Annonce
Rund om Viborg

Dannebrog skal fejres på Daugbjerg Dås

Flaget kommer til vejrs på Daugbjerg Dås, når Dannebrog fylder 800 år. Arkivfoto: Morten Dueholm
Dannebrog fylder i år 800 år, og det fejres med flagdag, foredrag og fortællinger på vartegnet Daugbjerg Dås uden for landsbyen Daugbjerg.

Daugbjerg: Dannebrogs 800 års fødselsdag skal fejres på vartegnet Daugbjerg Dås ved Daugbjerg.

Her på Valdemarsdag den 15. juni stryger Dannebrog til vejrs på toppen af Daugbjerg Dås, og desuden kan man høre fortællingen om Dannebrog og Daugbjerg Dås og spise rundstykker og pølser med mere sammen med andre Daugbjerg-borgere.

Det er foreningen Venner af Daugbjerg Dås, der står bag arrangementet, lige som man også tidligere har arrangeret flagdage, når datoen ramte den 15. juni - Valdemarsdag - og i følge myten på den dato i 1219 under slaget ved Lyndanise i det nuværende Tallinn i Estland, at Dannebrog faldt ned fra himlen.

Den myte og Dannebrogs historie og betydning for Danmark kan man høre mere om på dagen, for det kommer Thomas Henriksen og fortæller mere om fra klokken 10.30. Også Daugbjerg Dås og vartegnets betydning kan man høre meget mere om. Terkel Brannet, der selv er fra Daugbjerg og til daglig arkæolog ved Museum Salling, kommer også på besøg, og han fortæller om betydningen af Daugbjerg Dås, om stedet om hjemsted for henrettelser og mange andre historier.

- Vi havde egentlig planlagt et arrangement med forfatteren Jeppe Aakjær som emne sidste år, men det gik i vasken i sidste øjeblik, og siden har vi tænkt, at det skulle vi gøre en anden gang. Og da vi opdagede, at Dannebrog fylder 800 år i år, så var der ikke noget at betænke sig på. Så vi håber, at folk har lyst til at komme og høre nogle historier, de ikke tidligere har hørt og hygge sig på Daugbjerg Dås. Og det er sådan set det. Det er ikke noget, der tager hele dagen. Kommer der 20, er der fint, og kommer der 50, er det bare endnu bedre, siger Hans Pedersen, der er formand for foreningen Venner af Daugbjerg Dås.

I klart vejr er udsigten fra Daugbjerg Dås fantastisk. I gamle dage skulle man kunne se 49 kirketårne fra toppen. Arkivfoto: Morten Dueholm

Ejer af lokal forening

Den 72 meter høje Daugbjerg Dås ligger i udkanten af Daugbjerg, og højen har siden 1931 været ejet af Det Radikale Venstre i Gl. Viborg Amt.

Foreningen stod også for at få stedet fredet i 1932, og højen har været hjemsted for mange politiske møder - arrangeret af Det Radikale Venstre gennem tiden - senest i 2016, hvor EU-kommissær Margrethe Vestager og daværende viceborgmester og medlem af EU-Parlamentet Jens Rohde, holdt tale ved Daugbjerg Dås på grundlovsdag. Da Amtsforeningen blev nedlagt, kom det i 2014 på tale at overdrage stedet til en lokal forening, og den 7. april 2014 stiftede man derfor foreningen Venner af Daugbjerg Dås, der så skulle overtage ejerskabet. Overdragelsen trak ud, fordi den nedlagte forening formelt var ejer, og en nedlagt forening ikke kunne overdrage stedet og underskrive en tinglysning. Men i løbet af 2017 kom overtagelsen på plads. Ordet "dås" er i følge jysk ordbog en "aflang kæmpehøj", "et offersted" eller "opkastet jordvold fra oldtiden".
Annonce
Forsiden netop nu
Viborg FF For abonnenter

Chancen kan komme - før man venter den: Emil Scheel nåede knap at varme op, før han skulle på banen

Annonce