Annonce
Erhverv

Danmarks største havecenter skal skyde op ved Aarhus

Plantorama åbnede sit seneste havecenter i Egå 1. marts. Den røde snor blev klippet af tredje generation - nemlig 16-årige Victor Vang Christensen - flankeret af farfar Søren Vang Christensen og direktør Peter Vang Christensen. Foto: Jens Thaysen
Plantorama planlægger at bygge et nyt stort oplevelsescenter ved Aarhus a la kædens nyåbnede butik i Egå. Og så skal det selvfølgelig være grønt med solceller på taget og opsamling af regnvand.
Annonce

AARHUS: Det er blot tre måneder siden, at Plantorama åbnede Jyllands største havecenter, da Peter Vang Christensen flyttede kædens første butik fra den ene side af Grenåvej og over på den modsatte i Egå, hvor eventyret også begyndte i 1987.

Men det topmoderne mekka på 9200 kvadratmeter under tag for kunder med grønne fingre får kun lov til at beholde statussen som størst i det jyske i et par år, for allerede i 2021 planlægger Plantorama at åbne endnu et nyt havecenter. Denne gang i det vestlige Aarhus - nærmere bestemt i Tilst.

Det bliver nemlig Danmarks største havecenter på ikke mindre end 12.500 kvadratmeter og overgår dermed Plantorama i Hillerød med sine 10.000 kvadratmeter.

Det næste store oplevelsescenter har dog ikke fortsat ikke alle godkendelser i hus, men der bliver tale om den 12. inden for kæden, når det sker. Udover Aarhus har Plantorama centre i Aalborg, Viborg, Randers, Vejle, Horsens, Odense, Sønderborg og tre i hovedstadsområdet, mens hovedkontoret ligger i Lystrup.

Plantorama nåede i 2018 en omsætning på 434 millioner kroner - en vækst på 2,3 procent - mens resultatet før skat voksede med 17 procent, fra 26,3 millioner kroner til 30,4 millioner kroner.

Annonce

Oplevelsen i centrum

Direktør Peter Vang Christensen vil i de kommende år bygge videre på succesen ved at byde kunderne på endnu bedre oplevelser. Det har også været udgangspunktet for idéen bag det nyåbnede havecenter i Egå.

- Missionen er at skabe oaser af liv og give kunderne en oplevelse hver gang. Det er vores fokus. Vi har for eksempel mange unge familier og børnefamilier, som bruger lang tid, når de er i centret. De begynder som regel med at skule forbi fiskene og papegøjerne i dyrecentret, og så ender de i vores legeland med plads til 30-40 børn ad gangen, forklarer Peter Vang Christensen.

Havecentret har også egen café med 139 siddepladser akkurat som i Aalborg og Hillerød. Der er tale om Nordens største coffee shop-kæde - Espresso House - men med Plantorama som franchisetager.

Og caféen er ifølge Peter Vang Christensen pænt besøgt. Især i weekenderne er der godt fyldt op, når kunderne får brug for en kop kaffe undervejs gennem butikken.

Annonce

Satser på nethandel

Plantorama har sin højsæson netop nu - i andet kvartal. Det er her, kæden henter størstedelen af sin omsætning hjem:

- Første kvartal er mindst med 16 procent af omsætning, men andet kvartal med 41 procent er tæt på lige så stor som tredje kvartal (20 procent) og fjerde kvartal (23 procent) tilsammen, men især fjerde kvartal er begyndt at vokse blandt andet på grund af vores juleudstillinger. Vi er vejrafhængige, og derfor er det vigtigt, at vi også har vækst i det, vi kalder vores kreative sæson fra 1. juli til 1. marts, siger Peter Vang Christensen.

Han ser desuden frem til, at kunderne får adgang til hele sortimentet på nettet fra 2020. I dag består nethandlen først og fremmest af rullegræs, hækplanter og gavekort.

Plantorama beskæftiger samlet set 500 medarbejdere - heraf 65 ansatte i Egå og 35 på hovedkontoret i Lystrup.

Annonce

Et grønnere havecenter

Tilbage til fremtidens havecentre i Plantorama-regi. De skal selvfølgelig være grønne.

- Da vi byggede vores hidtil største center i Hillerød i 2012, kunne det ikke betale sig at sætte solceller på taget, men det kan det nu. I Egå har vi et 650 kvadratmeter stort solanlæg på taget, som producerer 650-700 kilowatt i døgnet. Det svarer til forbruget i et parcelhus om ugen, og nu kommer der også solceller på vores andre centre, fortæller Peter Vang Christensen og fortsætter:

- Tilsvarende samler vi også regnvand op i en 250 kubikmeter tank, og vandet kommer automatisk videre ud på bordene med planter både inde og ude. På den måde sparer vi mellem 100.000 og 200.000 kroner om året, og regnvand er i øvrigt bedre for planterne, fordi det ikke indeholder kalk.

Annonce
Annonce
Danmark

Opdateret onsdag: 558 nye smittede i Danmark

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Sport

Fisker forlænger med Viborg HK

Annonce