Annonce
Viborg

Dagligvarebutikker forventer travlhed i påsken: - Men vi sælger nok lidt mindre snaps

Selvom vi ikke mødes i påsken, skal vi stadig have mad - og derfor forventer lederne i de lokale dagligvarebutikker en travl påske. Fotocollage: Thomas Mark.
Hos Bilka, Løvbjerg på Koldingvej og Meny på Fabrikvej forventer man, at påskehandlen bliver lige så stor som tidligere - og måske endda endnu større.
Annonce

Viborg: Påsken plejer at være en god tid for de lokale dagligvarekæder. Folk handler ind til de mange påskefrokoster, som involverer alt lige fra sild og leverpostej til snaps.

Snapsen bliver der dog næppe helt så mange af i år, da regeringen har sat hele Danmark i lockdown. Hos Bilka tror man dog, at omsætningen bliver stort set den samme.

Her har man - lige som i mange andre lokale dagligvarebutikker - valgt at følge regeringens opfordring om at holde åbent to dage ekstra i påsken for at lette presset på menneskemængderne i butikkerne.

- Vi har jo fået lov til at holde åbent fra 10-17 skærtorsdag og påskedag, for at vi kan sprede kunderne ud over en større tidsflade. Så jeg tror egentlig, at omsætningen bliver den samme, men bare fordelt over flere timer, siger varehuschef Claus Frederiksen og fortsætter:

- Kundemønsteret har jo ændret sig. Der kommer færre igennem butikken, men de køber til gengæld mere ad gangen nu.

Claus Frederiksen konstaterer samtidig, at det kan være andre ting, der bliver købt meget af denne påske, samtidig med at andre varegrupper falder i salg.

- Man kan jo sagtens spise sild alene derhjemme, så der bliver salget nok nogenlunde det samme. Til gengæld tror jeg ikke, at der vil blive drukket lige så meget snaps, så det får vi nok ikke solgt så meget af, griner Claus Frederiksen.

Claus Frederiksen opfordrer samtidig kunderne til at tænke sig om, især nu hvor Bilka har åbent i flere timer hen over påsken end normalt.

- Jeg vil rigtig gerne have, at kunderne kommer herud. Men jeg ser helst, at de kommer så få mennesker ad gangen som muligt. Altså helst én person per husstand, siger Claus Frederiksen.

Varehuschefen har således oplevet, at flere stadig handler sammen hele familien.

- Det er jo også det, regeringen har sagt. At selvfølgelig skal man handle, men gerne så få personer som muligt. Og hvis man kommer efter klokken 19, har vi oplevet, at der er rigtig god plads i butikken, siger Claus Frederiksen.

I Bilka forventer varehuschef Claus Frederiksen fald i salg af snaps - men ikke i ret meget andet hen over påsken. Arkivfoto: Morten Dueholm
Annonce

Klar til at lukke ned

Hos Løvbjerg på Koldingvej forventer købmand Morten Laursen at få den mest travle påske i butikkens historie.

- Folk kan ikke mødes i sommerhuse eller i store familiesamlinger, og de kan ikke tage ud at spise. Men det kommer ikke til at ændre på, at man gerne vil hygge sig rundt om spisebordet. Og de fire-fem familiemedlemmer i den lille familie skal jo også have noget at spise, siger Morten Laursen.

Butikken i Løvbjerg har ifølge købmanden haft en stor procentvis fremgang på salget den seneste tid – og det forventer købmanden fortsætter i påskedagene.

- Så vi følger myndighedernes anbefalinger om at holde åbent de ekstra dage for forhåbentlig at flade spidsbelastningerne på handlen lidt ud. For det kan ikke undgås, at der kommer flaskehalse onsdag og lørdag op til påske, siger købmanden, der er klar til at lukke butikken ned, hvis der kommer for mange kunder ind ad gangen.

- Vi skriver på Facebook hver time, hvor vi markerer, om vi rent kapacitetsmæssigt er grøn, gul eller rød. Vi har hele tiden mig eller souschefen på arbejde, så vi kan vurdere, om vi skal lukke butikken ned, hvis der er for mange handlende. Det er ikke sket endnu, men vi har været tæt på et par gange, og jeg kunne sagtens forestille mig, at vi i løbet af påsken kan ende med at lukkede ned i 10 minutter eller en halv time, hvor vi ikke lukker flere ind, før de andre er ude, siger købmanden, der også roser sine kunder for at være gode til at tage de forholdsregler, der bliver anbefalet.

Annonce

Svært at spå om

Hos Meny på Fabrikvej håber købmand Søren Greibe også på, at de to ekstra åbningsdage torsdag og søndag kan være med til at sprede handlen lidt ud.

- Aldrig har en højtid været så svær at forudsige som i år. Normalt har vi sidste års påskehandel at sammenligne med, men det kan meget vel ændre sig i år. Men jeg tror, at påskehandlen bliver lidt større målt på kundeekspeditioner og omsætning, da folk ikke kan rejse ud i år, siger Søren Greibe og fortsætter:

- Så bliver de derhjemme og hygger, og nu begynder det at blive lidt varmere, og folk får tændt op i grillen. Med de to ekstra åbningsdage på grund af corona-situationen vil påskehandlen forhåbentlig blive spredt mere ud over de seks åbningsdage, vi har i år.

Derfor forbereder købmanden sig også på en anderledes type påskehandel i år.

- Folk kan ikke holde de store påskefrokoster, som mange er vant til. Så jeg tror, der vil komme til at være et lidt andet vareflow end i en normal påskehandel, netop fordi man ikke kan holde påskefrokoster.

Købmand Søren Greibe hos Meny på Fabrikvej er spændt på at se, hvordan påskehandlen vil forløbe. Arkivfoto: Morten Pedersen
Hos Løvbjerg på Koldingvej er Morten Laursen klar til at lukke butikken, hvis der kommer for mange kunder på én gang i påsken. Arkivfoto: Helle Lenschow
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Viborg For abonnenter

Varmestue-leder ser ingen let løsning på Trappetorvs-ballade: Man kan højst flytte problemet et andet sted hen

Viborg HK For abonnenter

2020 har været det værste år nogensinde - men forlængelse giver skadet stregspiller grønt fremtidshåb

Annonce