Annonce
Bjerringbro

Psykolog: Covid-19 er skyld i bekymringer, ængstelighed og stress

Autoriseret psykolog, Martin Mikkelsen har eb forventning om at en hel del vil opleve stress, depressioner og angst i forbindelse med Corona-krisen. Foto:
Men vi må og skal tro på livet - både under og efter corona, siger lokal psykolog, der allerede nu kan mærke psykiske følgevirkninger af corona-krisen.

Tange: Karantæne, ensomhed og isolation. Det er ord og følelser som disse, der for mange mennesker følger med i kølvandet på den vedvarende corona-krise, der betyder, at "normal" er en by i Rusland, og at rigtig mange af Danmarks befolkning har måtte tilsidesætte de almindelige dagligdags opgaver og vaner.

En meget stor andel af befolkningen ser ikke for tiden deres kollegaer, fordi de arbejder hjemme, børn og unge er ikke sammen med venner og kammerater i skoler og institutioner, og ingen kan deltage i de normale aktiviteter i sportshaller, klubber og foreninger.

Også de sociale og økonomiske konsekvenser spreder sig, sammen med en række mentale frustrationer og reaktioner, som eksempelvis bekymringer, ængstelighed samt decideret stress, angst og depression.

Noget som autoriseret psykolog Martin Mikkelsen kan bekræfte. Han har foruden en konsultation i Tange samt en onlineklinik også en klinik i Toldboden i Viborg.

- Jeg oplever, at rigtig mange af mine klienter er ganske påvirket af hele situationen omkring COVID-19. Meget tyder på, at alle frustrationerne, bekymringerne og den manglende deadline for epidemiens afslutning påvirker de fleste af mine klienter negativt og i mærkbar grad. Faktisk opleves det som om oprindelige behandlingskrævende udfordringer som stress, angst og depression forstærkes af det øgede mentale tryk fra COVID-19 epidemien, fortæller Martin Mikkelsen, der dog endnu ikke har fået egentlige henvendelser på baggrund af stress, angst eller depressioner forårsaget direkte af COVID-19.

Det er dog bestemt noget, han forventer vil komme, hvis epidemien strækker sig over en længere periode.

- Vi har jo allerede set en stigning i behovet for pladser på krisecentre for kvinder og et eller andet sted er det jo samtidig et udtryk for, der er mange mænd og familier der er i krise. For bag enhver voldsramt kvinde, står der ofte en frustreret og kriseramt mand/familie, siger Martin Mikkelsen.

Annonce

- Mange vil miste deres virksomhed og/eller deres job, og en del vil få svært ved at finde et nyt - ihvertfald for en periode. Undersøgelser viser, at arbejdsløshed ofte medfører længerevarende stress, for selv om der måske er tale om fysisk inaktivitet, så kommer hjernen på overarbejde, når spekulationerne og frustrationerne om fremtiden kommer i fokus 24-syv.

Martin Mikkelsen, autoriseret psykolog

Skjulte udfordringer

Han spår også, at de økonomiske udfordringer corona-epidemien medfører, vil få psykiske konsekvenser.

- Mange vil miste deres virksomhed og/eller deres job, og en del vil få svært ved at finde et nyt - ihvertfald for en periode. Undersøgelser viser, at arbejdsløshed ofte medfører længerevarende stress, for selv om der måske er tale om fysisk inaktivitet, så kommer hjernen på overarbejde, når spekulationerne og frustrationerne om fremtiden kommer i fokus 24-syv.

Det, som Martin Mikkelsen forventer, bliver den helt store og på flere måder skjulte udfordring, er ikke alene de mentale udfordringer på kort sigt men særligt de mentale udfordringer på længere sigt.

- Ser vi en stigning på langt sigt på op til 20 procent, der får behandlingskrævende stress og angst forårsaget af det traume corona-epidemien efterlader, så vil det jo få voldsomme konsekvenser for den enkelte personer, men så sandelig også for de ramtes familier samt de virksomheder og hele det samfund, som de ramte er en del af og gerne skulle bidrage til, siger han.

Giv et bidrag lokalt

Han påpeger, at der ikke er noget nyt i, at kollektive traumer fremkaldt af f.eks. virusangreb eller terrorangreb også kan få store konsekvenser for menneskers langsigtede psykiske helbred.

- Forskning har vist, at terrorangrebene i USA den 11. september 2001, var en stærkt medvirkende årsag til, at der året efter var en stigning i antallet af nye tilfælde af traume- og stressfremkaldt angst i Danmark. Og set i det perspektiv kan COVID19, have mentale konsekvenser, både på kort- og længere sigt.

Martin Mikkelsen mener dog ikke at man blot skal kaste håndklædet i ringen og acceptere tingenes tilstand.

- Der er heldigvis meget vi kan gøre i forhold til at mindske COVID19’s mentale konsekvenser. Under selve epidemien gælder det eksempelvis om ikke at udsætte hjernen for større traumer end højst nødvendigt. I den forbindelse kan det være hensigtsmæssigt at begrænse tilgangen af mediernes endeløse og ofte negativt vinklede nyhedsstrøm. På den måde vil hjernen ikke konstant opleve at befinde sig i det, der af hjernen tolkes som en katastrofesituation den ikke kan håndtere. At udføre lavpraktiske aktiviteter, vil til gengæld hjælpe hjernen med at flytte fokus til noget hjernen oplever af kunne løse, forklarer Martin Mikkelsen.

Også når epidemien begynder at aftage, og det individuelle pres på hjernen aftager, er der i følge Martin Mikkelsen meget, man hver især og i fællesskab kan gøre for at mindske COVID19’s kollektive økonomiske og mentale konsekvenser.

- Helt konkret foreslår jeg derfor, vi alle overvejer at afholde en del af sommerferien i vores lokalområde. På den måde vil vi kunne give vores bidrag til genopbygningen af lokalområdets mentale og økonomiske kapital. For når vi for eksempel prioriterer at spise i Tange Golfklub eller på det lokale pizzeria, købe isvafler i kiosken eller shoppe i en af Bjerringbros mange udmærkede butikker, så bidrager vi ikke alene til genopbygningen af den lokale økonomi – så bidrager vi også i praksis til genopbygningen af hele lokalområdet og ikke mindst de lokale handelsdrivendes mentale ve og vel, siger Martin Mikkelsen.

Epidemien og usikkerheden om hvor lang tid de nye begrænsninger i vores måde at leve med hinanden på skal vare påvirker vores psykiske helbred. Arkivfoto: Thomas Sjørup/Ritzau Scanpix
Lavpraktiske aktiviteter hjælper hjernen med at flytte fokus under coronakrisen, forklarer psykolog Martin Mikkelsen. Arkivfoto: Morten Pedersen
Normale tilstande er en by i Rusland i øjeblikket, og det påvirker os også mentalt. Arkivfoto: Morten Dueholm
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Viborg FF

Viborg FF-træner er spændt før sæsonens tredje premierekamp

Viborg FF

Så er hele truppen på plads - Tottenham-målmand spiller sæsonen færdig i Viborg

Annonce