Annonce
Viborg

Dagbog fra corona-land: Bilkøer til podestationerne og forsigtig åbning

Fra vores podestation F, hvor patienter og personale med milde symptomer kommer og bliver podet for Covid19. Man kan kun blive podet, hvis man er henvist fra sin læge, vagtlæge eller personaleleder (for sundhedspersonalet). Foto: Rune Borre-Jensen
Dagbog fra corona-land, skrevet 8. marts.

Viborg: Alle lyttede med, da Mette Frederiksen igen tonede frem på skærmen mandag aften. Også os på hospitalerne. Ligesom jer lyttede vi efter, hvordan Mette vil lukke Danmark op igen. Vi planlægger nu efter, hvad vi skal forvente af kurverne for Covid19-patienter om 3-4 uger, når skoler og børnehaver har været åbne noget tid.

Den gradvise genåbning og den flade kurve betyder, at vi fortsat i mange uger får brug for de ekstra isolationssenge og intensivpladser, som vi allerede har sat i værk: Det nye Intensiv 2-afsnit, Akutafsnit 2 og Isolationsafsnit 1 på Regionshospitalet Viborg. Og Medicinsk Afsnit 6, som er vores helt nye sengeafsnit på Regionshospitalet Silkeborg til ekstra patienter med andre sygdomme end Covid19, så Silkeborg kan lette patientpresset på Regionshospitalet Viborg.

Og det betyder, at vores planer for at åbne endnu flere pladser på begge hospitaler, men primært til Covid19 i Viborg, også stadig skal være klar til at sætte i værk. Så alt er stadig forberedt til at få endnu flere Covid19-patienter.

Men samtidig lyttede vi også ekstra godt efter den lille del, der handlede om, at hospitalerne på et tidspunkt igen skal være klar til de mange undersøgelser, behandlinger, operationer og kontroller, som vi har aflyst lige nu – fordi de ikke truer patienternes liv og førlighed – og for at kunne uddanne personalet til Covid19-opgaven og skabe plads nok til Covid19-patienterne.

Vi ved endnu ikke, hvordan planen bliver for at indkalde alle de patienter, vi har aflyst. Men vi ved, at vi også på dette område skal forholde os til en langsom genåbning - samtidig med, at vi har Covid19-opgaverne. Vi forsøger at tage det ovenfra og ned. Vi ved endnu ikke, hvad regeringen og Sundhedsstyrelsen forventer af os på dette område.

Den sidste uge har vi ligget på mellem 15 og 20 indlagte patienter med Covid19. Og dertil har vi testet og udredt rigtig mange hver dag. Fredag i sidste uge åbnede vi for, at vi nu også tester patienter med milde symptomer. Vores to Covid19-indgange ligger på RH Viborg, og de er for sundhedspersonale og patienter fra Viborg, Skive og Silkeborg kommuner.

Vores Covid19 indgang G åbnede vi for godt tre uger siden. Denne indgang er kun for patienter, og man skal være henvist af sin egen læge eller vagtlæge. Her kommer de patienter, hvor vurderingen er, at de måske kan få brug for at blive indlagt. De har svære symptomer på Covid19 og bliver tilset af en læge og en sygeplejerske i indgang G. Nogle podes og kan køre hjem igen. Cirka en 1/3 af patienterne, der kommer her, bliver indlagt til flere undersøgelser.

Vores podestation i indgang F er den anden indgang. Her kommer både sundhedspersonale og patienter med milde symptomer. Her skal man også være henvist af egen læge eller sin personaleleder (hvis man er ansat i sundhedsvæsenet). Siden vi åbnede denne podestation sidste torsdag for patienter også, har vi testet flere end 500 for Covid19. De kommer kørende ind i deres egen bil og kan efterfølgende læse testsvaret på sundhed.dk.

Bilkøerne er lange, og vi har haft travlt med at få podestationen op af stå både ift. it, hygiejne, skiltning og ikke mindst ift. at lære personalet op. Personalet kommer blandt andet fra vores afdeling for regional specialtandpleje. Der gik under 12 timer fra, at Sundhedsstyrelsen havde meldt ud om, at vi skulle teste flere patienter med milde symptomer til, at de begyndte at holde i kø i podestationen F. De er så seje de medarbejdere, der fik dette op at stå – fra Administrationen, Servicecentret og de kliniske afdelinger og centre fra vores hospitaler.

Og så en lille solstrålehistorie. I fredags blev det offentliggjort, at alle bloddonerer bliver testet med antistof-test – for at se, om de har haft Covid19. Det har væltet blodbankerne med nytilmeldte bloddonorer. Normalt får vi 5-20 nye tilmeldinger af fra nye bloddonerer hver uge. I denne uge har vi fået 75 tilsammen i vores blodbanker i Silkeborg og Viborg. Det er helt fantastisk at få så mange flere ind i donor-korpset på denne lidt triste baggrund.

Til sidst lidt fra min egen verden. Vi laver stadig rigtig meget tv – på de måder, man kan det, når man ikke må lukke journalister og kamerafolk ind på hospitalerne. Mandag havde vi besøg af TV Midt Vest, som interviewede vores ledende overlæge, Mads, på Operation og Intensiv på Regionshospitalet Viborg om Covid19-patienterne. Mads fortalte en masse om, hvordan Covid19-patienterne på intensiv har det, og hvad der bliver gjort for at hjælpe dem. Jeg vil prøve at fortælle lidt mere om det i en af de kommende dagbøger.

Vi laver stadig meget tv på de forskellige måder, det nu kan lade sig gøre. Her er det Mads fra intensiv på Regionhospitalet Viborg og TV Midt Vest i mandags. Foto: Kristine Stange
Kristine Stange. Foto: Agata Lenczewska-Madsen, Hospitalsenhed Midt
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Viborg For abonnenter

Varmestue-leder: Skattelettelser ser ikke pæne ud, når vi, der laver socialt arbejde på bunden, skal til at reducere

Viborg FF

Viborg FF skal skrue tiden tilbage til januar og februar

Annonce