Annonce
Viborg

Det kan være svært at stå alene: Dårlige vaner skal brydes med fællesskab

Vanebryderne skal hjælpe personer med et højt BMI til en komplet livsstilsændring. Foto: Morten Pedersen
Vanebryderne kommer nu til Viborg og Bjerringbro for at hjælpe overvægtige til en livsstilsændring med et bedre forhold til kost og motion - og det sker gennem fællesskabet.

Viborg: Det kan være rigtig svært at stå alene med en slankekur, et nyt træningsprogram eller en ny kostplan. Og for de fleste er det direkte uoverskueligt at tale om en hel livsstilsændring.

Derfor har LOF Midtjylland i samarbejde med Sundhedscenter Viborg startet det sociale sundhedsforløb Vanebryderne op med hold i både Viborg og Bjerringbro.

Vanebryderne er udviklet af LOF’s landsorganisation, og efter et succesfuldt pilotprojekt i Mariagerfjord Kommune for et års tid siden har LOF nu udbredt konceptet til flere kommuner.

- Der er rigtig mange, der har prøvet at ændre deres livsstil, men det er rigtig svært, hvis man står alene. Vi tror på, at fællesskabet og de forpligtelser, der er over for en gruppe, kan være med til at fastholde motivationen. Vanebryderne kommer hele vejen rundt om både kost, motion og motivation, fortæller skoleleder for LOF Midtjylland Birthe Nørskov.

Tilbuddet er rettet til borgere med et BMI omkring 30, som derfor defineres som overvægtige. Her er risikoen for livsstilssygdomme højere, og der er få tilbud til netop denne målgruppe, mener skolelederen.

- Vi håber, at Vanebryderne kan være med til at støtte sundhedspolitikken for Viborg Kommune, hvor det store mål er, at flere bliver fysisk aktive, har sunde kostmønstre og generelt har en sund livsstil, siger Birthe Nørskov.

Annonce
Det kan være svært at ændre sin livsstil, og derfor fokuserer Vanebryderne på et stærkt fællesskab, deltagerne kan støtte sig op ad.

Motivation og forpligtelse

Der er 15 deltagere hos Vanebryderne i både Viborg og Bjerringbro. Det lave antal deltagere gør, at der kommer en tættere kontakt på holdene.

- Vi prioriterer, at den personlige kontakt til underviseren og til de andre på holdet skal være tæt, sådan at alle føler sig set og hørt. Det vil forhåbentlig også være medvirkende til, at deltagerne føler sig mere motiveret og forpligtet til projektet, siger Birthe Nørskov.

Flere deltagere er blevet henvist til Vanebryderne efter livsstilsamtaler i sundhedscentret, mens andre selv har fundet frem til projektet. En del hørte også om Vanebryderne gennem to udsolgte foredrag - et med tv-kok Anne Hjernøe og et med professor Bente Klarlund.

De to Vanebryder-hold skal mødes ni gange de næste fire måneder. Deltagerne vil blive præsenteret for forskellige typer motion, et madværksted og de vil få forskellige input, der skal få livsstilsændringen til at holde.

- På de tidligere forløb har der været en mærkbar effekt for deltagerne af at være en del af Vanebryderne, og det er jo det vigtigste. Det handler jo ikke kun om de måneder, forløbet varer, men også om at deltagerne kan holde livsstilsændringen i fremtiden, fortæller skolelederen.

I Viborg starter Vanebryderne den 2. oktober, mens holdet i Bjerringbro startede onsdag aften.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Viborg FF For abonnenter

Viborg FF's pokalhelte anno 2000 - sådan er det gået dem siden

Viborg FF For abonnenter

Viborg FF's største sejr nogensinde - set fra seks forskellige synsvinkler

Annonce