.

Vi kommer til at opfinde en lang række nye teknologier til hjemmearbejde. Senest ser vi nu byråd med 31 medlemmer holde online byrådsmøder med mulighed for borgerne at logge på og følge møder hjemmefra. Det er da både demokratisk, effektivt og klimarigtigt.

Vi kommer til at se vores digitale infrastruktur udbygges. Priserne på 1 Gb forbindelser bliver reduceret gevaldigt, kapaciteten øges og brugerflader bliver tilpassede til store online seminarer og lignende.

Vi havde i Dansk Industri et ekstraordinært Hovedbestyrelsesmøde via nettet forleden, med 70 deltagere, og det virkede upåklageligt. Hvorfor gjorde vi ikke sådan før krisen?

Vores politikere taler pludseligt samme sprog, de taler med hinanden, retorikken er forstummet, og pludseligt er det, som om skellene mellem rødt og blåt langsomt viskes ud. Det kan for en stund føles som om, at selv partierne på den yderst venstrefløj anerkender, at de private virksomheder har en stor samfundsmæssig værdi og betydning, og at det er sund fornuft at bevare disse.

Lad os håbe at også denne tendens fortsætter på den anden side af covid-19.

Lad os lære af katastrofen, så sikrer vi i det mindste, at alle disse ”lidelser” ikke har været forgæves. Hjælp din nabo, når han har brug for det, tal med dine kolleger, også selv om de arbejder hjemme, leg med dine børn og sluk iPad’en lidt oftere.

Arbejd hjemmefra, når det er muligt og giver mening. Det er ikke så svært, heller ikke selv om du er en del af et team. Brug din sunde fornuft og tænk lidt mindre egoistisk. Også når der igen er rigeligt med toiletpapir på hylderne. Så sikrer vi, at krisen ikke har været forgæves.

Jeg tror, mange lige nu har brug for en kæmpe krammer, og når det nu af sundhedsmæssige årsager ikke er tilladt, så lad os give hinanden og hele verden, en KÆMPE mental krammer, og lad os aftale, at vi IKKE vender tilbage til den hverdag vi havde før krisen.

Vi kan gøre det meget bedre end det.

Klummen

Palle Damborg er bestyrelsesformand og ejer af virksomheden Jysk Display i Viborg, og så er han medlem af DI's forretningsudvalg og formand for fremstillingsindustrien.
Har du kommentarer til denne klumme, kan du kontakte skribenten direkte på pd@jyskdisplay.dk

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Viborg

Erfaren sælger tilknyttes Viborg HK

Annonce