Annonce
Danmark

Cyberangreb kalder på en ny kinakurs i EU

Da coronakrisen ramte vores kontinent, blev de europæiske landes sundhedsvæsener for alvor sat under pres. EU-Kommissionens formand, Ursula von der Leyen, har anklaget Kina for at stå bag cyberangreb mod europæiske hospitaler midt under udbruddet af coronavirussen. Det skal EU ikke finde sig i, og det beviser, at EU skal ændre sin kurs over for Kina Det er langt fra første gang, at Kina benytter en krise til at forsøge at udvide sin magt. I kølvandet på finanskrisen begyndte stormagten at opkøbe særligt hårdt ramte europæiske virksomheder. Opkøbene så man f.eks. i Grækenland, hvorefter det sydeuropæiske land valgte at blokere for en fælles EU-kritik af Kinas brud på menneskerettighederne i 2017. I dag stiller den verdensomspændende pandemi os igen i en politisk og økonomisk sårbar position. Og den position udnytter Kina.


Det er langt fra første gang, at Kina benytter en krise til at forsøge at udvide sin magt. I kølvandet på finanskrisen begyndte stormagten at opkøbe særligt hårdt ramte europæiske virksomheder.

Niels Fuglsang


Annonce
Niels Fuglsang

Det står klart, da det for nyligt kom frem, at Kina med al sandsynlighed har angrebet sundhedssystemerne i EU. Allerede i midten af marts - altså i coronakrisens spæde start - blev et tjekkisk universitetshospital udsat for et sofistikeret og målrettet hackerangreb, hvorfor operationer blev aflyst og patienter forflyttet.

Samtidig var hospitalet et helt centralt testlaboratorium for coronavirus. Herudover har vi også set kinesiske forsøg på at sprede misinformation om sundhedskrisen for på den måde at styrke Kinas image.

EU må og skal have en ny kurs over for Kina. En kurs, hvor vi selvfølgelig fortsætter de fornuftige samarbejder, vi har. Men også en kurs, hvor vi værner om vores selvstændighed og demokratiske værdier, når vi står over for en stat, der ikke deler vores verdenssyn. Et første skridt er at sikre en strømlinet screening af Europas kritiske infrastruktur, så vi helt præcist ved, hvor vi er sårbare. Derudover skal vi prioritere den digitale omstilling i EU’s budget, så vi bl.a. er bedre rustet over for cyberangreb i fremtiden.

For Kina er over få årtier blevet en stormagt. Og den virkelighed må EU se i øjnene.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Danmark For abonnenter

Statens planer om nye veje og jernbaner fanger tusindvis af borgere i usikkerhed: Helle har ventet på en afklaring i otte år

Danmark

Onsdagens coronatal: 353 nye smittede

Sport

Se videoen: Alle EM-hold sender hilsen til Christian Eriksen

Annonce