Annonce
Rundt om Viborg

Corona-kuller: Kom ud i naturen i Tjele

Ø Bakker er et fantastisk naturområde midt i Nørreådalen. Arkivfoto: Morten Dueholm
Her er forslag til ture i naturen i Tjele-området, når man bliver træt af at sidde derhjemme i corona-isolation - og en ide til en bog, man kan læse, når man kommer hjem.

Tjele: Hvad skal man tage sig til, når man efterhånden er ved at være godt træt af at sidde derhjemme i en tid, hvor man helst skal se så få mennesker som muligt? Her er nogle forslag til natur-udflugter i Tjele-området, som man kan tage på uden at komme for tæt på andre mennesker.

Annonce
En af Danmarks kæmpesten gemmer sig inde i Lindum Skov. Arkivfoto: Jakob Thorup Thomsen.

Ø Bakker er en perle

Ø Bakker er nok det mest spektakulære udflugtsmål i den tidligere Tjele Kommune. Ø Bakker er en hedeknold, som ligger som en ø i Nørreådalen. Bakkerne er 50 meter højere end det omgivende landskab, så der er en fantastisk udsigt i området både over bakkerne og over Nørreådalen.

Man kan parkere på to parkeringspladser for at gå tur i bakkerne. Enten ved Rydalsvej eller ved den lille landsby Øby, som ligger i skjul af bakkerne. Nørreådalen er dannet af gletsjere og smeltevand, men af en eller anden grund blev bakkerne ikke skyllet væk, da ådalen blev dannet efter den seneste istid, og det har så givet os et både smukt og spændende naturområde.

Lindum Skov

Lindum Skov er også en udflugt værd. Skoven er privatejet, men som i alle privatejede skove over en vis størrelse må man færdes på stierne fra klokken seks om morgenen og til solnedgang.

Lindum Skov er efter danske forhold enorm, og den byder på mange flotte og afvekslende steder, så hvis man sætter sig for at lære skoven at kende, så kan man roligt afsætte en hel del udflugtsdage.

Man kan for eksempel stille bilen langs vejen Drøwten, som fra Lindum by fører gennem skoven i retning af Klejtrup. Parkerer man ved den nordlige del af vejen, kan man gå på jagt efter skovens store sten. Lindum Skov gemmer nemlig på en af Danmarks kæmpesten, og den er ikke helt nem at finde, men man kan bruge kort-apps til mobiltelefonen, hvis man har brug for hjælp til at finde den.

Futdalen ved Ørum er et populært gåturs-område for Ørum-borgerne og er på vej til at blive en børneskov. Arkivfoto: Morten Dueholm

På tur i Futdalen

Futdalen i Ørum er den mest bynære skov i Tjele-området. Den bliver brugt rigtig meget af folk i Ørum, men andre har naturligvis også lov at komme på besøg.

Viborg Kommune ejer en del af skoven. Kommunen købte det privatejede skovområde for få år siden, fordi det er vigtigt for de rekreative muligheder i Ørum. Kommunen er nu i gang med at gøre den til en børneskov med muligheder for forskellige børnevenlige aktiviteter. Arbejdet med børneskoven er ikke afsluttet endnu, men derfor kan man naturligvis sagens slippe børnene løs i skoven - i små grupper naturligvis. Man kan parkere på villavejene Sønderlund eller Søndertoft i Ørum eller køre dertil via Søndermarksvej.

Fussing Sø ved Fussingø Slot. Arkivfoto: Annelene Petersen

En tur til Fussingø

Der er adskillige andre skove og naturområder i Tjele-området, der er et besøg værd. For eksempel Sødal Skov ved Rødding eller det rekreative område uden for Vammen langs Tjele Langsø, men vi kan også snyde lidt og krydse kommunegrænsen til Randers. Få kilometer fra Hammershøj finder man Fussingø. Det er et fantastisk herregårdslandskab ved den vestlige ende af Fussing Sø og med et større skovområde omkring til at gå tur i.

Man kan parkere ved Fussingø Slot, hvor der normalt holdes udstillinger, og hvor der er naturskole og naturbørnehave, men disse aktiviteter er der naturligvis ikke gang i i øjeblikket.

Gammelhave, som ligger på en lille halvø i søen tæt på slottet, byder på en helt særlig stemning af forfald og forgangne tider. Det er resterne af et 350 år gammelt fransk inspireret parkanlæg med tre parallelle lindealler og en spejldam. Midt i den ene alle kan man se fundamentet af en af herregårdens forløbere, Skeels herreborg, der blev bygget i 1555.

En god bog om civilisationens undergang fortalt på en stilfærdig måde. Forsiden på Karen Thompson Walkers roman "Miraklernes Tid".

Læs en god bog

Efter al den aktivitet i naturen, trænger man måske alligevel til at være i fred og ro på sofaen derhjemme. Det kommer nok an på ens gemyt, om man i krisetider som disse, har lyst til at læse om en fremtid, hvor verden er helt af lave, og menneskeheden må indstille sig på en helt forandret verden.

Det har jeg det ganske fint med og et godt bud på corona-relateret læsning er amerikanske Karen Thompson Walkers debutroman Miraklernes Tid.

Her beskriver hun ganske stilfærdigt og set gennem øjnene af den 11-årige pige Julia, hvordan man i Californien oplever decelerationen. Det er ikke et virusangreb, som bogen beskriver.

Decelerationen er udtrykket, som hun bruger om det naturfænomen, at jorden begynder at dreje langsommere omkring sin akse. Dage og nætter bliver gradvist længere, så jorddøgnet ikke længere er på 24 timer, men efterhånden bliver 48 timer og endnu mere, og det ændrer verden for både mennesker og natur på skræmmende vis!

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Læserbrev

Regionsballade. Varm luft til svar på medarbejdernes bekymringsbrev

Viborg FF

Så er hele truppen på plads - Tottenham-målmand spiller sæsonen færdig i Viborg

Annonce