Annonce
Viborg

"Cosmotorium" forvandlede Tinghallen til et animeret, kosmisk udstillingsrum

Med VR-briller på kan denne blå planet ses lige midt i Comvent Arena. Pressefoto
En ny forening, Phenomenal Viborg, står bag en forvandling af Tinghallens store sal. Den kan ikke ses med det blotte øje, men med VR-briller på står man på en rumstation midt i en stjernehimmel.
Annonce

Viborg: Hvem har ikke på et tidspunkt drømt om at se og opleve rummet? Altså det enorme, sorte rum, der omgiver vores lille verden i et univers af stjerner og andre planeter?

Lige nu kan man komme usædvanligt tæt på oplevelsen.

En helt ny forening med kæmpe ambitioner kaldet Phenomenal Viborg har taget første lille - offentlige - skridt på en meget lang vej mod et oplevelsescenter, der forener animation, kunst og XR.


Man kommer fra én verden og går ind i en anden, hvor man både kan bevæge sig frit og se andre brugere. Og det er unikt. Det er i ikke set før i den her skala.

Hannibal Glaser, projektleder


Dét skridt er et pilotprojekt kaldet "Cosmotorium", som torsdag og fredag har inviteret alle interesserede ind i et XR-univers.

XR er et relativt nyt begreb, der står for "extended reality", og som dækker over hele registret af "udvidet" virkelighed - hvilket vil sige virtual reality (VR), augmented reality (AR) og mixed reality.

Annonce

Animeret magi

Projektet er kommet til live på 1500 kvadratmeter i Tinghallens store sal, Comvent Arena. Når først man tager de store "briller" på, er der ikke længere gråt gulv, barer og stolerækker at se. Så ser man kun den rumstations-agtige platform, man bevæger sig rundt på.

Det unikke ved "Cosmotorium" er, at man kan se de andre brugere inde i det animerede univers. Foto: Hannibal Glaser

Overalt, både over og under, er der sort stjernehimmel. Store og små planeter kan ses, når solen ikke gør dem halvmåneformede. De blå lys er de andre brugere, og stikker de armene frem for sig, kan man også se deres blå hænder.

Et sted svæver en gul kugle. Rækker man ud og rør den, opløses den i stjerneskuds-agtige lyn, der "pinballer" mellem planeterne og kommer retur.

Det er "animeret magi", som projektleder Hannibal Glaser siger.

Annonce

Unikt

Selv kalder skaberne "Cosmotorium" for et slags kosmisk udstillingsrum.

Projektlederen fortæller, at man har søgt at give noget nærmere en museumsoplevelse, hvor brugeren selv sætter tempoet. Det er ulig meget andet i XR-branchen, hvor brugeren oftest bliver en karakter i et allerede planlagt fortælling.

- Man kommer fra én verden og går ind i en anden, hvor man både kan bevæge sig frit og se andre brugere. Og det er unikt. Det er i ikke set før i den her skala, siger Hannibal Glaser.

Han kan ikke sige med sikkerhed, at det er første gang nogensinde. Men det er tæt på.

XR-brillerne (extended reality) gør brugeren i stand til at se stjerner og planeter i Tinghallens store sal. Foto: Roberta Jablonskyte

- Vi vil gerne dygtiggøre os indenfor de naturlige og behagelig oplevelser, der er mere som at gå på museum, siger han og fortsætter:

- Der er en kreativ energi i byen, det her er én af måderne, hvorpå man kan skabe bro mellem animation og viborgenserne - og forhåbentligt flere.

Annonce

Ny forening

"Cosmotorium" er som nævnt "blot" det første af mange pilotprojekter fra Phenomenal Viborg. Foreningen er helt ny og samler syv partnere; Arsenalet, Artlab, NB Galleri, The Animation Workshop, Viborg Gymnasium & HF, Viborg Ingeniørerne og Viborg Kommune.

Og visionen er klar: Phenomenal Viborg vil skabe synergi mellem fem ben, nemlig oplevelsespark, XR, kunst, animation og uddannelse.

Læs mere i morgen, hvor folkebladet stiller skarpt på den nye forening.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Viborg For abonnenter

DF-gruppeformand vil have minister ind i sag om voldstrusler på Viborg Rådhus: - Det skal i min optik koste en udvisning

Viborg

Blindes Jul - en vigtig støtte

Annonce