Annonce
Viborg

Dagbog fra corona-land: Ingen tid til at skvatte på trappen i corona-land

Regionshospitalet Silkeborg er også hospital for viborgensere i øjeblikket – for patienter, der bliver indlagt med andre medicinske sygdomme end covid-19. På få dage har kolleger fra medicinske afsnit lært ortopædkirurgiske kolleger op, så sygeplejersker, der er med til operationer normalt, passer nu patienter med medicinske sygdomme. Foto: Hospitalsenhed Midt.
Dagbog fra corona-land, skrevet 27. marts.

Viborg: "Du må sgu ikke falde ned af trappen og brække benet. Stop med at sms'e, mens du går. Det har vi ikke kapacitet til."

Det var Rikke, min gode kollega, som lige satte sin chef på plads i dag på vej til dagens corona-møde. Der var både bekymring og omsorg i samme sætning. Vi kan ikke ret godt løfte opgaven, hvis for mange bliver sat ud af spillet. Uanset om vi bliver syge af covid19 eller skvatter ned ad trapperne, fordi vi svarer på mails på telefonen, mens vi løber afsted.

Den bekymring fylder alle steder. Både i vores administrative stabe og i vores kliniske afdelinger. Hvordan lægger man en vagtplan til et stort antal covid19-pladser med en dark horse, der hedder: Hvor mange syge medarbejdere bliver vi nødt til at sende hjem? Det fylder meget.

Nogle af de helte, som endnu ikke har fået så meget solskin her i min dagbog, er de mange kolleger på Regionshospitalet Silkeborg, som hjælper hospitalet i Viborg lige nu.

Vores to hospitaler i Viborg og Silkeborg er de to største hospitaler i Hospitalsenhed Midt. De er søsterhospitaler og samarbejder om mange forskellige ting. Lige nu har hospitalet i Silkeborg fået en ekstra stor opgave med at tage imod medicinske patienter, som skal indlægges akut – og som ikke har covid19.

Det betyder, at viborgensere, der bliver syge med andre medicinske sygdomme end covid19, kan blive indlagt i Silkeborg – så der er plads til covid19-patienterne i Viborg.

På ganske få dage åbnede kollegerne i Silkeborg et nyt medicinsk sengeafsnit i Center for Planlagt Kirurgi, som ellers til daglig laver rigtig mange planlagte ortopædkirurgiske operationer.

Operationssygeplejersker og kirurgiske sygeplejersker bliver nu lært op i at passe medicinske patienter. De får hjælp af deres kolleger fra Diagnostisk Center, der allerede har to medicinske sengeafsnit på Regionshospitalet Silkeborg.

Man bytter personale mellem de to centre, og personalet går i makkerpar, så der sker mest mulig sidemandsoplæring hurtigt. Samtidig er der turbo-uddannelse i pleje af medicinske sygdomme.

Med stor indsats har man altså på ganske kort tid oprettet et helt nyt medicinsk sengeafsnit, som er bemandet med personale fra de medicinske modtage- og sengeafsnit og personale fra Center for Planlagt Kirurgi, der normalt arbejder med ortopædkirurgi.

Lige nu er der åbnet otte senge i det nye medicinske sengeafsnit, men det kan udvides op til 24 senge efter behov.

Prøv at forestille dig det selv. Det, du plejer at lave. Som du er god til, måske endda specialist i, og er tryg ved – det skal du forlade og på ganske få dage lære at løse et helt andet job.

Det er edderbankemig sejt gjort af de mange sygeplejersker og andre faggrupper i Center for Planlagt Kirurgi. Og mega-sejt af kollegerne i Diagnostisk Center, at de står for opgaven med at lære op.

Og så til noget fra min egen del af butikken i Hospitalsenhed Midt. Det møde, vi var på vej til, da jeg ikke måtte sms'e, var det daglige corona-koordineringsmøde.

Her mødes støttefunktionerne, der skal stille med support til de kliniske afdelinger og centre. Hver morgen kl. 9 til 10 mødes vi. Vi er repræsentanter fra de administrative stabe og byggeri og servicecenter.

Alle fortæller på skift, hvad de har fået ind af nye opgaver, der skal løses, og beslutninger/regler, der skal meldes ud i dag.

Ofte er mange forskellige funktioner involveret i at løse en opgave, som skal løses meget hurtigt. I dag koordinerede vi f.eks., hvordan vi får gjort klar til den næste udvidelse med endnu flere isolations-senge: Hvad skal Sundheds-it stille med af arbejdspladser og adgange i den elektroniske patientjournal? Har vi nok senge, iltapparater og kapacitet i systemerne – spørger vi Servicecentret og Byggeri. Og hvad skal besluttes på krisestaben i eftermiddag for, at vi kan komme videre.

Eller et andet eksempel: Hvordan skaffer vi værelser nok til alle dem, der er på lange vagter og har brug for en lur? Og hvordan får vi overblik over, hvor mange almindelige overnatningsmuligheder, der også kan blive brug for, når vi skal tage imod personale via Region Midtjyllands covid19-jobbank – måske bor de langt væk og kan ikke køre hjem mellem vagterne.

Jeg er så stolt af at være en del af disse støttefunktioner. Vi er sygeplejersker, djøf'ere, en sekretær, en kok, en journalist – mange forskellige faggrupper – ledere og medarbejdere - og vi brænder for at hjælpe klinikken.

Og hvordan står det så til ovre i afsnittene, hvor covid19-patienterne kommer ind. Jo, det stiger lige så stille. I dag har vi 7 indlagte, covid19-positive patienter, fordelt mellem intensiv og isolationsafsnittet.

Hver time i dagtid har vi mellem 10 og 20 patienter igennem, som er ved at blive undersøgt for covid19 og er indlagt, mens det sker.

Derhjemme kører det derudaf med hjemmeskole og hjemme-sfo. Et lille stik i hjertet af og til – de andre er meget sammen, jeg er der meget mindre, end jeg plejer at være.

Men det giver mening, det vi gør her på hospitalet. Og alle står sammen om at få løst opgaven. Det er også fedt at være en del af.

Hospitalet i Silkeborg, som aflaster afdelingerne i Viborg.
Corona-gruppen – støttefunktionerne mødes hver dag for at koordinere. Efter mødet går vi ud og sætter i værk. Ofte skal opgaverne være løst, inden dagen er omme. Foto: Agata Lenczewska-Madsen, Hospitalsenhed Midt
Hjemmeskole og hjemme-sfo kører uden undertegnede dagbogsskriver – og det kører helt fint. I starten troede jeg, at jeg skulle være med til at strukturere det og lavede et fint skema efter samråd med sfo-far. Han hev det ned på dag 1, og siden har de kørt lydbøger, perleplader, ude-tid og gamer-time. Og jeg nøjes med at blande mig i mine opgaver her i mit job på hospitalet.
Kristine Stange.
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Viborg For abonnenter

Varmestue-leder: Skattelettelser ser ikke pæne ud, når vi, der laver socialt arbejde på bunden, skal til at reducere

Viborg FF

Viborg FF skal skrue tiden tilbage til januar og februar

Annonce