Bjerringbro: Streaming af koncerter og foredrag er for længst blevet en del af hverdagen under corona-nedlukningen, men der var tale om en debut, da H. C. Andersen Paraden med Torben Iversen i spidsen mandag sendte online fra Bjerringbro.
Hverken han og hans ensemble eller Viborg Bibliotekerne har tidligere prøvet at sende teaterforestillinger online, men det så ud til at virke, for 580 børn og voksne så med på den direkte sending, og mange var hurtige til at skrive rosende beskeder.
Forestillingen var en halv time med bidder af Andersens store forfatterskab, og med Torben Iversen som den berømte forfatter og fortæller fremførte de fire børn fra ensemblet både Prinsessen på ærten, Klodshans, Den grimme ælling og flere af de gode gamle eventyr med så god indlevelse, at man følte sig henført til gamle dage.
Inden forestillingen så at sige gik i luften, var der hektisk aktivitet i Viften i Gudenåhuset, hvor to medarbejdere fra Viborg Bibliotekerne, kulturkonsulent Marie Katrine Nørgaard og kulturformidler Kirstina Olesen, sammen med en tekniker testede lyden og aftalte procedurer, hvis det ikke gik, som det skulle.
På scenegulvet var der sat tape op, så skuespillerne vidste, hvor de skulle stå for ikke at glide ud af billedet på de tre kameraer.
Torben Iversen var også selv spændt på sin online-debut, men så snart han fik sin store sorte hat på, så han ud til at nyde forestillingen, hvor han flere gange fik flettet den aktuelle corona-situation ind.
- Jeg er ikke den rigtige H. C. Andersen. Det er bare noget jeg leger, når jeg har en høj hat og en gammel støvet frakke på. H. C. Andersen blev født i 1805 på den tid hvor kun seks af ti børn overlevede barndommen, fortalte han fra scenen i Viften, hvor han har sat sig godt til rette på en stol.
Med sin store slidte eventyrbog i hånden fortalte han så blandt andet om, hvordan en ærteblomst inspirerede ham til eventyret om Prinessen på ærten. Undervejs lærte publikum, at H. C. Andersen skrev i alt 156 eventyr, og de tilsammen er oversat til 150 forskellige sprog, blandt andet til zulu som tales i Afrika.
- Og det er ganske vist, kommer det fra forfatteren, mens han retter på hatten og gør klar til Klods Hans, som fik sit navn fordi han i modsætning til sine brødre var meget klodset. Men klog var han og fik derfor prinsessen og det halve kongerige.
Papirklip
Overgangen mellem de enkelte eventyr klarede han let og elegant med at lave et lille papirklip af for eksempel en svane eller en tændstik. Og vupti var han videre i forestillingen.
- Nu kommer der er et nyt eventyr, og jeg håber I kan gætte, hvad det er, sagde han, da heksen og soldaten fra Fyrtøjet kom på scenen.
- Ja, jeg kan høre jer, det er rigtigt. Det er Fyrtøjet, jeg er glad for, at I kender eventyret, og at vi kan snakke sammen, selv om vi ikke er i stue sammen, lød det med begejstring i stemmen fra den mand, som i 35 år har spillet H. C. Andersen både i Danmark og udlandet, ofte med børn og unge fra ensemblet, som omfatter 50 børn og unge, der medvirker på skift.
H.C. Andersen alias Torben IversenJa, jeg kan høre jer, det er rigtigt. Det er Fyrtøjet, jeg er glad for, at I kender eventyret, og at vi kan snakke sammen, selv om vi ikke er i stue sammen.
Tøjskift og nye makeup
At være med H. C. Andersen Parade kræver ikke kun evner som skuespiller, de unge mennesker i ensemblet skal være "selvkørende", fordi de undervejs i forestillingen selv skal skifte tøj og sminke sig, så de det ene øjeblik spiller prinsesse og kort efter en gammel krumrygget heks. Og tøjet skal ligges pænt i kufferten, så det er klar til den næste, som skal spille Klods Hans eller Den lille pige med svovlstikkerne.
Ved besøget i Viften Bjerringbro klædte de unge mennesker om side om side med, at producenten sørgede for, at både billeder og lyd blev sendt ud i stuerne.
Undervejs måtte kulturkonsulent Marie Katrine Nørgaard træde til med sin tekniske kunne. En mikrofon var faldet ud, og med sin erfaring som videojournalist hos blandt andet DR opfangede hun hurtigt dette og hjalp de unge mennesker med at få mikrofonen på plads - og ja mens det hele fortsatte på scenen, som intet var hændt. Hurtigt var hun igen på plads ved computeren, og fik et tumbs op fra produceren.
Da forestillingen var slut, blev den redigeret en smule og kan nu ses på Viborg Bibliotekernes Facebookside, og med den moderne teknik kan den også vises på tv'et hjemme i stuerne eller i fritidsordningerne.