Annonce
Viborg

Dagbog 6 fra corona-land: Fløjtende fantastiske sygeplejersker i isolationsafsnittet

Mine fire stærke damer i forkontoret visiterer alt, der kommer ind af spørgsmål, dagsordner og retningslinjer fra Sundhedsstyrelsen. De er på overarbejde, men tager det med et smil. Privatfoto
Dagbog fra corona-land, skrevet 25. marts.

Viborg: Jeg har i mine tidligere dagbøger fortalt en del om det ekstra intensiv-afsnit, som vi har bygget op til meget dårlige Covid-19-patienter.

Men det første sted, vi gik i gang med at bygge kapaciteten op, var et helt andet sted: Nemlig vores nye isolationsafsnit. Det, jeg fortæller her nu, har vores overlæge Tina fortalt os. Hun gik stuegang i isolationsafsnittet i dag.

Isolationsafsnittet er indrettet der, hvor vi havde vores akutafsnit 2, før det flyttede over i det nye akutcenter. I afsnittet tager vi imod patienter, som er mistænkt for Covid-19.

Når patienterne ankommer, ved vi ikke på forhånd, om de har Covid-19, men vi behandler dem, som om de har det og følger de nødvendige forholdsregler med værnemidler.

Vi tester også for almindelig influenza, som jo også er en ret alvorlig sygdom, hvis man i forvejen er svækket. Og vi finder både influenza og lungebetændelse blandt de patienter, som kommer til isolationsafsnittet. Man kan nok egentlig sige, at vi fungerer som en slags akutmodtagelse med særlig fokus på Covid-19.

Patienterne bliver fulgt op til isolationsafsnittet med mundbind på for at sikre, at de ikke spreder smitte på deres vej gennem hospitalet.

På isolationsafsnittet bliver de fulgt ind på en sengestue, hvor de bliver vurderet af en sygeplejerske, som undersøger blodtryk, puls, iltmætning, vejrtrækning m.v.

Hvis patienten virker frisk nok til at komme hjem, bliver patienten podet og sendt hjem for at vente på svar. Hvis patienten har behov for indlæggelse, vurderer lægen, hvad der er nødvendigt i forhold til at undersøge patienten.

Hvis patienten testes positiv for Covid-19, beholder vi ham/hende på isolationsafsnittet. Hvis patienten testes negativ, sender vi ham/hende videre til det relevante afsnit, hvor de kan tage hånd om den anden sygdom, som patienten har.

Hvis patienten bliver meget dårlig, sender vi videre til intensiv. Vi er dagligt i dialog med vores kolleger på intensiv for at sikre, at de rigtige patienter ligger de rigtige steder.

Det føles helt vildt, det vi har gang i. Sygeplejerskerne heroppe er fløjtende fantastiske og klør fantastisk godt på. De yngre læger står klar. Alle bidrager med det, de kan.

Vi kommer fra vidt forskellige dele af hospitalet – akutafdelingen, hjertesygdomme, medicinsk afdeling – og alle smider det i den fælles pulje, som de kan bidrage med. Det er ret fantastisk at se, hvordan folk arbejder sammen.

Sådan fortæller vores læge Tina, og de er i det hele taget så megaseje på isolationsafsnittet.

På kun tre dage fik de afsnittet op at stå sammen med støttefunktionerne fra servicecenter, byggeri og administration. Og nu er de godt i gang med planerne om at udvide med endnu flere isolationspladser. Hatten af for det kæmpestore arbejde.

Og så lidt fra vores eget arbejde i administrationen. Ud over kommunikationsafdelingen er jeg også chef for hospitalsledelsens ledelsessekretariat, som også har mange nøglefunktioner lige nu.

En af kommandocentralerne er forkontoret, hvor alle indkomne spørgsmål, regler, retningslinjer, dagsordner og referater kommer ind på mail og skal visiteres hurtigt ud til alle dem, der skal bruge dem.

Et eksempel er dagsordner og referater fra Region Midtjyllands krisestab, som kommer hver dag. Eller retningslinjer og spørgsmål fra Sundhedsstyrelsen.

Fælles for disse er, at der skal ageres ud fra beslutningerne og svares på spørgsmål med få timers varsel. Det visiterer mine fire gode kolleger i forkontoret, og de er mildest talt på overarbejde i disse uger.

Det, der betyder allermest for os alle sammen lige nu, er, at I overholder alle myndighedernes henstillinger og anbefalinger ude i samfundet. På den måde kan vi holde hospitalet kørende og ikke vælte på grund af for mange Covid-19-patienter i denne nødsituation, som hele Danmark står i.

En af de forholdsregler, jeg selv går ekstra meget op i, er at passe på vores ældre. Min far er kronisk syg. Han har accepteret, at vi er flere, der mener, at selvvalgt isolation i sommerhuset oppe nordpå ved Vesterhavet er det bedste sted for ham – og han skal lade min mor stå for indkøbene.

Han accepterer, men følger flittigt med, og ligesom hos så mange andre familier, er Facetime blevet en meget god ven i nøden.

Isolationsafsnittet. Foto: Agata Lenczewska-Madsen, Hospitalsenhed Midt
Facetime med morfar, som er i frivillig isolation.
Kristine Stange.
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce