Annonce
Viborg

Dagbog fra corona-land: Husk lige lederne i frontlinjen – inden det går løs

Hver anden dag mødes hospitalsledelsen og alle ledelserne fra hospitalernes afdelinger og centre. Vi sidder med behørig afstand til hinanden, og mange er med på video-link. I ser kun baghovedet på de fleste af vores ledere her – men det er dem og deres mellemledere, som i høj grad er i frontlinjen lige nu.
Dagbog fra corona-land, skrevet 24. marts.
Annonce

Viborg: I dag har jeg fået spørgsmål fra otte forskellige journalister. På mail, telefon og sms.

Seks af dem spørger: Kan vi ikke få lov at tale med en sygeplejerske eller læge, der arbejder i frontlinjen med Covid19-patienter?

Vi hjælper så godt, vi kan. Men lige nu ligger frontlinjen lige så meget hos vores ledere, som den gør hos vores læger og sygeplejersker, der hver dag tager sig af patienter – med og uden Covid19.

Sammen forsøger vores ledere nemlig at forberede vores hospitaler og personale til det, der venter. I morges havde vi 5 indlagte patienter smittet med Covid19. Samtidig undersøger vi hele dagen en lang række patienter for Covid19. Men de fleste tests er heldigvis negative indtil nu.

Men som I også hørte pressemødet fra Statsministeriet i går (i forgårs, red., forventer vi, at der bliver rigtig travlt i påskeugen og ugerne derefter. Derfor løber hospitalets ledergruppe rigtig stærkt lige nu for at gøre klar, stærkt støttet af administration og servicecenter. I dag vil jeg forklare lidt om det arbejde.

I Hospitalsenhed Midt (som Regionhospitalet Viborg er en del af) ledes Covid19-arbejdet fra krisestaben. Krisestaben består af vores hospitalsledelse, fem ledende overlæger og oversygeplejersker fra de fem mest berørte afdelinger og centre samt vores servicechef, administrationschef og jeg selv (nogle er med på video-link, så vi ikke sidder for mange sammen).

Vi mødes hver dag over middag, når hospitalsledelsen har nyt fra Region Midtjyllands overordnede krisestab, som de også sidder med i.

Hver dag har vi mange punkter på dagsordenen. Nogle af dem har jeg fortalt om i de tidligere dagbøger.

Trappetrinsplaner for, hvordan vi kan udvide løbende med flere intensivpladser og flere isolationspladser. Planer for, hvordan vi bemander og uddanner, når personale skal arbejde i en anden afdeling, end de er vant til. Model for, hvordan vi kan teste personale for Covid19. Værnemidler. Og så videre.

Hver anden dag indkalder hospitalsledelsen også alle oversygeplejersker, ledende overlæger, ledende bioanalytikere m.v. til corona-info-møde. Vi har 18 små og store afdelinger og centre med tilsammen 4.200 ansatte. Det er lederne af alle afdelinger og centre, der mødes til info-møderne.

Vi mødes i det nye auditorium på Regionshospitalet Viborg, hvor vi kan sidde med god plads imellem, og mange er også med på video-link. Hospitalsledelsen orienterer om, hvad der fylder særlig meget lige den pågældende dag.

Der er mange spørgsmål og også gode diskussioner om, hvordan man løser opgaverne bedst på tværs af de normale skel mellem afdelinger og centre. Og ind imellem er der nogen, der råber højt fra video-linket, så deres billede kommer op på skærmen, og de kan få et ord indført ;-)

Måske du spørger som læser, om det giver mening med alle de møder. Det gør det. Når vi bryder de sædvanlige siloer ned for at løse opgaverne på tværs af afdelingerne – uanset om man er vant til at arbejde med kirurgi eller medicinske patienter – og når vi skal gøre det så hurtigt, som vi gør lige nu – så er koordinering altafgørende.

Der er ingen risiko for, at det udvikler sig til snakkeklubber dog. Der er stram styring, så vi når alle punkter på dagsordenen.

Og så til noget helt andet. En læser har spurgt: Hvad sker der med patienter, efter de kommer på intensiv? Er der nogen, der bliver raske og bliver udskrevet?

Og ja – det er der heldigvis. Men det er også sådan, at når man bliver indlagt på intensiv, så har man det rigtig dårligt. De patienter, der ikke klarer den efter at være blevet smittet med Covid19, har ofte været indlagt på intensiv forinden.

Jeg har fået hjælp til at svare på spørgsmålet fra vores ledende overlæge, Mads, på Operation og Intensiv på Regionshospitalet Viborg.

Kristine Stange. Foto: Agata Lenczewska-Madsen, Hospitalsenhed Midt
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Sport For abonnenter

Stortalent efter perlemål: Jeg har tit drømt om at sætte den i krydset på Viborg Stadion - nu har jeg gjort det

Viborg

Nu brøler kronhjortene

Viborg

Lad os sikre den bedst mulige velfærd

Rundt om Viborg For abonnenter

Tre polakker sigtet og varetægtsfængslet for tyverier fra varebiler på Viborg-egnen: - Man stjæler godt i Danmark

Sport For abonnenter

Rutineret back har manglet procenter - men er sulten efter at erobre stamplads tilbage

Annonce