Annonce
Viborg

Rigtige Qvinder gav den gas: Dansetrin skaber motivation til en sundere livsstil

Danseinstruktør Karina Monberg er normalt instruktør i Gymnastikforeningen Kvik, og her har hun i flere omgange modtaget nye medlemmer fra sundhedskurset Rigtige Qvinder.
15 friske damer fra projektet Rigtige Qvinder havde onsdag aften travlt med at lære trinene til crossdance, mens motivationen til en sundere livsstil gerne skulle melde sin ankomst.

Viborg: - Har I fået varmen, piger? spørger danseinstruktøren Karina Monberg retorisk de rødkindede kvinder, der efter den første halve times dans har fået sved på panden og ildrøde ansigter.

Med sving, spark, hofterul og sidestep danser kvinderne til latinamerikanske rytmer, mens de får grinet af sig selv og den manglende danseerfaring.

Det er hårdt, og koncentrationen skal være på plads, for der er også konditions- og styrketræning integreret i dansetrinene.

I bevægelsessalen på Viborg Ungdomsskole er 15 kvinder fra sundhedskurset "Rigtige Qvinder", der er skabt af Viborg Idrætsråd og Sundhedscenter Viborg, samlet for at prøve kræfter med disciplinen crossdance.

- Jeg har aldrig prøvet det før, og jeg er egentlig ikke så god til at sætte noget sammen på den her måde. Jeg har dyrket mere individuelle sportsgrene i stedet. Så det bliver da rigtig spændende at se, om jeg kan følge med, siger 57-årige Lisbeth Kjærgaard, der i mange år har været glad for at cykle.

Hun har meldt sig til kurset for at få ny motivation og inspiration til både kost og motion, fordi hun er gået lidt i stå.

- Det her skal være startskuddet til at få gjort noget ved min livsstil. Jeg vil gerne dyrke mere motion, og jeg har manglet noget inspiration til, hvad jeg så skulle gå til. Det håber jeg, det her kan være med til, siger Lisbeth Kjærgaard, der på trods af manglende erfaring hurtigt fandt danserytmen i sine løbesko.

Lisbeth Kjærgaard havde aldrig før prøvet at danse crossdance, men hun har netop meldt sig til Rigtige Qvinder for at få afprøvet nye sportsgrene.

Mod på mere dans

- Gå, gå og cha-cha-cha, råber instruktøren for at overdøve de cubanske rytmer fra Camila Cabellos kæmpe hit "Havana", mens hun på bedste latino-manér tager hofterne med i dansen.

Karina Monberg fra Gymnastikforeningen Kvik får vist kvinderne, hvad denne nye, danske træningsform går ud på, og så kan det jo være, at der i fremtiden er nogle af kvinderne, der melder sig ind i foreningen for at danse endnu mere. Det er nemlig et af målene for projektet Rigtige Qvinder.

- Jeg danser faktisk på Karinas crossdance-hold to gange om ugen, efter jeg blev introduceret til det på et tidligere forløb af Rigtige Qvinder. Det er bare fedt, fortæller Ann Løth, der derfor har glædet sig til ugens udfordring.

Den 43-årige kvinde har som nævnt været med tidligere, men har alligevel meldt sig til endnu en omgang Rigtige Qvinder, fordi det giver hende en hel masse motivation til at komme ud og røre sig og fortsætte den sunde livsstil, som hun nu har taget til sig.

- Første gang, jeg var med, tabte jeg mig 10 kilo. Det gjorde jeg også anden gang, og så tabte jeg mig yderligere 10 kilo senere. Så det har gjort en kæmpe forskel for mig at være med i Rigtige Qvinder, siger Ann Løth.

Annonce

Livsstilsændring

Sundhedskurset handler om at få prøvet en masse forskellige motionsformer som inspiration til fremtiden.

Derfor skal kvinderne også prøve kræfter med aquaspinning, vinterbadning, jumpfitness, pilates og meget andet de næste 10 uger.

Rigtige Qvinder har også et madværksted, hvor damerne skal lære om sundere kostvaner, samt en mental sundhedsaften, fordi det ifølge tovholder Bettina Henningsen Møller er vigtigt, at deltagerne får "hele pakken".

- Det er vigtigt, at der fokuseres på alle dele af en sundere livsstil, og det gælder jo både kroppen, kosten og den mentale sundhed. Derudover er fællesskabet en vigtig del, for på den måde kan man motivere hinanden gennem hele forløbet, så der ikke er nogen, der falder fra. Samtidig bliver der også skabt nye venskaber på tværs, fortæller Bettina Henningsen Møller, der har set en stor effekt hos de kvinder, der har deltaget på et af de tidligere forløb.

- Der er mange af pigerne, der efterfølgende melder sig ind i de forskellige foreninger, hvor de har fundet sig selv en ny sportsgren. Det er især crossdance et godt eksempel på, for her har flere hver gang meldt sig til bagefter. Det er jo super godt, fortæller tovholderen, der håber på at starte et nyt hold i sin hjemby Bjerringbro til foråret.

Tovholder Bettina Henningsen Møller ser en stor effekt af de tidligere Rigtige Qvinder-forløb og hun håber, livsstilsændringen også vil gøre en forskel for de i alt 18 kvinder på dette efterårshold.
Crossdance er en nyere træningsform, hvor der udover dans bliver trænet konditions- og styrketræning.
Sundhedskurset Rigtige Qvinder forløber over 10 uger, hvor kvinderne får prøvet kræfter med mange forskellige sportsgrene.
Karina Monberg elsker at undervise for Rigtige Qvinder, fordi hun her kan introducere endnu flere damer for crossdance.
Annonce
Viborg For abonnenter

'Så stærk, at du kan søge tilflugt under den': I sommer måtte vandet pumpes væk fra Nytorvs tag - hvordan kunne sneen komme som en overraskelse?

Danmark

Onsdagens coronatal: Rekord i smittetal - for første gang over 5.000 smittede på ét døgn

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Alarm 112 For abonnenter

Få det fulde overblik over politiets vilde sne-døgn: Biler i grøften, spærrede veje og en handicapscooter uden strøm

Erhverv For abonnenter

Ny chef for Viborg Bryghus på plads: Fra lyd og billeder til godt, lokalt øl

Navne

Kirsten mødte kærligheden, da hun solgte forårsruller i Thy-lejren: I mere end 40 år har hun nu nydt livet ved Hjarbæk Fjord

Viborg

Kæmpe kø i sne og sjap ved corona-testcenter

Debat: Stop kødindustriens manipulation - at spise kød gør ingen til 'en rigtig mand'

Viborg For abonnenter

Hospitalsdirektør kan ånde lettet op: Ingen kollektive opsigelser - men der er stadig for travlt

Alarm 112

Dobbelt uheld i sneen: Forulykket mand ville have sportstasken med på skadestuen - gemte på 155.000 kroner, som politiet snuppede

Rundt om Viborg

Forsvaret forurener campingejers fiskesø: - Gå i gang med at rense op nu

Susanne mistede sin mor og lillebror, da et fly ramte familiens hus: - Vorherre og jeg er ikke på talefod

Debat For abonnenter

Gå hjem, chef, før det går galt!

Viborg For abonnenter

Kritik af snerydningen i Viborg - men alt materiel har været i brug

Alarm 112

Politiet drønede fra det ene sneuheld til det andet - og opfordrer til forsigtighed torsdag: - Kør nu efter forholdene

Annonce