Annonce
Viborg

Data-læk ramte også viborgensere: - Vi er meget kede af denne hændelse

En borger fra Demstrup fik sig noget af et chok, da han pludselig fik navne og cpr-numre på 537 mennesker i et stort dokument sendt fra Silkeborg Kommune. Nogle af borgerne bor i Viborg Kommune. (Foto: Ólafur Steinar Gestsson/Scanpix)
For anden gang inden for to måneder har datasikkerheden i Silkeborg Kommune lidt et alvorligt knæk. Den seneste sag har også ramt borgere med bopæl i Viborg Kommune.

Viborgegnen: Da en mand med bopæl lidt nord for Demstrup syd for Viborg mandag aften på sin computer åbnede et cirka 1100 siders langt dokument, han netop havde modtaget fra Silkeborg Kommune, fik han sig noget af et chok, da han var nået til side 600.

Pludselig kom der en lang liste med navne, adresser og cpr-numre på 537 borgere frem. Personerne bor alle primært i området omkring Demstrup, Virum og Almind - og altså dermed også i Viborg Kommune.

De mange dokumenter havnede hos manden i Demstrup, fordi han havde bedt om aktindsigt i den meget debatterede sag om vindmøller i området - blandt andet i Marsvinslund.

Manden skyndte sig at slette dokumentet og henvendte sig efterfølgende til Silkeborg Kommune. Lideledes meldte han sagen til Datatilsynet.

Silkeborg Kommune udsendte tirsdag en pressemeddelelse.

I den hed det:

"Silkeborg Kommune blev opmærksom på fejlen, da personen tog kontakt til kommunen. Materialet er kun sendt til denne ene person, som har bekræftet, at oplysningerne er slettet. Derudover er det link, personen har modtaget for at tilgå materialet, blevet deaktiveret.

Alle berørte borgere er blevet kontaktet, og fejlen er meldt til Datatilsynet.

Vi er meget kede af denne hændelse. Det er selvfølgelig beklageligt. Vi har fjernet adgangen til materialet, så snart vi blev opmærksomme på fejlen. Der er tale om en menneskelig fejl, som vi vil gøre vores yderste for ikke gentager sig. Derfor kigger vi nu vores procedurer for aktindsigt efter i sømmene, siger chef for teknik- og miljøafdelingen i Silkeborg Kommune, Lotta Dybdahl Sandsgaard."

Annonce

Anden gang

Det er anden gang inden for to måneder, at Silkeborg Kommune er blandet ind i en sag om datasikkehed.

I november 2019 blev en computer stjålet hos en af kommunens samarbejdspartnere.

Computeren indeholdt personlige oplysninger - herunder cpr-numre på 570 borgere.

Gitte Nielsen fra Demstrup har været blandet ind i begge sager. Den første fordi hun optrådte på en lønningsliste, den seneste fordi hun har med vindmøllesagen at gøre.

Hun er i øvrigt gift med den mand, som søgte og fik aktindsigt i vindmøllesagen, og som mandag aften opdagede de 537 navne og personnumre i det 1100 sider lange dokument, han fik fra Silkeborg Kommune.

- Jeg synes, at det er helt utroligt, at det kan ske to gange. Jeg forstår simpelthen ikke, hvorfor folks personnumre skal optræde i en sag, der handler om vindmøller, siger Gitte Nielsen, der løseligt anslår, at de seneste sager om datalæk omfatter cirka 100 med adresse i Viborg Kommune.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Danmark

Sådan undgår du at få coronavirus: Tag bare til Norditalien, men kram ikke en italiener

Rundt om Viborg

Afviser igen Apple-indblanding: Mail puster til konspirationsteori om Tjele-vindmøllerne

Viborg FF For abonnenter

Flere mandetimer til fysisk træning skal hjælpe unge spillere med vanskeligt spring

Rundt om Viborg

Konservative vil ikke lade sig presse: Siger nej til vindmøllepark

Annonce