Annonce
Danmark

- Da jeg fik 150 euro for at tage ud at fiske, fandt jeg ud af at der var noget galt

Løn- og arbejdsforhold var i fokus på andendagen af retssagen mod en 55-årig skibsreder fra Thyborøn. Den ene af de to forurettede, ghanesiske søfolk var i vidneskranken hele dagen. Arkivfoto: Morten Stricker.
Afslutningen af andendagen af retssagen mod en skibsreder fra Thyborøn endte overraskende.
Annonce

Retssag: Da han på et fisketogt på en af den tiltaltes andre skibe fik at vide, at hans løn lå langt lavere end den øvrige besætnings på skibet, fornemmede den ene af de ghanesiske søfolk, at noget var galt.

- Hvordan følte du dig udnyttet, spurgte specialanklager Ulrik Panduro, da han en sidste gang fik ordet på andendagen af retssagen mod en 55-årig mandlig skibsreder fra Thyborøn, som er anklaget for blandt andet menneskehandel, åger samt for under særligt skærpende omstændigheder at have beskæftiget udlændinge uden arbejdstilladelse.

- Jeg fik at vide af kaptajnen på et fiskefartøj i rederiet, at mandskabet ville få mange penge for turen, men ikke præcist hvor mange penge. Da jeg sagde, at jeg fik 150 euro for hver tur på havet sagde kaptajnen, at jeg var en slave. Han begyndte at kalde mig Kunta Kinte efter de afrikanske slaver, der blev købt i Afrika og sendt til Amerika, og i løbet af turen begyndte alle ombord at kalde mig det, forklarede den tiltalte som noget af det sidste under sin afhøring.

Tidligere havde den forurettede dog forklaret, at han hverken på sociale medier eller via beskedtjenesten WhatsApp havde givet udtryk for, at han var blevet behandlet dårligt i løbet af sin tid i Danmark.

Annonce

Vidste pas var udløbet

Løn og arbejdsforhold var i det hele taget omdrejningspunktet, da den ene af de to ghanesiske fiskere blev afhørt på andendagen af retssagen mod den 55-årige reder fra Thyborøn.

En af de væsentlige omdrejningspunkter har været, hvorvidt den tiltalte reder havde inddraget de forurettedes pas, så de på den måde ikke havde mulighed for at rejse ud af landet.

- Undervejs vidste jeg godt, at mit pas var udløbet, men normalt plejede det ikke at være noget problem, for jeg har før oplevet, at det var nok at benytte mig af min søfartsbog, og jeg vidste, at jeg kunne få fornyet passet, når jeg var i Afrika, forklarede ghaneseren.

Han tilføjede, at han undervejs i forløbet ikke havde spurgt om muligheden for at få sit pas udleveret. Det er nemlig kotume, at det bliver opbevaret i en skuffe på broen.

Den forurettede, der var iført en lyserød skjorte og blå jeans, forklarede, at der var aftalt en løn på 1200 euro om måneden, men at lønnen skulle stige væsentligt, når han kom til Afrika for at fiske. Der var lagt op til, at den kunne være op mod 2500 euro, som ifølge den forurettede er niveauet for at stå i spidsen for et skib af lignende størrelse i Afrika.

- Jeg regnede med, at jeg kun skulle være i Danmark i højst de tre måneder, jeg havde opholdstilladelse, og måske kun en måned. Derfor accepterede jeg lønnen, for jeg regnede med, at jeg ville tjene mere kort tid efter, forklarede den forurettede.

Annonce

Ville have sagt nej

Han havde ikke en forventning om, at han og kollegaen skulle være i Danmark i mere end tre et halvt år, da han kom til Danmark i november 2016.

- Havde jeg vidst det, så var jeg ikke kommet hertil, forklarede han.

Der var lagt op til, at begge forurettede skulle afhøres ved mandagens retsmøde, men afhøringen af den første forurettede trak ud. Den ghanesiske mand var til stede i retten, og hele hans forklaring i den detaljerede afhøring skulle via tolk oversættes til dansk.


Han begyndte at kalde mig Kunta Kinte efter de afrikanske slaver, der blev købt i Afrika og sendt til Amerika, og i løbet af turen begyndte alle ombord at kalde mig det.

Forurettet ghanesisk fisker i retssag mod en skibsreder fra Thyborøn


Det kom også frem, at de to ghanesiske sømænd siden midten af juni har opholdt sig på et krisecenter et ukendt sted i Danmark. Inden da havde de dog besluttet sig for at blive ombord på skibet i havnen i Thyborøn, men de har ikke været ude af landet siden de kom til Danmark. Dermed er det snart fire år siden, de to senest har set deres familier i Ghana.

Ved fredagens retsmøde forklarede den tiltalte, at han flere gange havde spurgt de forurettede, om de ønskede at rejse tilbage til Ghana, og at han gerne ville betale deres flybilletter hjem, hvis de ønskede det.

Annonce

Ingen penge til flybillet

Den ene af de tiltalte forklarede dog, at de ikke var i stand til at rejse hjem, da de ikke havde penge til at købe en flybillet hjem til Afrika.

- Vi havde ikke spurgt X (den tiltalte, red.), om han kunne bestille en flybillet til os. Men vi havde sagt vores job op dernede, da vi forlod Senegal, hvor vi arbejdede inden vi skulle til Danmark. Og det var grunden til, at vi ventede på skibet i Danmark for at kunne sejle med det til Afrika, forklarede den ghanesiske mand.

-Vi har aldrig fået tilbudt at kunne holde ferie, og han har heller ikke tilbudt os, at han ville købe en flybillet til os, uddybede han.

Under forsvarerens afhøring kom det dog frem, at den ene tiltalte havde et hus og en grund i Ghana, lige som han også har et mindre fiskefartøj og omkring 6400 euro stående på en bankkonto.

I dele af afhøringen kunne den forurettede have problemer med at svare præcist på spørgsmål fra især forsvarerne. Blandt andet da forsvarer Peter Secher spurgte ham om private forhold omkring sin bopæl i Ghana, og da han blev spurgt om detaljer i sin skibsbog.

Annonce

Samlede flasker

De to forurettede fortalte også, at de havde suppleret deres løn ved at samle flasker på havnen i Thyborøn. Det gjorde de, ifølge forklaringen, om aftenen, når arbejdsdagen var overstået og de havde spist aftensmad.

Pengene for de indsamlede flasker afleverede de til den tiltalte reder, der sørgede for at sende pengene til deres respektive familier i Afrika sammen med den ordinære løn. Det danske retursystem for flasker var de blevet introduceret til af den tiltalte reder, der ifølge sin forklaring på førstedagen også havde doneret store mængder flasker til de to ghanesiske mænd.

Der var lagt op til, at den tredje og sidste dag i retssagen skulle være 25. september. Men afhøringen af den tiltalte samt den første af de to ghanesiske sømænd har taget så lang tid, at sagen kommer til at strække sig over yderligere to retsdage, som bliver 3.- og 5. november.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Sport

VFF sætter sig tungt på førstepladsen - slår Silkeborg i topopgør

CORONAVIRUS

Live: Nye rejsevejledninger - rejser til Tyskland og Cypern frarådes

Annonce