Annonce
Viborg

Dagbog fra corona-land: Her er der travlt ved telefonerne

Lars og Anders arbejder til daglig i hospitalets administration og i regionshusets stabe. Og nu er de også nogle af vores mange guider, der tager imod patienter og pårørende ved vores hovedindgange under covid-19. Foto: Agata Ewa Lenczewska-Madsen
Dagbog fra corona-land, skrevet 21. marts.

Viborg: I dag er vores hospitalsenhed den, der har næstflest covid-19-indlagte i Region Midtjylland.

Der er indlagt 11 covid-19-bekræftede patienter i Aarhus, 16 i Herning og 13 hos i Viborg – og fem og tre i Horsens og Randers.

De seneste uger har alle hospitaler hjulpet kollegerne i Herning. Derfor har antallet af covid-19-patienter udlignet sig mellem hospitalerne i Region Midtjylland, og i flere dage har hospitalet i Viborg være det hospital, der har haft flest covid-19-patienter.

Samtidig begynder vi at få flere skadestuepatienter og andre akutte patienter ind, ligesom vi er begyndt at have en del af de patienter på hospitalerne i Viborg, Silkeborg og Skive, som for nogle uger siden fik udskudt deres undersøgelser og behandlinger.

Lige så stille bevæger vi os ind i den nye virkelighed, hvor vi både er beredt til covid-19 og samtidig driver vores helt almindelige hospitaler, som vi også gjorde før covid-19. Samtidig følger vi med stor opmærksomhed kurverne, efterhånden som landet lukker op. Vi forventer flere covid-19-patienter i de kommende uger.

Nogle af de medarbejdere, som har haft meget anderledes arbejdsforhold de sidste tre-fire uger, er vores lægesekretærer. Jeg har spurgt Lene, som er leder for lægesekretærerne i Center for Planlagt Kirurgi på Regionshospitalet Silkeborg. Center for Planlagt Kirurgi er vores meget store kirurgi-center på Regionshospitalet Silkeborg.

Der er omkring 500 ansatte i centret, som primært står for planlagt ortopædkirurgi: Nye hofter, nye knæ, operationer i hænder, rygge o.s.v, som ikke er akutte. Derudover opererer de grå stær, laver sterilisationer, behandler søvnpatienter, komplekse smertepatienter og driver en velrenommeret idrætsklinik.

Da vi skulle udskyde al aktivtiet, som ikke var liv- og førlighedstruende for tre-fire uger siden, fik lægesekretærerne i centret travlt.

Lene fortæller:

- Vi har brugt meget tid på at give patienterne besked om, at vi desværre har udskudt planlagt behandling. Og så har vi brugt tiden til at håndtere de patienter, hvor det helbredsmæssigt var nødvendigt, at de blev set ambulant eller behandlet alligevel. Vi har også arbejdet med at konvertere patienternes besøg på hospitalet til en telefon- eller videokonsultation. Særligt i vores smerteklinik har vi kunnet tilbyde vores nuværende patienter en anden form for kontakt på hospitalet end at møde fysisk op. Samtidig har vi hjulpet skadestuen i Viborg med at skrive journaler efter behov.

Jeg har også spurgt Lene om, hvordan de oplever det nu, hvor vi kan begynde at indkalde til de planlagte operationer igen.

Hun fortæller:

- Telefonerne ringer igen mere som en normal dagligdag. Og lige så langsomt begynder vi igen at modtage flere og flere henvisninger fra praktiserende læger på patienter, som skal ind til os.

Vi har rigtig mange glade patienter, som vi lige nu kan tilbyde en tid igen. Vi både ringer og skriver til alle de patienter, som vi har booket/booker til denne uge. Langt de fleste patienter siger ja tak, men der er selvfølgelig også nogle patienter, som er utrygge ved at skulle møde her efter lang tid uden kontakt til omverdenen.

Sejt gået af Lene og hendes lægesekretærer. En af vores store faggrupper, som I måske ikke hører om så tit, men som har haft meget anderledes arbejdsdage på grund af covid-19.

Nogle, der har fået helt andre opgaver siden sidste uge, er mange af vores kolleger i administrationen på hospitalet og i regionshusenes regionale administrative stabe.

Jeg har tidligere fortalt om, at vi har lukket de fleste indgange på vores hospitaler i Viborg, Silkeborg, Hammel og Skive. Det har vi for at kunne overholde det nationale påbud om at begrænse besøg på hospitalerne. I de første uger havde vi professionelle vagter, og det har vi stadig om natten på hospitalet i Viborg.

Men i dagtimerne på hospitalerne i Viborg og Silkeborg står nu administrative medarbejdere i to-mands-guidehold fra kl. 7 til 20. Noget af en omvæltning, når man normalt sidder mest bag et skrivebord et stykke fra patienter og pårørende og passer sine opgaver for Region Midtjylland.

Efter den første uge er erfaringerne gode, og oplevelserne mange for guiderne.

Langt de fleste patienter og pårørende er forstående over for, at vi skal holde øje med, hvor mange der kommer ind på hospitalet. Ind imellem kan det dog være svært at forstå, hvorfor man ikke må komme ind som pårørende, og vi har stor forståelse for, at det kan være svært.

Tak for al den forståelse og opbakning, vi møder fra jer, der kommer på vores hospitaler i denne periode.

Et sidste indslag i dagens dagbog er fra en de mere sjove digitale besked-tråde, som er opstået på min telefon herunder corona. Mange af os har nok udvidet vores digitale kompetencer, har holdt familietid på Facetime o.s.v.

Min søster og svoger havde planlagt at entrere med høns, hønsehus og æg-udrugning her i foråret. Og det er et projekt, som corona ikke har stoppet. En dag tikkede en ny besked-tråd ind med navnet "Kyllingebingo".

Min svoger havde inviteret hele sin store familie til gætteleg: Hvor mange kyllinger ville der komme ud af de 40 æg i ruge-varmekassen. Efter tre-fire uger var der bid, og kyllingerne begyndte at klække.

Desværre tabte jeg og de fleste andre i familien i kyllingebingo. Det blev til 13 små kyllinger til hønsehuset, og min niece på seks år vandt bingo-spillet med det gæt, der kom tættest på.

Anne-Mette, Jane, Anette og Birgit er lægesekretærer i Center for Planlagt Kirurgi på Regionshospitalet Silkeborg. De sidder i en af centrets booking-enheder og booker patienter til operationer. Deres arbejdsdag under covid-19 har været meget anderledes. Foto: Agata Ewa Lenczewska-Madsen
Resultatet af kyllingebingo i min familie – en ny quiz i det digitale familieliv. Foto: Anne Stange Boel
Annonce
Alarm 112 For abonnenter

Få det fulde overblik over politiets vilde sne-døgn: Biler i grøften, spærrede veje og en handicapscooter uden strøm

Danmark

Onsdagens coronatal: Rekord i smittetal - for første gang over 5.000 smittede på ét døgn

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Erhverv For abonnenter

Ny chef for Viborg Bryghus på plads: Fra lyd og billeder til godt, lokalt øl

Viborg For abonnenter

Kritik af snerydningen i Viborg - men alt materiel har været i brug

Viborg

Kæmpe kø i sne og sjap ved corona-testcenter

Alarm 112

Dobbelt uheld i sneen: Forulykket mand ville have sportstasken med på skadestuen - gemte på 155.000 kroner, som politiet snuppede

Kommission vil have Forsvaret til at se på slettede sms'er

Viborg For abonnenter

Hospitalsdirektør kan ånde lettet op: Ingen kollektive opsigelser - men der er stadig for travlt

Debat For abonnenter

Gå hjem, chef, før det går galt!

Viborg For abonnenter

Lisbeth knust over fyring i fleksjob: - Jeg forstår stadig ikke, hvad jeg gjorde galt

Susanne mistede sin mor og lillebror, da et fly ramte familiens hus: - Vorherre og jeg er ikke på talefod

Alarm 112

Politiet drønede fra det ene sneuheld til det andet - og opfordrer til forsigtighed torsdag: - Kør nu efter forholdene

Viborg For abonnenter

Restauratør må guide gæster ind gennem bagindgang ved Nytorv, hvor skyliner er kollapset

Viborg FF

Kantspiller med mål i støvlerne og bundsolid back er udtaget til månedens hold efter flot november

Annonce