Annonce
Viborg

Dagen før dagen, du ved: Solcreme. Håndvask. Solcreme. Håndvask. Og 1000 andre ting

Børnene har siden corona-krisens indtog haft mulighed for nødpasning, men nu åbner institutionerne op som næsten normalt. Arkivfoto: Søren Bidstrup/Ritzau Scanpix
Der har været travlhed og hovedbrud i påsken, men fra onsdag er det atter en slags hverdag, for her slår daginstitutionerne dørene op.
Annonce

Viborg: Finn Terkelsen står i spidsen for Viborg Kommunes 50 dagtilbud et par måneder endnu. Måske den kommende pensionist lige nu ser lidt ekstra frem til at kunne puste ordentligt ud?

Påsken havde i hvert fald intet påskeferie over sig, for formaningerne om, at kommunerne godt kunne komme i gang med at genåbne sine børnehaver og vuggestuer, fik forpurret de planer.

Tirsdag kunne han så - kort efter ét overstået videomøde, og imens han ventede på et andet - fortælle, at man var ved at være klar.

Sådan næsten i hvert fald.

- Vi skal jo hele tiden så vidt muligt følge de anbefalinger, der kommer fra Sundhedsstyrelsen, og dem kommer der hele tiden nogle nye af. Den besked, vi fik i går, er ikke nødvendigvis den samme, som den vi får i dag, konstaterer dagtilbudschefen.

Annonce

Solcreme-seance

Onsdag den 15. april er det endelig hverdag igen for de mindste - og for de ansatte, som skal tage sig af dem, tørre deres næser, servere deres mad og i øvrigt yde al den omsorg, der skal til.

Men hverdagen bliver nu slet ikke, som hverken børn eller voksne kender den.

Et eksempel: Børnene skal nu være så meget ude som muligt, så de ikke inviteter corona-virussen ind.

Det betyder, at de små skal have solcreme på.

- Og det giver en udfordring. Det personale, der skal smøre børnene ind, skal vaske hænder efter hvert barn, det har smurt ind i solcreme. Vi har forsøgt at spørge, om det kunne undgås, men det kan det ikke. Vi skal vaske hænder efter hvert barn, så det kan godt blive en temmelig lang seance, fortæller Finn Terkelsen.

Annonce

Balance

Der er meget praktik, der skal gå op, når nu poderne skal forsøges inddelt i små grupper, så de ikke kommer i kontakt med alle de øvrige unger.

- Vi går ikke ud og laver små indhegninger til hvert barn, men vi forsøger at organisere, så børnene så vidt muligt leger med de samme børn hele tiden. Det giver en logistisk udfordring, siger Finn Terkelsen.

Også kontakten med forældre tager tid. Af samme årsag har de fleste ledere i de forskellige institutioner talt en hel del i telefonen henover påsken.

- Vi beder forældrene om ikke at gå med ind for dermed at mindske smittefaren, fortæller Finn Terkelsen og fortsætter:

- Men det er klart, at der er børn og forældre, som ikke synes, at det er en god idé, fordi deres barn har behov for noget andet. Vi må prøve både at lave generelle retningslinjer og individuelle hensyn, siger Finn Terkelsen, der udmærket er klar over, at ikke alle børn efter en måneds tid derhjemme bare er klar til at vinke farvel på dørtrinnet til institutionen.

Annonce

Helt tryg

Der er også problematikker omkring værnemidler.

Når man har 50 institutioner spredt ud over en stor kommune, skal man finde ud af, om håndsprit, servietter til aftørring af toiletter og engangshandsker med videre befinder sig, hvor de skal - og hvis ikke, hvordan man så får dem til det.

På personaledelen er der også stadig en del spørgsmål, fordi nogle af medarbejderne selv er i risikogruppen for at blive hårdt ramt af covid-19.

- Så lige nu ved vi ikke helt, hvor meget personale vi selv har, erkender Finn Terkelsen, som regner med at skulle gøre brug af den kommunale ressourcebank, hvor ansatte, som ikke løser kritiske funktioner, kan komme til at gøre sig gældende.

Hvordan tror du, det bliver for de her små børn at skulle begrænses i, hvor de må være, og samtidig møde nye ansigter?

- Heldigvis er børn ufattelig omstillingsparate. Jeg er helt sikker på, at det ikke giver de store problemer. Det bliver på fuld forsvarlig vis, når børnene møder ind i morgen (onsdag, red.) siger Finn Terkelsen.

Men hvis vi spoler tiden bare lidt tilbage, så handlede alt om, at normeringerne var for dårlige, og nu kommer der en masse ekstra opgaver, så frygter du ikke, at det bliver et kaos?

- Nej, det gør jeg ikke. Vi følger det her så tæt, at vi fra dag til dag nok skal ændre noget, hvis der mangler personale et sted. Vi skal nok sørge for, at det bliver trygt for både børn og forældre, siger dagtilbudschefen.

Han noterer sig i øvrigt med tilfredshed, at der rundt om i børnehusene "bliver tænkt mange kreative tanker lige nu".

- Og jeg har selvfølgelig opfordret til, at de tanker bliver delt, så vi ikke allesammen skal opfinde de samme løsninger.

Præcis hvor mange børn, som dukker op til genåbningen, er uklart, men baseret på den seneste respons fra forældrene bliver det sandsynligvis 50-60 procent af børnene.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Sport

VFF sætter sig tungt på førstepladsen - slår Silkeborg i topopgør

CORONAVIRUS

Live: Nye rejsevejledninger - rejser til Tyskland og Cypern frarådes

Annonce